ΑΘΗΝΑ
07:07
|
06.05.2024
Ρωσική επιτροπή έρευνας απήγγειλε κατηγορίες κατά του Ιταλού δικαστή θεωρώντας πως παραβιάζει άρθρα του ρωσικού ποινικού κώδικα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη μαύρη λίστα του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών μπήκε από απόψε το όνομα του 55χρονου Ιταλού δικαστή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης, Ροσάριο Σαλβατόρε Αϊτάλα, καθώς είναι ένας από αυτούς που συναίνεσαν στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο Ροσάριο Σαλβαδόρε Αϊτάλα είναι καταζητούμενος υπό τον Ποινικό Κώδικα» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών παραθέτοντας τις συγκεκριμένες κατηγορίες σε βάρος του Ιταλού δικαστή.

Τον περασμένο Μάιο η ρωσική επιτροπή έρευνας απήγγειλε κατηγορίες κατά του Ιταλού δικαστή θεωρώντας πως παραβιάζει άρθρα του ρωσικού ποινικού κώδικα για παράνομη σύλληψη και δολοπλοκία με σκοπό την επίθεση σε ξένο κυβερνητικό αξιωματούχο, προκείμενου να υπάρξουν συνέπειες σε διεθνείς σχέσεις.

Στις 17 Μαρτίου 2023 το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και της Επιτρόπου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα Παιδιά, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για παράνομες απελάσεις παιδιών ουκρανικής εθνικότητας.

Τρεις μέρες μετά, στις 20 Μαρτίου, Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή άνοιξε φάκελο ποινικής δίωξης κατά του επικεφαλής εισαγγελέα και αρμόδιων δικαστών του ΔΠΔ, χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις τους έναντι του Προέδρου της Ρωσίας «παράνομες» καθώς σύμφωνα με τη διεθνή Σύμβαση Αποτροπής και Τιμωρίας Εγκλημάτων κατά Διεθνώς Προστατευόμενων Προσώπων που τέθηκε σε ισχύ στις 14 Δεκεμβρίου 1973, οι αρχηγοί κρατών απολαμβάνουν την πλήρη ασυλία από τις δικαστικές διώξεις ξένων χωρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα