ΑΘΗΝΑ
03:52
|
01.05.2024
Βαρύ πένθος και συντετριμμένες οικογένειες μετά τους τουλάχιστον 41 νεκρούς, κυρίως μαθητές και μαθήτριες, από επίθεση τζιχαντιστών σε σχολείο στα δυτικά της αφρικανικής χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια δύσκολη ημέρα ξημέρωσε στο Μποντούε της δυτικής Ουγκάντας καθώς δεκάδες οικογένειες ετοιμάζονται για το «ύστατο αντίο» των αγαπημένων τους που σφαγιάστηκαν κατά την επίθεση τζιχαντιστών στο Λύκειο Λουμπιρίχα την περασμένη Παρασκευή 16/6. Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 41 νεκρούς, στην πλειονότητά τους μαθητές και μαθήτριες, σε μία από τις χειρότερες και πλέον πολύνεκρες επιθέσεις αυτού τους είδους στην Ουγκάντα από το 2010.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ακόμα συγγενείς που κρέμονται από την ελπίδα να εντοπίσουν δικούς τους επιζώντες ανάμεσα στους πολλούς αγνοούμενους.

Οι δράστες αυτής της απάνθρωπης επίθεσης πετσόκοψαν, πυροβόλησαν και έκαψαν τα θύματά τους κατά τη διάρκεια μιας αναπάντεχης επιδρομής στο Λύκειο Λουμπιρίχα στο Μποντούε, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιουέρι Μουσεβένι χαρακτήρισε την επίθεση «απεγνωσμένη, θρασύδειλη» πράξη και υποσχέθηκε να εξοντώσει τους υπεύθυνους. Επίσης διέταξε περισσότερα στρατεύματα να σταλούν στη δυτική Ουγκάντα, όπου έδρασαν οι τζιχαντιστές.

Η δράση τους  -απεγνωσμένη, θρασύδειλη, τρομοκρατική- δεν θα τους σώσει, δήλωσε ο πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε για πρώτη φορά μετά την επιδρομή που διέπραξαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο μέλη μιας ομάδας που έχει ορκιστεί πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Οι δράστες φορούσαν στολές παραλλαγής. Ο καθένας τους είχε ένα σφυρί, μαχαίρια, ματσέτες και ένα τουφέκι με γεμιστήρες», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο 18χρονος επιζών.

Χθες Κυριακή 18/6 ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α΄ προσευχήθηκε για τα «νεαρά θύματα αυτής της βίαιης επίθεσης» που έχει βυθίσει στο πένθος την Ουγκάντα και έχει καταδικαστεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Οι αρχές της Ουγκάντας – στρατός και αστυνομία – κατηγόρησαν μέλη των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ADF), της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής που έχει ορκιστεί πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι δράστες φέρονται να διέφυγαν στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα που βρίσκεται σε έδαφος του Κονγκό, απαγάγοντας επίσης έξι άτομα μετά τη φονική επιδρομή τους, σύμφωνα με τον στρατό και την αστυνομία της Ουγκάντας που υποσχέθηκαν να απελευθερώσουν τους ομήρους.

Δεκαπέντε άλλα μέλη της κοινότητας, από τα οποία πέντε κορίτσια, συνεχίζουν να αγνοούνται, δήλωσε ο Εριφάζ Μουχίντι, πρόεδρος της περιοχής Κασέσε, που μοιράζεται μακρά δασώδη σύνορα με τη ΛΔ Κονγκό. Δεκαεπτά θύματα κάηκαν σε βαθμό που δεν κατέστη δυνατή η αναγνώρισή τους, όταν οι δράστες πυρπόλησαν έναν κλειδωμένο κοιτώνα μέσα στο σχολείο.

Η κυβέρνηση της Ουγκάντας δεσμεύτηκε να συνδράμει τις οικογένειες των θυμάτων με τις προετοιμασίες για τις κηδείες και να στηρίξει οικονομικά τις οικογένειες των τραυματιών.

Η Αφρικανική Ένωση, η Γαλλία και οι ΗΠΑ – εταίροι της Ουγκάντας- εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους και καταδίκασαν τη σφαγή. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε σχετικά:

Οι υπεύθυνοι για την αυτή την απεχθή πράξη πρέπει να εντοπιστούν και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η Ουγκάντα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ξεκίνησαν μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση το 2021 κατά της οργάνωσης ADF από τα προπύργια της στο Κονγκό. Ωστόσο, το όλο εγχείρημα δεν απέδωσε. Η δράση του ADF ξεκίνησε αρχικά στην Ουγκάντα, αλλά τη δεκαετία του 1990 επεκτάθηκε στα ανατολικά της ΛΔ του Κονγκό. Από τότε κατηγορούνται για δολοφονίες χιλιάδων αμάχων.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει κατονομάσει την οργάνωση ADF ως «εταίρο» του στην περιοχή της κεντρικής Αφρικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα