ΑΘΗΝΑ
05:21
|
19.11.2024
Ο Όλαφ Σολτς θέλει να αποφύγει την υπερβολική εξάρτηση από το κινεζικό εμπόριο, παρότι απορρίπτει την ιδέα της «αποσύνδεσης» από την Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με στρατιωτικές τιμές, υποδέχθηκε, σήμερα Τρίτη στο Βερολίνο, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Τσιανγκ που πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Με την ατζέντα της συνάντησης των δύο ανδρών να περιλαμβάνει, το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή, αλλά αναπόφευκτα και την κατάσταση στην Ουκρανία, η συνάντηση σηματοδοτεί την έβδομη φορά που οι δύο χώρες πραγματοποιούν κυβερνητικές διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου και έρχεται μια ημέρα μετά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, υποδεικνύοντας πιθανά μια διάθεση του Πεκίνου να προσεγγίσει τη Δύση και να βελτιώσει τις παγωμένες σχέσεις.

Ο Λι, πρώην γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη Σαγκάη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο ως δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος της Κίνας, συναντήθηκε, χθες Δευτέρα 19/6, με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και παρακάθισε επίσης σε δείπνο με τον Σολτς στην Καγκελαρία.

Η Γερμανία επιθυμεί, όπως όλα δείχνουν, να διατηρήσει καλούς δεσμούς με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, παρά την επιφυλακτικότητα για την άρνηση του Πεκίνου να επικρίνει τη ρωσική πλευρά στην ουκρανική κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Γερμανίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα περιγράφει την Κίνα ως «εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο», παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ που επιθυμούν να σύρουν το σύνολο της Ε.Ε. στην αντικινεζική ρητορική τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Γερμανίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα περιγράφει την Κίνα ως «εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο», παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ που επιθυμούν να σύρουν το σύνολο της Ε.Ε. στην αντικινεζική ρητορική τους.

Την ίδια στιγμή όμως, ο Γερμανός καγκελάριος, έχει κάνει φανερές τις προθέσεις του να αποφύγει την υπερβολική εξάρτηση από το κινεζικό εμπόριο και να διαφοροποιήσει την προμήθεια βασικών αγαθών από τη Γερμανία, πολιτική «ελαχιστοποίησης των κινδύνων» όπως την έχει χαρακτηρίσει, παρότι απορρίπτει την ιδέα της «αποσύνδεσης» από την Κίνα.

Σε συνάντησή του με κορυφαία στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων, χθες Δευτέρα, ο Κινέζος πρωθυπουργός περιέγραψε την έλλειψη συνεργασίας των δύο χωρών ως «μείζονα κίνδυνο».

«Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε τεχνητά την ‘εξάρτηση’ ή να εξισώνουμε την αλληλεξάρτηση με την ανασφάλεια», τόνισε, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. «Η έλλειψη συνεργασίας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και η έλλειψη ανάπτυξης είναι η μεγαλύτερη ανασφάλεια», πρόσθεσε.

Μετά το Βερολίνο, ο Λι θα ταξιδέψει στη Γαλλία –τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε΅.– όπου θα παραστεί στη «Σύσκεψη Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Σύμφωνο Χρηματοδότησης», που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αφελείς (;) απορίες του Μπορέλ για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Η Ρωσία προειδοποιεί για τη ριζική κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Σημαντικό διάγγελμα Ιρανού αντιπροέδρου στον λαό του Ισραήλ και στους απανταχού Εβραίους

Λίβανος: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Βηρυτό-Σθεναρή αντίσταση της Χεζμπολάχ στον νότο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα