ΑΘΗΝΑ
16:41
|
02.05.2024
Αν και το αίτημα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά προσγειώθηκαν για πρώτη τους φορά στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμερικανικά βομβαρδιστικά προσγειώθηκαν στη Σουηδία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, καθώς η σκανδιναβική χώρα αναμένει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Ενώ ελπίζει να εγκριθεί το αίτημά της στην επόμενη συνάντηση του ΝΑΤΟ που θα γίνει στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η Στοκχόλμη ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τα στρατεύματα και το στρατιωτικό υλικό της συμμαχίας στην επικράτειά της, ακόμα και πριν να γίνει επίσημα μέλος.

Δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B Lancers έφτασαν στο αεροδρόμιο Λουλέα-Καλάξ τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο σουηδικός στρατός.

«Πραγματοποιούμε μια κοινή άσκηση, τόσο η αεροπορία όσο και ο στρατός, με την Task Force βομβαρδιστικών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας, Λουίζ Λέβιν, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο στρατός σχολίασε ότι «για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή τα αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στη Σουηδία».

«Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς και ενώ περιμένουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι σημαντικό να έχουμε ισχυρούς εταίρους», συνεχίζει η δήλωση.

«Η κοινή εκπαίδευση υπογραμμίζει την ισχυρή συνεργασία μεταξύ των Συμμάχων και των Εταίρων και ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητες σε όλη την επικράτεια του ΝΑΤΟ», σχολίασε η συμμαχία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Σουηδός υπουργός Άμυνας, Παλ Τζόνσον, είπε ότι η Στοκχόλμη στοχεύει να ολοκληρώσει περαιτέρω τις στρατιωτικές της σχέσεις με το ΝΑΤΟ, καθώς η ένταξη της χώρας στον συνασπισμό αντιμετωπίζει εμπόδια μετά τη διακοπή των συνομιλιών με την Τουρκία.

Η Σουηδία και η γειτονική της Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι, επικαλούμενες αλλαγές στην ευρωπαϊκή σκηνή ασφαλείας ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία.

Ενώ η Φινλανδία έγινε μέλος, η Τουρκία και η Ουγγαρία εμπόδισαν την υποψηφιότητα της Σουηδίας, με τη Βουδαπέστη να επικαλείται παράπονα για την κριτική της Στοκχόλμης για το ιστορικό του Ούγγρου Πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, σχετικά με το κράτος δικαίου και την Άγκυρα να κατηγορεί τη Σουηδία ότι φιλοξενεί Κούρδους που θεωρεί τρομοκράτες, αλλά και για ανάμειξη στις πρόσφατες τουρκικές εκλογές.

Τον Μάιο, η Σουηδία ξεκίνησε την Aurora-23, τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που έχει δει η χώρα τα τελευταία 25 χρόνια, στην οποία συμμετείχαν 14 χώρες και περίπου 26.000 στρατιωτικοί.

Στην εκπαίδευση που ολοκληρώθηκε στις 11 Μαΐου συμμετείχε προσωπικό από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ουκρανία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Νορβηγία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Δανία και την Αυστρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα