ΑΘΗΝΑ
15:53
|
09.05.2024
Μια μέρα μετά την συνάντηση Σι-Μπλίνκεν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλεσε τον ανώτατο ηγέτη της Κίνας Τζινπίνγκ «δικτάτορα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Εξαιρετικά παράλογες και ανεύθυνες» χαρακτήρισε το Πεκίνο τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο των οποίων απέδωσε τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Μια ημέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τoν ανώτατο ηγέτη της Κίνας, με στόχο την άμβλυνση των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, χθες Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν από την Καλιφόρνια αποκάλεσε τον Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα» σε αποστροφή του λόγου του την ώρα που μιλούσε για το φερόμενο κατασκοπευτικό μπαλόνι που κατέρριψαν οι ΗΠΑ τον περασμένο Φεβουράριο φέτος.

Παρότι ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο NBC ότι «το κεφάλαιο του κατασκοπευτικού μπαλονιού πρέπει να κλείσει» και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν τη σχέση τους, ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια κατάμεστη αίθουσα ανέφερε ότι ο λόγος για τον οποίο ο Σι Τζινπίνγκ «αναστατώθηκε» όταν καταρρίφθηκε το μπαλόνι, που όπως υποστήριξε μετέφερε κατασκοπευτικό εξοπλισμό – κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε – είναι «ότι δεν ήξερε ότι ήταν εκεί». «Αυτό, το να μην γνωρίζουν τι συμβαίνει, αποτελεί μεγάλη ντροπή για δικτάτορες», πρόσθεσε.

Αντιδρώντας, η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, έκανε λόγο για «εξαιρετικά παράλογα και ανεύθυνα σχόλια» προσθέτοντας ότι «έρχονται σε σοβαρή αντίθεση με τα βασικά γεγονότα». Κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο για «σοβαρή παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου και προσβολή της πολιτικής αξιοπρέπειας της Κίνας», κάτι που αποτελεί ανοιχτή πολιτική πρόκληση, όπως τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Τρομοκρατική οργάνωση οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης

Ημέρα της Νίκης: Στιγμιότυπα από την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν

Επιστολή κοινής πρωτοβουλίας στα αριστερά κόμματα από τον Αλέξη Χαρίτση

Τη διακοπή μεταφοράς όπλων στο Ισραήλ επιβεβαίωσε ο Λόιντ Όστιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα