ΑΘΗΝΑ
14:02
|
08.05.2024
Ζητά την απελευθέρωσή τους, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση «θα επιστρέψει ο πάγος στις διμερείς σχέσεις» με τη Σερβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παραμένει σε έξαρση η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο μετά τη σύλληψη, την περασμένη Τετάρτη, τριών Κοσοβάρων αστυνομικών από τις σερβικές αρχές.

Η σερβική αστυνομία ισχυρίζεται ότι οι τρεις αξιωματικοί εισήλθαν παράνομα σε σερβικό έδαφος και συνελήφθησαν εκεί, ενώ ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι, από την πλευρά του, κατηγόρησε τη Σερβία για απαγωγή και υποστήριξε ότι η σερβική αστυνομία ήταν εκείνη που πέρασε τα σύνορα προς το Κόσοβο σε μια «επιθετική ενέργεια που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση», όπως τόνισε.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι RTS, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι αστυνομικοί συνελήφθησαν σχεδόν δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα, σε έδαφος που ελέγχεται από τις σερβικές αστυνομικές δυνάμεις. «Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη ή όχι;», αναρωτήθηκε, τονίζοντας πως ο Κούρτι είναι αυτός στα Βαλκάνια που «θέλει να προκαλέσει πόλεμο και σύγκρουση με κάθε κόστος» και όχι το Βελιγράδι.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μία ημέρα πριν από τη σύλληψη των τριών αστυνομικών, η κοσοβάρικη αστυνομία στο βόρειο Κόσοβο φέρεται να συνέλαβε Σέρβο, που ηγείται της πολιτοφυλακής που επιτέθηκε κατά των στρατευμάτων της KFOR στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για την τοποθέτηση των Αλβανόφωνων δημάρχων στους κατά πλειοψηφία κατοικούμενους από Σέρβους δήμους του Βόρειου Κοσόβου.

Στη διένεξη παρενέβη και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, απευθύνοντας τελεσίγραφο προς το Βελιγράδι για την απελευθέρωση των συλληφθέντων αστυνομικών, που όπως υποστήριξε ακόμα κι αν πέρασαν τα σύνορα «δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα», προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα επιστρέψει ο πάγος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης, τότε ο μεγάλος χαμένος θα είναι το Κόσοβο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, παροτρύνοντας τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό «να βγει από την απομόνωση» και «να μη χάσει τον Βορρά», επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο να δυναμιτιστεί περαιτέρω η κατάσταση και να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο η KFOR.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Γαλλικός στρατός ήδη πολεμά στο Ντονμπάς;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα