ΑΘΗΝΑ
19:35
|
10.05.2024
Έντονες οι ανησυχίες σε ΟΗΕ και Ουάσινγκτον καθώς ολόκληρη η Δυτική Όχθη κινδυνεύει να βρεθεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Ισραήλ να «παύσει αμέσως όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, περιγράφοντας τα σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου για την οικοδόμηση εβραϊκών εποικισμών ως την κινητήρια δύναμη των «εντάσεων και της βίας», ένα σημαντικό εμπόδιο για μια διαρκή ειρήνη. .

Τα σχόλια του επικεφαλής του ΟΗΕ έρχονται αφότου σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστίνιοι -μεταξύ των οποίων ένα αγόρι 15 ετών- και περισσότεροι από 90 τραυματίστηκαν στις σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών που ξέσπασαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τη Δευτέρα 19/6.

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια, το Ισραήλ έστειλε ελικόπτερα που εκτόξευσαν ρουκέτες σε στόχους στο στρατόπεδο της Τζενίν, ενώ Παλαιστίνιοι μαχητές πολεμούσαν για ώρες με φορητά όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς που έπληξαν στρατιωτικά οχήματα με αποτέλεσμα να παγιδευτούν ισραηλινά στρατεύματα εντός της Τζενίν. Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που διήρκεσαν σχεδόν 10 ώρες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει ότι οι εποικισμοί αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Φαρχάν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. «Η επέκταση αυτών των παράνομων οικισμών είναι ένας σημαντικός μοχλός εντάσεων και βίας και βαθαίνει τις ανθρωπιστικές ανάγκες», πρόσθεσε.

Επιτείνει περαιτέρω την κατοχή του παλαιστινιακού εδάφους από το Ισραήλ, καταπατά την παλαιστινιακή γη και τους φυσικούς πόρους, παρεμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του παλαιστινιακού πληθυσμού και υπονομεύει τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και κυριαρχία, τόνισε ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο Φαρχάν Χακ πρόσθεσε ότι ο κ. Γκουτέρες είναι «βαθιά προβληματισμένος» από την απόφαση του Ισραήλ να τροποποιήσει τις διαδικασίες σχεδιασμού εποικισμών που θα επιταχύνουν τα σχέδια για νέους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και την προώθηση περισσότερων από 4.000 οικιστικών μονάδων όπως ορίζουν τα σχέδια των ισραηλινών αρχών.

Την περασμένη Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενέκρινε σχέδια για χιλιάδες νέες κατοικίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δίνοντας στον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ σαρωτικές εξουσίες για να επισπεύσει την ανέγερση οικισμών, οι οποίοι είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Τα σχέδια για την έγκριση 4.560 οικιστικών μονάδων σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης έχουν συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Σχεδιασμού του Ισραήλ που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα.

Η επέκταση των εποικισμών του Ισραήλ φαίνεται να θέτει τον Νετανιάχου σε τροχιά σύγκρουσης με τον στενότερο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δήλωσαν ότι ήταν «βαθιά προβληματισμένες» από το σχέδιο επέκτασης των εποικισμών και τις αναφορές για αλλαγές στις διαδικασίες σχεδιασμού και έγκρισης οικισμών στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη.

Παλαιστινιακές ομάδες έχουν εκφράσει επίσης βαθιές ανησυχίες ότι ολόκληρη η Δυτική Όχθη θα μπορούσε σύντομα να τεθεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ. Η έγκριση της δραστηριότητας εποικισμού είναι μια «επικίνδυνη κλιμάκωση για την ολοκλήρωση της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης», δήλωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Καλέντ Έλγκιντι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είπε ότι τα ισχυρά λόγια του αρχηγού του ΟΗΕ πρέπει τώρα να υποστηριχθούν με δράση επί τόπου.

«Οι ενέργειες αυτής της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν επιταχύνει σχεδόν κάθε αρνητική τάση που μπορείτε να φανταστείτε από τη βία στο έδαφος, την επέκταση των οικισμών, τις εξώσεις, την οικοδόμηση και την επέκταση οικισμών», συμπλήρωσε ο Έλγκιντι. «Εκτός κι αν τα πολύ δυνατά λόγια συνδυαστούν με κάποιου είδους δράση από βασικούς παράγοντες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάποιου είδους συνέπεια σε αυτές τις ενέργειες, τότε απλώς θα αγνοηθούν όπως πάντα», τόνισε ο ίδιος αναλυτής και κατέληξε σημειώνοντας: «Χρειάζεται πραγματικά να υπάρξει δράση στο έδαφος για να στηρίξουμε αυτά τα ισχυρά λόγια, και απλώς δεν το έχουμε δει καθόλου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργαζόμενοι νοσοκομείου «Αττικόν» για Μητσοτάκη: Ήρθε σαν τον κλέφτη

Πάτρα: Εξαφανίστηκαν 5 παιδιά από το νοσοκομείο-Ζούσαν σε άθλιες συνθήκες

Disiecta Membra #12: Μία θαρραλέα κίνηση

Ρωσία: Ξανά πρωθυπουργός ο Μιχαήλ Μισούστιν (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα