ΑΘΗΝΑ
23:49
|
27.04.2024
«Είμαστε η Σαουδική Αραβία, δεν χρειάζεται να εμπλακούμε σε αυτό που αποκαλώ παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», είπε στο CNBC ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Αναγνωρίζουμε τη σημερινή πραγματικότητα: η Κίνα παίρνει, έχει πάρει το προβάδισμα και θα συνεχίσει να το έχει. Δεν χρειάζεται να ανταγωνιστούμε την Κίνα, πρέπει να συνεργαστούμε με την Κίνα», είπε στον Νταν Μέρφι του CNBC κατά τη διάρκεια της Αραβο-Κινεζικής Επιχειρηματικής Διάσκεψης την Κυριακή ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

«Δεν θα πάμε ποτέ ξανά σε αυτό το παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί συχνά τη φράση, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για πολιτικές «μηδενικού αθροίσματος».

Ο υπουργός τόνισε ότι το Ριάντ προσβλέπει στο βιομηχανικό συγκρότημα της Κίνας, το οποίο μπόρεσε να αποκτήσει τους «σωστούς κατασκευαστές», ειδικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και του βασιλείου αντιστοιχεί στο 25% του εμπορίου μεταξύ Κίνας και αραβικών χωρών, το οποίο πέρυσι ανήλθε σε 432 δισεκατομμύρια δολαρία. Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 106 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 2021.

Όσον αφορά το εμπόριο ενέργειας με την Κίνα, ο πρίγκιπας είπε ότι η Σαουδική Αραβία βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου της Κίνας να αυξάνεται στο μέλλον και πως το βασίλειο επιθυμεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αύξηση.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η συνεργασία με την Κίνα δεν είναι κάτι που θα εμποδίσει το βασίλειο να συνεργαστεί με άλλες χώρες. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με άλλους», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό, αναφέροντας τι Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, τη Νότια Κορέα, τη Λατινική Αμερική και την Ιαπωνία μεταξύ άλλων.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο ένα αγοραστής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Όταν ρωτήθηκε για την κριτική που δέχεται το Ριάντ για την ενίσχυση των σχέσεών του με το Πεκίνο, απάντησε: «Την αγνοώ εντελώς». Το βασίλειο «θα πηγαίνει όπου υπάρχουν ευκαιρίες».

«Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό σε αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα στρατηγικό σε αυτό».

«Είμαστε η Σαουδική Αραβία, δεν χρειάζεται να εμπλακούμε σε αυτό που αποκαλώ παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τόσες πολλές παγκόσμιες ευκαιρίες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα