ΑΘΗΝΑ
18:35
|
03.05.2024
Ο Κινέζος πρόεδρος υποδέχθηκε θερμά σήμερα τον πρώην διευθύνοντα σύμβολο της Microsoft, αποκαλώντας τόν «Αμερικανό φίλο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και νυν μεγαλύτερος μέτοχος της Microsoft, έγινε ένας από τους ελάχιστους δισεκατομμυριούχους τεχνολογικών κολοσσών που κατάφερε σήμερα να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο.

Εδώ και βδομάδες είχαν προσπαθήσει να κάνουν το ίδιο και άλλοι δισεκατομμυριούχοι διευθύνοντες σύμβουλοι σημαντικών επιχειρηματικών ομίλων που ειδικεύονται στον τομέα της τεχνολογίας αιχμής με πρώτους τον Νοτιοαφρικανό Ίλον Μασκ των εταιριών Tesla, SpaceX, Neurolink, Boring Company κ.α. και τον διευθύνοντα σύμβουλο της  Apple, Τιμ Κουκ.

Ο Μπιλ Γκέιτς κατάφερε να μπει στα άδυτα του Κινέζου ηγέτη που τον υποδέχθηκε νωρίτερα σήμερα θερμά με μια λιτή φράση που έλεγε πολύ περισσότερα από τις 10 λέξεις που χρησιμοποίησε: «Είστε ο πρώτος Αμερικανός φίλος που συνάντησα στο Πεκίνο φέτος».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Λαϊκής Ημερησίας που επικαλέστηκαν στη συνέχεια και οι Τάιμς της Ν.Υόρκης, ο Κινέζος πρόεδρος είπε στον Μπιλ Γκέιτς ότι ήθελε να οικοδομήσουν «ακόμη πιο στενές σχέσεις» με το φιλανθρωπικό ίδρυμα που διατηρεί με την πρώην σύζυγό του, Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, ώστε να συμβάλλουν στην χορήγηση βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

O Κινέζος πρόεδρος όμως δεν έμεινε μόνο στα καλά λόγια έναντι του Μπιλ Γκέιτς. Άδραξε την ευκαιρία και έστειλε μήνυμα στον αμερικανικό λαό λέγοντας πως στηρίζει σε αυτόν τις ελπίδες του, υπονοώντας τις ιδιαίτερα τεταμένες και άκρως ανταγωνιστικές σχέσεις που καλλιεργούν οι δύο τελευταίοι πρόεδροι των ΗΠΑ απέναντι στο Πεκίνο.

«Υπό τη σημερινή κατάσταση, μπορούμε να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες που να είναι ευεργετικές για τις χώρες και τους λαούς μας, αλλά και όλη την ανθρωπότητα».

Σε κάθε περίπτωση, αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι του Μπιλ Γκέιτς στην Κίνα από το 2019 και προηγείται της πρώτης επίσκεψης που θα κάνει την ερχόμενη Κυριακή στο Πεκίνο ο Άντονι Μπλίνκεν με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του 2021.

Ως τώρα δεν είναι διόλου βέβαιο ότι ο Μπλίνκεν θα καταφέρει να δει τον Κινέζο πρόεδρο, τον οποίο συνάντησε νωρίτερα ο Μπιλ Γκέιτς. Στο κάτω-κάτω, ο Αμερικανός υπουργός δεν έχει τις «προσβάσεις» του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Microsoft, ούτε υποσχέθηκε 50 εκατ. δολάρια για ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το Δημαρχείο του Πεκίνου και ένα από τα καλύτερα κινέζικα πανεπιστήμια, όπως ο Μπιλ Γκέιτς.

Όπως και να έχει, πολύ σύντομα θα φανεί εάν ο Μπλίνκεν θα τιμήσει το ρόλο του και θα επιλέξει να αρθρώσει διπλωματικό λόγο με στόχο την αποκλιμάκωση των ιδιαίτερα τεταμένων αμερικανο-σινικών σχέσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Χιόνισε» στην Ξάνθη: Το χαλάζι την έντυσε στα λευκά

23χρονος Ισραηλινός ήταν νεκρός από τον Οκτώβρη και όχι όμηρος της Χαμάς…

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κένυα: Καταφθάνει κυκλώνας

Boeing mafia;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα