ΑΘΗΝΑ
20:58
|
05.05.2024
«Πήρε δεξιά κλίση και βυθίστηκε», ανέφερε Σύρος που επέβαινε στο μοιραίο σκάφος στην Πύλο.
Φωτo: Κωνσταντίνος Ζήλος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη μαρτυρία ενός 24χρονου Σύρου που διασώθηκε από το ναυάγιο στην Πύλο μετέφερε στην ΕΡΤ ο αλληλέγγυος Τάσος Πολυχρονόπουλος, μαρτυρία που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του Λιμενικού Σώματος ότι «δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης τους σκάφους»

«Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει προς τα αριστερά. Για άγνωστο λόγο το σκάφος πήρε δεξιά κλίση και αιφνιδίως βυθίστηκε» υποστήριξε ο κ. Πολυχρονόπουλος επισημαίνοντας ότι ο 24χρονος ήταν σαφής στα όσα του δήλωσε.

Μεταφέροντας τα όσα του αποκάλυψε ο νεαρός από τη Συρία, ο κ. Πολυχρονόπουλος που έφτασε στην Καλαμάτα, μετά από παράκληση συγγενή του 24χρονου και τη μεσολάβηση ανθρωπιστικών φορέων, τόνισε ότι οι μετανάστες αντιμετώπισαν με δυσπιστία τις εκκλήσεις του Λιμενικού Σώματος που αρνείται την εμπλοκή του στη βύθιση του σκάφους. «Η μαρτυρία είναι σαφής. Επρόκειτο για πρόσδεση με σχοινί από σκάφος του Λιμενικού» πρόσθεσε.

Αιτιολογώντας την άρνηση των μεταναστών πάνω στο πλοίο να ζητήσουν βοήθεια, υποστήριξε ότι αυτό πιθανώς να οφείλεται στη δυσπιστία και τον φόβο των μεταναστών που πιθανά ερμήνευσαν την προσέγγιση του Λιμενικού ως απειλή.

Συμπλήρωσε δε ότι «η τακτική που ακολουθεί η Ε.Ε. για την Ευρώπη ως φρούριο δυστυχώς οδηγεί τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο».

Ο ίδιος μιλώντας για τις κακουχίες που αντιμετώπισαν εν πλω είπε ότι επί σχεδόν πέντε ημέρες ήταν χωρίς εφόδια και είναι θαύμα πως επιβίωσαν. «Πέθαναν άνθρωποι στο καράβι από τις κακουχίες» συμπλήρωσε.

Όσον για το αντίτιμο για να επιβιβαστεί στο σαπιοκάραβο τόνισε ότι ο 24χρονος από τη Συρία ο οποίος επέζησε αποκάλυψε ότι «πλήρωσε 5.000 δολάρια. Έφυγε από μια κόλαση. Η ζωή του ήταν χαμένη. Ήταν αριστούχος της οδοντριατρικής. Εκεί η προοπτική ήταν 15 ευρώ το μήνα οπότε ήταν χαμένος και πήρε το ρίσκο. Ο ίδιος σώθηκε πολύ άλλοι δεν σώθηκαν».

Όπως του εκμυστηρεύτηκε ο 24χρονος αναχώρησε από τη Λιβύη όπου είχε φτάσει με ψυγείο με κίνδυνο να πεθάνει από το ψύχος. Όταν έφτασε στο λιμάνι επιβιβάστηκε στο σκάφος με μικρότερα βαρκάκια ενώ άκουσε τους διακινητές να λένε ότι «750 άτομα κλείσαμε». Μιλώντας για τον αριθμό των αγνοουμένων επιβεβαίωσε ότι πολλοί άνθρωποι ήταν μέσα το αμπάρι και οδηγήθηκαν μαζί με το σκάφος στο βυθό της Μεσογείου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο 24χρονος πιέστηκε και ο ίδιος να μπει στο αμπάρι και σώθηκε γιατί αρνήθηκε. «Το πώς επιβίωσαν και αυτοί οι 104 άνθρωποι είναι θαύμα» τόνισε ο κ. Πολυχρονόπουλος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα