ΑΘΗΝΑ
05:10
|
02.05.2024
«Θα καταλήξουμε σε αθλητικούς αγώνες μόνο μεταξύ αθλητών από μπλοκ πολιτικά ομοϊδεατών», προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, κατηγόρησε τις πολωνικές αρχές για «παρέμβαση στην αυτονομία του αθλητισμού», αφού απέκλεισαν Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές από το να συμμετάσχουν σε πρωτάθλημα ξιφασκίας.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ατομικής Ξιφασκίας διεξήχθη στη Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που αρχικά είχε προγραμματιστεί να είναι μέρος των Ευρωπαϊκών Αγώνων στην Πολωνία αυτή την εβδομάδα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ξιφασκίας μετέφερε το πρωτάθλημα στη Βουλγαρία, αφού η πολωνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα αρνηθεί τη βίζα σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, στους οποίους η ΔΟΕ έδωσε τον Μάρτιο τη δυνατότητα να αγωνιστούν μόνο υπό ουδέτερη σημαία.

«Η πολωνική κυβέρνηση παρενέβη στην αυτονομία του αθλητισμού», είπε ο Μπαχ σε μια σύνοδο της ΔΟΕ σήμερα, προσθέτοντας ότι η απόφαση «έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θέλουμε και για το οποίο αγωνιζόμαστε».

«Εάν αυτές οι διχαστικές πολιτικές δυνάμεις επιτύχουν στις προσπάθειές τους να αποφασίσουν ποιος αθλητής μπορεί να αγωνιστεί σε ποιον διαγωνισμό, τότε θα καταλήξουμε σε αθλητικούς αγώνες μόνο μεταξύ αθλητών από μπλοκ πολιτικά ομοϊδεατών», προειδοποίησε ο Μπαχ.

Η ΔΟΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία πέρυσι. Αυτόν τον Μάρτιο, ο οργανισμός επέτρεψε στις αθλητικές ομοσπονδίες να δέχονται Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές υπό ουδέτερη σημαία, εκτός από αυτούς που υπηρετούν στο στρατό κάθε χώρας ή «υποστηρίζουν ενεργά τον πόλεμο».

Για τους αθλητές, η συμμετοχή σε εθνικούς και περιφερειακούς αγώνες είναι απαραίτητη προκειμένου να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η λύση του Μπαχ έχει επικριθεί από τη Μόσχα ως μεροληπτική και «απαράδεκτη», ενώ το Κίεβο αποφάσισε να μποϊκοτάρει οποιονδήποτε αγώνα στον οποίο συμμετέχουν Ρώσοι ή Λευκορώσοι αθλητές.

«Παρότι προσφέρουμε μια εφαρμόσιμη πορεία προς τα εμπρός, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο ασυμβίβαστες θέσεις», δήλωσε σήμερα ο Μπαχ. Ο Μπαχ καταδίκασε τη Ρωσία για τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, αλλά εξέφρασε τη δυσπιστία του για το γεγονός ότι «οι Ουκρανοί αθλητές υποβάλλονται σε κυρώσεις από την ίδια τους την κυβέρνηση για έναν πόλεμο που ξεκίνησε από τη ρωσική και τη λευκορωσική κυβέρνηση».

«Είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η ουκρανική κυβέρνηση στερεί από τους δικούς της αθλητές την ευκαιρία να προκριθούν και να κάνουν περήφανο τον ουκρανικό λαό», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα