ΑΘΗΝΑ
06:27
|
02.05.2024
Το βίντεο δημοσιεύτηκε σήμερα από το γερμανικό RTL, το TV2 της Δανίας και τη γαλλική La Liberation.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία δείχνει ότι μία από τις γραμμές του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 αποκόπηκε καθαρά, ενδεχομένως με μια μικρή αλλά καλά σχεδιασμένη έκρηξη. Το βίντεο κυκλοφόρησε εν μέσω πλήθους δημοσιευμάτων που κατηγορούν την Ουκρανία για την ανατίναξη.

Γυρισμένο με ένα υποβρύχιο drone της νορβηγικής εταιρεία Blueye, το βίντεο δημοσιεύτηκε σήμερα από το γερμανικό RTL, το TV2 της Δανίας και τη γαλλική La Liberation. Δείχνει μία από τις δύο γραμμές του αγωγού Nord Stream 2 σπασμένη στα δύο, με τις παραμορφώσεις στα χείλη του σπασμένου μετάλλου να είναι τα μόνο σημάδια που μαρτυρούν έκρηξη.

Τα πλάνα από τον Nord Stream 1 που κυκλοφόρησαν πέρυσι έδειξαν μεγαλύτερες ζημιές, με τουλάχιστον 50 μέτρα σωλήνα να έχουν σκιστεί. Και οι δύο γραμμές του Nord Stream 1 καταστράφηκαν, ενώ καταστράφηκε μόνο μία γραμμή του Nord Stream 2.

«Μου φαίνεται ξεκάθαρα σαν μια σχεδιασμένη γόμωση», είπε στο RTL ο πρώην αξιωματικός του στρατού της Δανίας Νιλς Καμπ. «Ασκήθηκαν τεράστιες δυνάμεις που ήταν πολύ συγκεντρωμένες. Ήταν ένας μικρός εκρηκτικός μηχανισμός». Ένας συνταξιούχος Γάλλος στρατιωτικός δύτης υποστήριξε τη γνώμη του Kamp, λέγοντας στο RTL ότι η γόμωση πιθανότατα ζύγιζε «μερικά κιλά».

«Αυτό θα το έκανε επίσης περισσότερο εφικτό για μια μικρότερη μονάδα καταδρομέων», σημείωσε το RTL.

Οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 καταστράφηκαν σε μια σειρά σχεδόν ταυτόχρονων εκρήξεων στα ανοιχτά του δανικού νησιού Μπορνχολμ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι εκρήξεις αχρήστευσαν έναν βασικό αγωγό για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, καταργώντας ουσιαστικά την δυνατότητα οι ευρωπαϊκές χώρες να επανεκκινήσουν τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου αν άρουν τις κυρώσεις τους.

Μια μικρή μονάδα καταδρομών που αναπτύσσει ελαφριά εκρηκτικά είναι συγκριτικά συμβατή με τη θεωρία – που διατυπώθηκε από τους New York Times, τη Wall Street Journal και πολλά ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία – ότι μια ομάδα Ουκρανών χρησιμοποίησε ένα νοικιασμένο γιοτ για να μεταφέρει εκρηκτικά στα σημεία των εκρήξεων. Το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υποτιθέμενη επιχείρηση, την οποία η Wall Street Journal να ισχυρίζεται ότι το σχέδιο ήταν γνωστό στη CIA μήνες νωρίτερα.

Η θεωρία που δεν έχει εξεταστεί εξίσου από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι αυτή του Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς. Επικαλούμενος πηγές στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ο Χερς υποστήριξε τον Φεβρουάριο ότι η CIA κατέστρεψε τους αγωγούς με τη βοήθεια του νορβηγικού ναυτικού, μετά από άμεση εντολή του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με τον Χερς, τα εκρηκτικά τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης Baltops 2022 του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα τον περασμένο Ιούνιο και πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως τρεις μήνες αργότερα.

Ο Χερς υποστήριξε ότι η ιστορία των Ουκρανών κομάντος που χρησιμοποιούσαν ένα νοικιασμένο γιοτ φυτεύτηκε στα ΜΜΕ των ΗΠΑ και της Γερμανίας ως από τη CIA και την BND.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα