ΑΘΗΝΑ
01:56
|
29.11.2023
Τι προβλέπεται για σερβιτόρους/ες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με απόφαση της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Β’ 3942-17/6/2023), επεκτάθηκε και ισχύει για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στα πάσης φύσεως τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα όλης της χώρας η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), που υπογράφηκε στις 12 Ιουνίου 2023 μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και των εργοδοτικών οργανώσεων «Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων» (ΠΟΕΣΕ), «Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας» (ΟΕΖΕ) και της «Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας» (ΓΣΕΒΕΕ).

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), που συνεδρίασε στις 15 Ιουνίου 2023, υπό την προεδρία της γενικής γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννας Στρατινάκη και διαπίστωσε ότι τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

«Με δεδομένο ότι η επέκταση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ήταν κοινό αίτημα και των δύο πλευρών (εργοδοτών και εργαζομένων στον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού), το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και οι υπηρεσίες του ανταποκρίθηκαν με μεγάλη ταχύτητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος και προκειμένου να καλύψει όσους εργαζόμενους δεν δεσμεύονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς να μεσολαβήσει σημαντικός χρόνος από τη λήξη ισχύος τής προηγούμενης κλαδικής Σύμβασης, που είχε επίσης κηρυχθεί υποχρεωτική», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Όπως και η προηγούμενη αντίστοιχη Συλλογική Σύμβαση, έτσι και η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που επεκτάθηκε άμεσα, καθιερώνει το πενθήμερο σύστημα εργασίας. Σημειώνεται ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι, σε περίπτωση που απασχοληθούν οι εργαζόμενοι πάνω από πέντε ημέρες την εβδομάδα, θα πληρωθούν μία επιπλέον ημέρα για κάθε ημέρα εργασίας, με προσαύξηση 75% μόνο στην περίπτωση που αυτή είναι Κυριακή ή αργία.

Το σημείο αυτό αποτελεί και έναν βασικό λόγο για τον οποίο η ΛΑΝΤΖΑ, Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό ασκεί κριτική στην υπογραφή αυτής της ΣΣΕ.

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καλύπτει τα εστιατόρια, τα καφέ, καθώς και τους διανομείς που συνδέονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τα ανωτέρω καταστήματα.

Συνολικά, δηλαδή, αφορά, με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, που παρουσιάζουν μάλιστα αυξητική τάση, περί τους 430.000 εργαζόμενους.

Η διάρκεια της Σύμβασης είναι διετής και ισχύει αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2023 για τα μέλη των οργανώσεων που την υπέγραψαν, ενώ, για τους υπόλοιπους, από την ημέρα δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ.

Η Σύμβαση προβλέπει μισθούς ανώτερους από των εθνικό κατώτατο μισθό (από 815 ευρώ έως 1.017 ευρώ μικτά), με αύξηση από 4,5 έως 5,5% από τον Ιούνιο σε σχέση με του μισθούς της προηγούμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Από τον Ιούνιο του 2024, θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση 5% στους διαμορφωμένους βασικούς μισθούς, ενώ ορίζονται μία σειρά ποσοστιαίων επιδομάτων, όπως γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, ενδεχόμενης ανθυγιεινής εργασίας κλπ.

Σερβιτόροι/ες:

Όπως σημειώνεται στο ergasiaka-gr.net, η νέα ΣΣΕ των επισιτιστικών καταστημάτων προβλέπει:

  • Πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση με 2 ρεπό την εβδομάδα και μόνο λόγω φόρτου εργασίας ή εποχικότητας, οι εργαζόμενοι μπορούν να απασχοληθούν σε ημέρες ανάπαυσης τους. Η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και τα ασφαλιστικά ημερομίσθια των εργαζομένων.
  • Το διάλειμμα των εργαζομένων λαμβάνεται μέσα στον εργάσιμο χρόνο. Για την ώρα χορήγησής του όμως, λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της επιχείρησης.
  • Απαγορεύεται στους εργοδότες να απασχολούν σερβιτόρους σε εργασίες καθαρίσματος τζαμιών, αφοδευτηρίων, σκουπίσματος και σφουγγαρίσματος πλατειών και δαπέδων.
  • Αμοιβή σερβιτόρων: Σύμφωνα με τη νέα ΣΣΕ οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους αμείβονται κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη που διατυπώνεται πριν την έναρξη της εργασιακής σύμβασης είτε με συμβολικό μισθό πλέον των ποσοστών επί των λογαριασμών των πελατών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του Ν. 2224/1994, είτε με ημερομίσθιο, το οποίο από 1 Ιουνίου 2023 ανέρχεται για μεν τους σερβιτόρους σε 45,00 ευρώ, για δε τους βοηθούς σερβιτόρους σε 35,65 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση ο ελάχιστος συνολικός μηνιαίος μισθός σερβιτόρου ανέρχεται σε 990 ευρώ (ημερομίσθιο 45 ευρώ) και του βοηθού σε 784,30 ευρώ. (Δεν αναγράφεται στη ΣΣΕ, αλλά προφανώς τα παραπάνω ημερομίσθια αφορούν σε οκτάωρη απασχόληση, αφού ο αναφερόμενος μισθός αποτελεί το 22πλάσιο του ημερομισθίου, δηλ. 45Χ22=990 και 35,65Χ22=784,30) 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ergasiaka-gr.net)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροί Παλαιστίνιοι έφηβοι από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη

Ο γιος Νετανιάχου επέστρεψε από το Μαϊάμι

Δεκέμβριο η συνάντηση Ραϊσί-Ερντογάν

Ξεκίνησαν οι ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα