ΑΘΗΝΑ
01:51
|
19.05.2024
Πυρά και από την Άγκυρα που ζητά τη σύσταση διεθνούς επιτροπής και την τιμωρία των υπευθύνων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην ημερήσια διάταξη παραμένει -εκτός από τη χώρα μας- και στο Πακιστάν το τραγικό ναυάγιο της Πύλου στο οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες πρόσφυγες, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Με πηγές του Ισλαμαμπάντ να αναφέρουν ότι στο υπερφορτωμένο με πρόσφυγες πλοίο που βυθίστηκε θεωρείται πιθανό να επέβαιναν έως και 400 Πακιστανοί -και ενώ παραμένουν τα ερωτήματα για τους χειρισμούς του Λιμενικού Σώματος- η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε, με οδηγίες του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ, την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το ζήτημα.

Η επιτροπή θα εξακριβώσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία και αναμένεται να υποβάλει το πόρισμά της εντός μίας εβδομάδας, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών του Πακιστάν, Ράνα Σανάουλα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω μέτρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών πάντα, οι έρευνες των πακιστανικών αρχών αναμένεται να στραφούν και «στον εντοπισμό των κενών και των παραλείψεων του νομικού μηχανισμού στο Πακιστάν που εξέθεσαν πολύτιμες ανθρώπινες ζωές στις ορέξεις της εμπορίας ανθρώπων στη συγκεκριμένη περίπτωση και σε παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν», ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται και στον διεθνή συντονισμό που εκτιμάται πως θα συμβάλει επίσης «στην πρόληψη, τον έλεγχο και την τιμωρία της λαθρεμπορίας ανθρώπων στο μέλλον».

Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει επίσης τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη νομοθεσία για τον περιορισμό του ζητήματος, εκτός από την πρόβλεψη νόμων για την επιβολή κυρώσεων στους υπεύθυνους για τέτοιου είδους περιστατικά, ανέφερε ακόμη.

Οι αρχές του Πακιστάν έχουν έως τώρα συλλάβει 14 άτομα που εμπλέκονται σε κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, ανάμεσά τους και τον κύριο κατηγορούμενο διακινητή για την περίπτωση του πλοίου που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου και εντόπισε στοιχεία από έγγραφα και κινητά τηλέφωνα που είχε στην κατοχή του τα οποία εκτιμώνται πως θα οδηγήσουν στην πλήρη εξάρθρωση του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Πυρά από την Άγκυρα

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, με αφορμή το ναυάγιο της Πύλου, βαριές κατηγορίες κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP, Ομέρ Τσελίκ, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Πρέπει να γίνουν κάποιες παρατηρήσεις. Τρυπούν τις βάρκες των μεταναστών και τους σέρνουν επίτηδες ως το θάνατο. Οι ελληνικές ενέργειες είναι ενέργειες που πρέπει να εξεταστούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το να σιωπάς είναι επαίσχυντη υποκρισία. Το Αιγαίο μετατρέπεται σε νεκροταφείο μεταναστών» ανέφερε.

«Θα πρέπει να υπάρξει διεθνής επιτροπή έρευνας και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», πρόσθεσε λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πακιστανό πρωθυπουργό προκειμένου να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του τουρκικού λαού.

«Η διεθνής κοινότητα, ειδικά οι χώρες που κάνουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας σε όλους εκτός από τους εαυτούς τους, πρέπει τώρα να αναλάβουν την ευθύνη», ανέφερε δε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ενώ έθεσε εμμέσως και θέμα επικαιροποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Τέλος, από την πλευρά του ο κυβερνητικός εταίρος του ΑΚΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έκανε λόγο για ένα δράμα για το οποίο «είναι υπεύθυνη η ελληνική κυβέρνηση, η οποία είπε και ψέματα και πρέπει να λογοδοτήσει», προσθέτοντας ότι «το Αιγαίο και η Μεσόγειος πρέπει να πάψουν να είναι οι θάλασσες του θανάτου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα