ΑΘΗΝΑ
17:15
|
27.04.2024
Η νεοσύστατη ροδίτικη οργάνωση παλεύει ώστε να παραμείνουν οι παραλίες του νησιού ελεύθερες και όλους αντί να τις εκμεταλλεύονται μία χούφτα παράγοντες του νησιού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έναν πρώτο θετικό απολογισμό αποτελεσμάτων δράσης της νεοσύστατης ροδίτικης οργάνωσης ΟΜΠΡΕΛΑ που ενεργοποιείται ενάντια σε ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν κάνει, με το έτσι θέλω, κατάληψη παραλιών του νησιού ώστε να τα εκμεταλλευτούν με σκοπό το κέρδος.

Σε σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση Ομπρέλα επιχειρεί όχι μόνον να αναδείξει τα πρώτα αποτελέσματα από την δράση της αλλά και να δώσει απάντηση σε κακόβουλα και συκοφαντικά δημοσιεύματα που υποκινούνται από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Ρόδου που τα έχουν βρει «σκούρα» από την οργανωμένη κινητοποίηση των πολιτών ενάντια σε μπιτσόμπαρα και ταβέρνες κυριολεκτικά πάνω στο κύμα…

«Η ΟΜΠΡΕΛΑ αποτελεί δίκτυο ενεργών πολιτών και ανεξάρτητων συλλογικών φορέων με στόχο την προάσπιση του δημόσιου χώρου, ιδίως του αιγιαλού και της παραλίας όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση αυθαίρετης και παράνομης δόμησης» εξηγεί στον πρόλογο της ανακοίνωσής της η οργάνωση, τονίζοντας πως «στην επιχειρηματικότητα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού από λίγους, που αυθαίρετα εκμεταλλεύονται δημόσια αγαθά εις βάρος των πολλών».

Ανάμεσα στα πρώτα αποτελέσματα που επέφερε η δράση της ΟΜΠΡΕΛΑΣ ξεχωρίζει «η κατάρρευση του αρχικού αφηγήματος κάποιων ότι δηλαδή όλοι εμείς, που δε διεκδικούμε τίποτε παραπάνω από τα αυτονόητα ήτοι την εφαρμογή των νόμων, αποτελούμε μειοψηφία».

Η πλήρης ανακοίνωση της ΟΜΠΡΕΛΑΣ αναφέρει:

Με αφορμή ορισμένα κακόβουλα και συκοφαντικά δημοσιεύματα εναντίον της ΟΜΠΡΕΛΑΣ, θα θέλαμε να δηλώσουμε τα ακόλουθα:

Η ΟΜΠΡΕΛΑ αποτελεί δίκτυο ενεργών πολιτών και ανεξάρτητων συλλογικών φορέων με στόχο την προάσπιση του δημόσιου χώρου, ιδίως του αιγιαλού και της παραλίας όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση αυθαίρετης και παράνομης δόμησης. Στην πρώτη δημόσια παρέμβασή μας, προ λίγων ημερών, παρουσιάσαμε τους κύριους άξονες δράσης της πρωτοβουλίας μας και τη φιλοσοφία μας:

– Ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν δημόσια αγαθά που προστατεύονται από το σύνταγμα και τους νόμους, που διαφυλάσσουν το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση και ακώλυτη χρήση τους. Ειδικά μετά τα πρόσφατα περιστατικά εκδίωξης συμπολιτών μας από παραλίες, δεν αποδεχόμαστε να γίνουμε «ξένοι» στον τόπο μας.

– Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυθαιρεσίες σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και του φυσικού περιβάλλοντος χωρίς να υπάρχει δυστυχώς αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, έως τώρα τουλάχιστον, από τους εμπλεκόμενους φορείς.

– Στην επιχειρηματικότητα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού από λίγους, που αυθαίρετα εκμεταλλεύονται δημόσια αγαθά εις βάρος των πολλών. Όσο υπάρχει ανοχή, ειδικά σε περιπτώσεις κραυγαλέων αυθαιρεσιών, τόσο το πρόβλημα αυτό θα επιδεινώνεται.

Μέσα σε λίγες μόλις μέρες από την πρώτη μας παρέμβαση πετύχαμε πολλά, και αυτό μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία για τη συνέχεια. Συγκεκριμένα, πετύχαμε:

– Την ενεργοποίηση των πολιτών και την ανάδειξη του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος. Η παθητική αντίληψη «τίποτε δε γίνεται, τίποτε δεν αλλάζει» αρχίζει σιγά-σιγά να μεταβάλλεται.

– Την κατάρρευση του αρχικού αφηγήματος κάποιων εναντίον της πρωτοβουλίας μας, ότι δηλαδή όλοι εμείς, που δε διεκδικούμε τίποτε παραπάνω από τα αυτονόητα ήτοι την εφαρμογή των νόμων, αποτελούμε μειοψηφία. Αντίθετα, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η γνωστή πλέον ρήση «στο νησί επικρατεί η νομιμότητα από άκρη σε άκρη» αποτελεί μειοψηφική άποψη στην κοινωνία.

– Κινήθηκαν επιτέλους διοικητικές διαδικασίες προς εφαρμογή του νόμου.

Μετά τη δημόσια παρέμβασή μας, και ενώ λογικά θα ανέμενε κανείς την έναρξη διαλόγου για εξεύρεση λύσεων του προβλήματος, ξεκίνησε σε βάρος μας ένα αδικαιολόγητο μπαράζ δελτίων τύπου, δημοσιευμάτων και συνεντεύξεων με σωρεία ανυπόστατων, ψευδών και συκοφαντικών καταγγελιών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Μία μόλις μέρα μετά τη συνέντευξή μας, αρμόδιος αντιδήμαρχος δηλώνει: «οι άνθρωποι της ομπρέλας δηλητηριάζουν με ψέματα την κοινωνία». Σε επόμενη μάλιστα δήλωσή του έφτασε στο σημείο να επιρρίψει σε εμάς τους πολίτες την ευθύνη για τα κακώς κείμενα της πόλης μας την τελευταία τριακονταετία.

Την περασμένη Δευτέρα ο Δήμος Ρόδου με πρωτοφανή παραγωγικότητα εξέδωσε μέσα σε λίγη ώρα τρία δελτία τύπου τα οποία εμμέσως πλην σαφώς αναφέρονται στη δράση μας, το ένα εξ αυτών έκτασης 5,5 σελίδων. Παραθέτουμε ενδεικτικά αποσπάσματα:

– «Ο Δήμος Ρόδου και η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη θα σταθεί δίπλα σε όσους εσείς επιχειρείται (sic) να θανατώσετε για να ανελιχτείτε στην εξουσία».

– «Μη μας λέτε λοιπόν ότι εμείς επικροτούμε την παρανομία, εμείς τη στηρίζουμε και την καλύπτουμε», για την παραδοχή αυτή πραγματικά έχουμε μείνει άφωνοι…

Σε άλλο δε δελτίο τύπου διατυπώνεται ο ψευδής και συκοφαντικός ισχυρισμός ότι η πρωτοβουλία μας αποτελεί τον ηθικό αυτουργό φερόμενων βανδαλισμών ιδιωτικής περιουσίας στην περιοχή της Ψαροπούλας.

Η ΟΜΠΡΕΛΑ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε τέτοιου επιπέδου δημόσια αντιπαράθεση. Οι πολίτες του νησιού μας στηρίζουν τις πρωτοβουλίες μας, γιατί δεν εξυπηρετούμε κανενός είδους σκοπιμότητες, αλλά αντίθετα διεκδικούμε με τρόπο μεθοδικό και τεκμηριωμένο δικαιώματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Στο πλαίσιο της δράσης μας ήδη έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, ενώ θα επιδιώξουμε συνάντηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Η ΟΜΠΡΕΛΑ, αξιοποιώντας το δικαίωμα που χορηγεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, έχει καταθέσει στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αίτημα που υπογράφεται από 720 συμπολίτες μας προκειμένου να συζητηθεί το προαναφερθέν πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης σε αιγιαλό – παραλία στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί πιστεύουμε ότι θα δοθεί η ευκαιρία ενός γόνιμου διαλόγου ώστε να εξευρεθούν λύσεις που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες και τα συμφέροντα τόσο της υγιούς και νόμιμης επιχειρηματικότητας όσο και του κοινωνικού συνόλου.

ΟΜΠΡΕΛΑ

Δίκτυο για την προάσπιση του δημόσιου χώρου

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα