Για υπογραφή νέας σύμβασης για τον χώρο του επισιτισμού από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) «χωρίς τους εργαζόμενους» κάνει λόγο η παράταξη ΛΑΝΤΖΑ, Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό.
Σε ανακοίνωσή της η ΛΑΝΤΖΑ επισημαίνει ότι στην νέα ΣΣΕ δεν αντιστοιχούν πανηγυρισμοί, καθώς:
Η αύξηση της αμοιβής δεν ξεπέρασε τα επίπεδα του 2012, ακόμα και αν το κόστος ζωής ήταν τότε πολύ χαμηλότερο από ό,τι σήμερα.
Η προβλεπόμενη από τη ΣΣΕ ειδικότητα «γενικών καθηκόντων» επιτρέπει την αμοιβή εργαζομένων στην εστίαση με τον βασικό μισθό και όχι εκείνον που προβλέπει η ΣΣΕ.
Το 40ωρο εξακολουθεί να καταστρατηγείται ενώ δεν προβλέπεται προσαύξηση για την υπερεργασία μέχρι και τις 48 ώρες.
«Μιλάμε λοιπόν για μια κλασική σύμβαση εργασίας πιο αντιδραστική και από τον νόμο Χατζηδάκη. Για άλλη μια φορά ο κλάδος της εστίασης λειτουργεί σαν το εκκολαπτήριο όλων των αντιδραστικών, αντεργατικών ιδεών», συμπεραίνει η ΛΑΝΤΖΑ.
«Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε να υπογράφεται νέα σύμβαση στον επισιτισμό και την ομοσπονδία να πανηγυρίζει για τις αυξήσεις που πέτυχε. Όπως ήταν φυσικό κάτσαμε να δούμε τι προβλέπει αυτή η σύμβαση για εμάς τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην εστίαση, και αν δικαιολογείται όλη αυτή η εορταστική διάθεση.
Προς μεγάλη μας απογοήτευση, η αύξηση 5,5 % σε όλες τις βαθμίδες δεν ξεπέρασε για άλλη μια φορά τα επίπεδα του 2012 που είχαμε σχεδόν το μισό κόστος ζωής σε σχέση με σήμερα! Ακόμα στην σύμβαση προβλέπεται η κατηγορία του “γενικών καθηκόντων” που πληρώνεται ξανά με τον κατώτατο. Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι σε πολλές επιχειρήσεις λόγω ΚΑΔ η σύμβαση δεν θα είναι υποχρεωτική!
Το σημείο όμως που θα πρέπει να κεντράρουμε είναι πως για δεύτερη φορά στην σύμβαση μας, το 40ωρο πάει περίπατο! Πέρσι αυτό συνέβη με έκτακτη υπουργική απόφαση ενώ τώρα έγινε με την υπογραφή της πλειοψηφίας της διοικητής ομοσπονδίας! Η έκτη μέρα προβλέπεται κανονικά στην σύμβαση και δεν πληρώνεται καν με προσαύξηση. Προσαύξηση υπάρχει μόνο για εργασία μετά τις 48 ώρες την εβδομάδα και στις αργίες, Κυριακές κλπ. Ανοίγει δηλαδή κανονικά ο νόμος για νόμιμα δωδεκάωρο, 7/7 και όλα αυτά τα ωραία που γίνονται προφανώς στον κλάδο εδώ και χρόνια αλλά κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας!
Μιλάμε λοιπόν για μια κλασική σύμβαση εργασίας πιο αντιδραστική και από τον νόμο Χατζηδάκη. Για άλλη μια φορά ο κλάδος της εστίασης λειτουργεί σαν το εκκολαπτήριο όλων των αντιδραστικών, αντεργατικών ιδεών.
Με μια σχετική ασφάλεια δηλαδή μπορούμε να προβλέψουμε πως αν δεν αντισταθούμε εδώ και τώρα εμείς που εργαζόμαστε στην εστίαση και αν δεν στηριχθούμε από όλον τον κόσμο της εργασίας, αυτή θα είναι η πραγματικότητα για το σύνολο της εργατικής τάξης!
Η ομοσπονδία λοιπόν τα αποφάσισε όλα αυτά, χωρίς εμάς, και κρυφά από εμάς. Εμείς τι θα κάνουμε;Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι. Σε κάθε μαγαζί, σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε πιάτσα, Έλληνες και ξένοι θα δώσουμε την μάχη για καλύτερα μεροκάματα, λιγότερη δουλειά. Τα 1000 ευρώ τον μήνα είναι το ελάχιστο που μπορούμε να ζητάμε πια συνάδελφοι όσο μικρά και μεγάλα αφεντικά έχουν χτίσει περιουσίες στην πλάτη μας.
Θα παλέψουμε με τα ταξικά μας σωματεία, επιχειρησιακά και κλαδικά, κόντρα στους εργοδότες, μικρούς και μεγάλους, αλλά και κόντρα στις εργοδοτικές γραφειοκρατίες που τολμάνε να παρουσιάζουν τέτοιου τύπου συμβάσεις ως προχώρημα!
Απαιτούμε:
ΣΣΕ παντού με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς / συντάξεις – Κανένας μισθός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά 7ωρο – 5θήμερο – 35ωρο στην προοπτική του 30ωρου.
Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους συναδέλφους.
Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων
Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή και διατροφική φτώχεια, την αστεγία τώρα! Ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, φτηνά για το λαό. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα. Καμιά διακοπή.
Όχι στους πλειστηριασμούς σε βάρος λαϊκών στρωμάτων και στις εξώσεις ντόπιων και προσφύγων.
Τέρμα στην καταστολή, διώξεις, απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, παρακολουθήσεις, στην επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην απεργία».