ΑΘΗΝΑ
05:30
|
12.05.2024
Δύσκολος ο δρόμος της αποζημίωσης για τα θύματα του προγράμματος αναγκαστικής στείρωσης, που ίσχυε ως το 1996, στην Ιαπωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πενιχρές αποζημιώσεις και άρνηση ανάληψης της ευθύνης της κατηγορούν την ιαπωνική κυβέρνηση θύματα του νόμου για την ευγονική που ίσχυε για σχεδόν 40 χρόνια στην ασιατική χώρα και οδήγησε στην αναγκαστική στείρωση χιλιάδων πολιτών.

Έκθεση 1.400 σελίδων που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο περίπου 16.500 άτομα – ακόμα και 9χρονα παιδιά – στειρώθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους βάσει του νόμου που ίσχυε από το 1948 έως το 1996 και επέτρεπε σε γιατρούς να στειρώνουν άτομα με κληρονομική διανοητική αναπηρία, για να «προλάβουν… κακής ποιότητας απογόνους».

Περίπου 8.500 ακόμη στειρώθηκαν με συγκατάθεσή τους, αν και οι ακτιβιστές που έχουν κινήσει την διαδικασία των αποζημιώσεων και αγωνίζονται για τη δικαίωση των θυμάτων αμφισβητούν το πόσο ελεύθερα δόθηκε η συγκατάθεση αυτή, την ίδια ώρα που κρίνουν και ανεπαρκή την νομοθεσία του 2019 που ορίζει αποζημίωση ύψους 22.800 δολαρίων για κάθε θύμα, χαρακτηρίζοντάς την ασύμμετρη σε σχέση με τη ζημιά που προκλήθηκε.

Σχολιάζοντας την έκθεση που υποβλήθηκε στο ιαπωνικό κοινοβούλιο δικηγόρος που εκπροσωπεί θα θύματα της βάρβαρης και ρατσιστικής αυτής νομοθεσίας, την χαρακτήρισε ανεπαρκή, καθώς, όπως είπε, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό «μια συλλογή των όσων ήδη γνωρίζαμε, γεγονός που επιβεβαιώνει το πόσο τρομερός ήταν αυτός ο νόμος, χωρίς όμως να υποδεικνύει τους θύτες, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη».

Θύματα του ειδεχθούς αυτού προγράμματος στείρωσης έκαναν εκστρατείες για δεκαετίες ζητώντας αναγνώριση της ζημιάς που υπέστησαν και αποζημίωση, ενώ έχουν στραφεί στη δικαιοσύνη ζητώντας ανακούφιση και πέρυσι επιδικάστηκε σε τρία άτομα αποζημίωση, σε μια σημαντική νίκη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Οσάκα ανέτρεψε μια απόφαση κατώτερου δικαστηρίου και διέταξε την εθνική κυβέρνηση να πληρώσει συνολικά 200.000 δολάρια, σε τρία -ηλικιωμένα πλέον – θύματα. Ωστόσο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα διαφορετικό ανώτατο δικαστήριο απέρριψε αιτήματα αποζημίωσης από τους ενάγοντες, υποστηρίζοντας ότι είχε επέλθει 20ετής παραγραφή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι 150.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Ελεύθερος ο πρώην παραστρατιωτικός ηγέτης της Κολομβίας Σαλβατόρε Μανκούσο

Οι αρχές του Περού ερευνούν την πρόεδρο καθώς συνελήφθη ο αδελφός της

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα