ΑΘΗΝΑ
01:07
|
04.05.2024
Η «υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού» μεταξύ των δύο κρατών χρειάζεται να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες στάσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σέβονται όντως την αρχή της «Μίας Κίνας» και να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις φιλοδοξίες της Ταϊβάν για ανεξαρτησία από το Πεκίνο, είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουανγκ Γι, στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Η Κίνα δεν έχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού ή παραχωρήσεων» σχετικά με το καθεστώς της Ταϊβάν, είπε σήμερα στον Μπλίνκεν ο Γουανγκ κατά τη διάρκεια συνάντησης στον κρατικό ξενώνα Ντιαογοιουτάι στο Πεκίνο.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να τηρούν πραγματικά την αρχή της Μίας Κίνας… να σέβονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και να αντιταχθούν ξεκάθαρα στην “ανεξαρτησία της Ταϊβάν”», ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την κυριαρχία στην Ταϊβάν, ένα αυτοδιοικούμενο νησί 23,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που το Πεκίνο θεωρεί μέρος της επικράτειάς του, είναι ένα βασικό ζήτημα που επιδεινώνει τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον Γουανγκ, οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει τώρα σε «κρίσιμη καμπή». Είπε στον Μπλίνκεν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να επιλέξει «μεταξύ διαλόγου ή αντιπαράθεσης, συνεργασίας ή σύγκρουσης» με το Πεκίνο.

«Πρέπει να λάβουμε υπεύθυνη στάση απέναντι στους ανθρώπους, την ιστορία και τον κόσμο και να αντιστρέψουμε την καθοδική πορεία των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας», είπε.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας κάλεσε επίσης την κυβέρνηση Μπάιντεν να σταματήσει τις απειλές προς το Πεκίνο και να εγκαταλείψει την «καταστολή» της κινεζικής επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία της «υπεύθυνης διαχείρισης του ανταγωνισμού» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας «μέσω ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για να διασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός δεν εκτρέπεται σε σύγκρουση».

Είπε επίσης στον Γουανγκ ότι η Ουάσιγκτον θα «συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη διπλωματία για να θέσει ζητήματα ανησυχίας και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες του αμερικανικού λαού».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν, ο Μπλίνκεν δήλωσε στον Τύπο ότι εξέφρασε προς το Πεκίνο τις αμερικανικές ανησυχίες για τις «προκλητικές ενέργειες» της Κίνας στα στενά της Ταϊβάν. «Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», πρόσθεσε, ωστόσο.

Ο Μπλίνκεν είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Πεκίνο εδώ και πέντε χρόνια. Το ταξίδι του ήταν αρχικά προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε λόγω του λεγόμενου περιστατικού του «κατασκοπευτικού αερόστατου». Η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε ένα κινεζικό αεροσκάφος επιτήρησης πάνω από το έδαφός της, ενώ το Πεκίνο είπε ότι ήταν απλώς ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, το οποίο είχε παρεκκλίνει στον αμερικανικό εναέριο χώρο κατά λάθος.

Σι Τζινπίνγκ: Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος

Μετά τη συνάντησή του με τον Γουανγκ, ο Μπλίνκεν είχε συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

Η διάρκειας περίπου 30 λεπτών συνάντησή τους θα μπορούσε ίσως να ανοίξει έναν δρόμο για τη διεξαγωγή συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον Σι και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αργότερα φέτος.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακολουθήσουν στα βήματα της κοινής κατανόησης στην οποία καταλήξαμε με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Μπαλί. Οι δύο πλευρές κατέγραψαν επίσης πρόοδο και κατέληξαν σε συμφωνία για ορισμένα ειδικά θέματα. Αυτό είναι πολύ καλό», δήλωσε ο Σι κατά την έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την κινεζική κρατική τηλεόραση.
Στη διάρκεια των συνομιλιών, οι οποίες κατά τα άλλα πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, ο Σι είπε πως η Κίνα «ελπίζει σε  γερή και σταθερή σχέση Κίνας-ΗΠΑ» και πως πιστεύει ότι οι δύο χώρες «μπορούν να υπερβούν διάφορες δυσκολίες», σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να «μην πλήττουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας».

«Ο πλανήτης Γη είναι αρκετά μεγάλος για να φιλοξενήσει την αντίστοιχη ανάπτυξη και την κοινή ευημερία της Κίνας και των ΗΠΑ», είπε στον Μπλίνκεν ο Σι, σύμφωνα με δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Κινέζος ηγέτης είπε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για «γενικά σταθερούς» δεσμούς μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, γιατί «το αν οι δύο χώρες μπορούν να βρουν τον σωστό τρόπο να συνεννοηθούν επηρεάζει το μέλλον και το πεπρωμένο της ανθρωπότητας».

Η διεθνής κοινότητα αναμένει από την Κίνα και τις ΗΠΑ να «συνυπάρχουν ειρηνικά και να έχουν φιλικές και συνεργατικές σχέσεις» και δεν θέλει να επιλέξει πλευρές σε περίπτωση σύγκρουσης, δήλωσε ο Σι.

Ο Κινέζος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο ανταγωνισμός με το Πεκίνο δεν θα βοηθούσε την Ουάσιγκτον να λύσει τα εσωτερικά προβλήματα της Αμερικής ή τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κόσμος. «Η Κίνα σέβεται τα συμφέροντα των ΗΠΑ και δεν επιδιώκει να αμφισβητήσει ή να εκτοπίσει τις ΗΠΑ», τόνισε ο Σι, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο αναμένει την ίδια προσέγγιση από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο Σι κάλεσε τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν μια ορθολογική και ρεαλιστική στάση απέναντι στην Κίνα και να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση των δεσμών και τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας κατάστασης.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον Σι κατά τη διάρκεια της 35λεπτης συνομιλίας τους ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύγκρουση ή νέο Ψυχρό Πόλεμο με το Πεκίνο και δεν έχουν καμία πρόθεση να προσπαθήσουν να αλλάξουν το πολιτικό σύστημα της Κίνας.

Η Ουάσιγκτον αναμένει να συνεχίσει τη δέσμευση υψηλού επιπέδου με το Πεκίνο, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας και διαχειριζόμενο τις διαφορές με υπευθυνότητα, δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, σύμφωνα με την κινεζική δήλωση.

Η διήμερη επίσκεψη του Μπλίνκεν περιελάμβανε επίσης διαπραγματεύσεις με τον πρόσφατα διορισμένο υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ χθες.

Ο Μπλίνκεν κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να συνεχίσει τις διμερείς διαβουλεύσεις, δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τις συνομιλίες τους στο Πεκίνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα