Το Μπαγκλαντές έγινε η τελευταία χώρα που εξέφρασε ενδιαφέρον για ένταξη στον οικονομικό όμιλο BRICS, με σημερινά δημοσιεύματα να αποκαλύπτουν ότι η Ντάκα έχει στείλει επίσημο αίτημα να γίνει μέλος. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των BRICS που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική στις 22-24 Αυγούστου.
Την είδηση για το αίτημα του Μπαγκλαντές μετέδωσε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Dhaka Tribune, επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ της πρωθυπουργού του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, και του προέδρου της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, στη Γενεύη την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ντάκα κατά τη διάρκεια της συνάντησης ζήτησε επίσημα να ενταχθεί στο μπλοκ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές, Αμπουλ Καλάμ Αμπντούλ Μομέν, επιβεβαίωσε στη συνέχεια την είδηση, λέγοντας ότι εστάλη μια επίσημη επιστολή ενδιαφέροντος προς την υπουργό Εξωτερικών της τελούσας χρέη προέδρου των BRICS Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Πάντορ, αναφέρει η Dhaka Tribune.
Όταν ρωτήθηκε για αυτό το θέμα, ο γραμματέας του υπουργείο Εξωτερικών Μασούντ μπιν Μομέν επιβεβαίωσε: «Ναι, έχουμε εκφράσει το ενδιαφέρον μας και υποβάλαμε αίτηση για ένταξη στη συμμαχία», προσθέτει η εφημερίδα.
Η πρωθυπουργός Χασίνα, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν άνθρωποι από τη χώρα της δεν πετούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν άλλοι ωκεανοί και άλλες ήπειροι στον κόσμο». «Δεν θα εξαρτόμαστε από άλλους, που δεν θα μας δίνουν βίζα», είπε.
Τα σχόλιά της ήρθαν ως απάντηση σε μια προειδοποίηση από την Ουάσιγκτον ότι θα επιβάλει περιορισμούς στην έκδοση βίζας στους πολίτες του Μπαγκλαντές που υπονομεύουν τη δημοκρατική εκλογική διαδικασία στο εσωτερικό.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, χώρες από όλο τον κόσμο έχουν δείξει αυξημένο ενδιαφέρον να ενταχθούν στον όμιλο BRICS.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επί του παρόντος υπάρχουν σχεδόν δύο δωδεκάδες κράτη που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο μπλοκ. Χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για βαθύτερους δεσμούς με την ομάδα, όπως και η Αργεντινή, το Μεξικό, το Μπαχρέιν, η Ινδονησία και η Νιγηρία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε την Παρασκευή ότι ο λόγος που τόσες πολλές χώρες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο μπλοκ οφείλεται στην αποτελεσματικότητα και την εξουσία της συμμαχίας BRICS.
«Αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα των εν εξελίξει πολιτικών της Ρωσίας, είναι το αποτέλεσμα των προοπτικών για την ανάπτυξη μιας τέτοιας ένωσης ολοκλήρωσης όπως οι BRICS», σχολίασε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Τόνισε ότι η ομάδα είναι «μια ένωση χωρών που μοιράζονται μια κοινή προσέγγιση με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων που βασίζονται στο όφελος και τον αμοιβαίο σεβασμό και όχι να δίνουν ο ένας στον άλλον διαλέξεις για το πώς να ζήσουν, σε ποιον να βασιστούν και ποιον να ακολουθήσουν».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι οι αποφάσεις για την αποδοχή αιτημάτων πρέπει να λαμβάνονται με συναίνεση μεταξύ των υφιστάμενων μελών.