ΑΘΗΝΑ
08:32
|
03.05.2024
Ζητά την παροχή ασφαλών και νόμιμων οδών μετανάστευσης και άσυλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονισμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε δήλωση σχετικά με το ναυάγιο στην Πύλο και τους φόβους ότι στα αμπάρια του βυθισμένου πλοίου έχασαν τη ζωή τους εγκλωβισμένα δεκάδες παιδιά, προχώρησε το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της UNICEF και ο ειδικός συντονιστής της Οργάνωσης για την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών κάνοντας λόγο για την μεγαλύτερη θαλάσσια τραγωδία των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο.

«Πρόκειται για παιδιά μετανάστες και αιτούντες άσυλο που επιχείρησαν να διαφύγουν από συγκρούσεις, βία και συνθήκες φτώχειας. Είναι παιδιά που είναι πιθανό να είχαν υπάρξει θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης σε κάθε στάδιο του ταξιδιού τους. Πολλά από αυτά πιθανόν να επιχείρησαν την επικίνδυνη αυτή διέλευση, μόνοι τους, στα χέρια διακινητών και λαθρεμπόρων» τονίζει η Οργάνωση και δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες των παιδιών και των γυναικών που μπορεί να έχουν επηζήσει από το ναυάγιο, παρότι οι ελπίδες πλέον είναι ελάχιστες.

«Οποιαδήποτε απώλεια ζωής είναι τραγωδία. Η απώλεια τόσων πολλών παιδικών ζωών στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι μια θηριωδία που θα στοιχειώνει αυτές τις ακτές για τα επόμενα χρόνια. Αρκετά!» τονίζει η UNICEF και υπογραμμίζει ότι βάσει του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οι χώρες είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν τα δικαιώματα και το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.

«Η UNICEF συνεχίζει να ζητά την παροχή ασφαλών και νόμιμων οδών μετανάστευσης και άσυλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονισμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που συμβάλλουν στην πρόληψη θανάτων στη θάλασσα. Ένα παιδί είναι πρωτίστως παιδί. Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι ζωές όλων των παιδιών προστατεύονται ανεξάρτητα από τη μεταναστευτική τους κατάσταση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα