ΑΘΗΝΑ
21:21
|
27.04.2024
Ο Τζόνσον απάντησε πως η έκθεση του Κοινοβουλίου «προοριζόταν εξ αρχής να γίνει η τελευταία μαχαιριά σε μια παρατεταμένη πολιτική δολοφονία». Τη δική του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βουλή των Κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα στην πολιτική καριέρα του Μπόρις Τζόνσον, καθώς ενέκρινε την κοινοβουλευτική έκθεση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρώην Πρωθυπουργός παραπλάνησε σκόπιμα το Σώμα για το σκάνδαλο του Partygate, δηλαδή τα πάρτι εν καιρώ λοκντάουν για όλους τους υπόλοιπους Βρετανούς πολίτες.

Ο Τζόνσον παραιτήθηκε ξαφνικά από το Κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό τον μήνα, αφού είδε ένα εκ των προτέρων αντίγραφο των πορισμάτων της έρευνας σχετικά με τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Με ψήφους 354 έναντι μόλις επτά, η Βουλή των Κοινοτήτων δέχθηκε τα ευρήματα της διακομματικής επιτροπής ότι ο Τζόνσον διέπραξε επανειλημμένα αδικήματα καταπατώντας συνεχώς τους κανόνες για τη νόσο Covid-19, που είχαν επιβληθεί σε όλους τους υπόλοιπους Βρετανούς.

Η επιτροπή δημοσίευσε τα ευρήματά της την περασμένη εβδομάδα καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο Τζόνσον είχε πει σκόπιμα ψέματα στους συναδέλφους του όταν διαβεβαίωσε τη Βουλή των Κοινοτήτων ότι όλα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό είχαν τηρηθεί ανά πάσα στιγμή και κατά γράμμα στα κυβερνητικά κτίρια.

Ανάμεσα στους βουλευτές που «καταδίκασαν» τον Τζόνσον, είναι 118 του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος μεταξύ των οποίων η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η αρχηγός των Κοινοτήτων Πένυ Μορντάντ και η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν. Από τους 7 που τον στήριξαν, οι 6 είναι από την πλευρά των Συντηρητικών, ενώ 225 βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας.

Η απόφαση του Κοινοβουλίου να στηρίξει τα συμπεράσματα της έκθεσης δεν εμποδίζει τον Τζόνσον να γίνει ξανά μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων, αλλά είναι μια ντροπιαστική τιμωρία για έναν πολιτικό που ήταν ακόμη πρωθυπουργός πριν από ένα χρόνο.

Οι περισσότεροι πολιτικοί που μίλησαν στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα 19/6 επέκριναν τη συμπεριφορά του Τζόνσον, ενώ λίγοι υποστηρικτές του αμφισβήτησαν την αμεροληψία της επιτροπής.

Η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προειδοποίησε τους υποστηρικτές του Τζόνσον να μην καταψηφίσουν την έκθεση της επιτροπής, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα διαβρώσει την πίστη του κοινού στη δημοκρατία.

Ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, υπουργός στην κυβέρνηση του Τζόνσον και στενότατος συνεργάτης, εμπλεκόμενος σε δικά του σκάνδαλα, είπε ότι ήταν «απόλυτα λογικό» να αμφισβητηθούν οι απόψεις της επιτροπής και πρότεινε ότι οι νομοθέτες που ερευνούσαν τον πρώην Πρωθυπουργό «ήθελαν να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα».

Ο Τζόνσον, πρωθυπουργός από τα μέσα του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, ήταν ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους ηγέτες της Βρετανίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τζόνσον δεν είναι δημοφιλής επί του παρόντος στο μεγαλύτερο μέρος του βρεταικού κοινού, αλλά διατηρεί την υποστήριξη ορισμένων μελών του Συντηρητικού Κόμματος.

Μεγαλοστελέχη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου, δεν έδωσαν το «παρών» στη συζήτηση και απέφυγαν να ψηφίσουν ελπίζοντας σε αποκλιμάκωση της εσωκομματικής έντασης με Τόρις που παραμένουν πιστοί στον Τζόνσον.

Ο Σούνακ, ο οποίος υποσχέθηκε μια κυβέρνηση ακεραιότητας, δεν παρευρέθηκε στη συζήτηση στο Κοινοβούλιο επειδή δήθεν… υποδεχόταν τον πρωθυπουργό της Σουηδίας στη Ντάουνινγκ Στριτ και είχε άλλες συναντήσεις, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπός του.

Ο Τζόνσον χαρακτήρισε την επιτροπή ως «δικαστήριο καγκουρό» και είπε ότι η έκθεση «προοριζόταν εξ αρχής να γίνει η τελευταία μαχαιριά σε μια παρατεταμένη πολιτική δολοφονία». Τη δική… του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα