ΑΘΗΝΑ
08:42
|
02.05.2024
Οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν δύο αγνοούμενους που φοβούνται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια του κτιρίου που κατέρρευσε μερικώς από την έκρηξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκρηξη σημειώθηκε σε δρόμο κοντά στην Καρτιέ Λατέν του Παρισιού χθες Τετάρτη 21/6 και οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν δύο αγνοούμενους που φοβούνται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε μερικώς από την έκρηξη.

Η έκρηξη σημειώθηκε αργά χθες το απόγευμα στη Rue Saint-Jacques, η οποία εκτείνεται από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας του Παρισίου ως στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, τραυματίζοντας τουλάχιστον 37 ανθρώπους, τέσσερις από τους οποίους δίνουν μάχη για τη ζωή τους στο νοσοκομείο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν είπε ότι τα σκυλιά της αστυνομίας είχαν οσμιστεί μια μυρωδιά κάτω από το ανάχωμα της τοιχοποιίας που γκρεμίστηκε στη Rue Saint-Jacques. Η έκρηξη κατέστρεψε την πρόσοψη ενός κτιρίου που στεγάζει τη σχολή σχεδίου της Αμερικανικής Ακαδημίας του Παρισιού, δημοφιλής στους ξένους φοιτητές.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν μια εκκωφαντική έκρηξη και μια γιγάντια φωτιά που υψώθηκε αρκετούς ορόφους.

Στρατιώτες βοήθησαν να διασφαλιστεί ένας κλοιός ασφαλείας γύρω από τη σκηνή, ενώ η εισαγγελία του Παρισιού δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει τι προκάλεσε την έκρηξη.

Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος, Εντουάρ Σιβέλ, αναφέρθηκε σε έκρηξη αερίου σε ανάρτησή του στο Twitter και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο δίκτυο BFM TV ότι η μυρωδιά αερίου ήταν έντονη λίγο πριν από την έκρηξη.

«Το κατάστημα σείστηκε βίαια, ένιωθε σαν έκρηξη βόμβας», είπε ο Ραχμάν Ολιούρ που διαχειρίζεται ένα κατάστημα τροφίμων λίγες πόρτες πιο κάτω από την Αμερικανική Ακαδημία.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 4:55 μ.μ. τοπική ώρα, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι πήγαιναν σπίτι τους. Στην περιοχή συχνάζουν τουρίστες και ξένοι φοιτητές στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά δεν υπήρχε άμεση ένδειξη ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και αλλοδαποί.

Αρκετά κοντινά κτίρια εκκενώθηκαν. Περισσότερες από δύο ώρες μετά την έκρηξη, οι νοσηλευτές εξακολουθούσαν να περιθάλπουν τους κατοίκους που βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Μια γυναίκα λιποθύμησε στον δρόμο.

Η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκό είπε ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η έκρηξη προήλθε μέσα στο κτίριο που κατέρρευσε. Οι ερευνητές θα εξετάσουν εάν οι όροι δόμησης παραβιάζουν τους κανονισμούς ή εάν κάποιο άτομο είχε ενεργήσει χωρίς τη δέουσα προσοχή, πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 300 πυροσβέστες συμμετείχαν στην επιχείρηση για να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες.

Η Rue Saint-Jacques διασχίζει το Καρτιέ Λατέν – φημισμένη ως το σπίτι πολλών ομογενών και Γάλλων συγγραφέων, μουσικών και καλλιτεχνών όλα αυτά τα χρόνια – μέχρι το στρατιωτικό νοσοκομείο Val de Grace και απέχει λίγα τετράγωνα από το δημοφιλές Κήπο του Λουξεμβούργου.

«Ήμουν στο σπίτι και έγραφα… νόμιζα ότι ήταν μια βόμβα», είπε η ιστορικός τέχνης Μονίκ Μοσέ, προσθέτοντας ότι πολλά από τα παράθυρα του κτιρίου της είχαν ανατιναχθεί από το ωστικό κύμα της έκρηξης.

«Ένας γείτονας χτύπησε την πόρτα και μου είπε ότι η πυροσβεστική μας ζητούσε να εκκενώσουμε το συντομότερο δυνατό. Πήρα το laptop μου, το τηλέφωνό μου. Δεν σκέφτηκα καν να πάρω τα φάρμακά μου», πρόσθεσε.

Τον Ιανουάριο του 2019, μια διαρροή αερίου προκάλεσε έκρηξη που σκότωσε 4 άτομα και τραυμάτισε 66 στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, μια πυρκαγιά ξέσπασε στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της οροφής και προκαλώντας άλλες ζημιές πριν σβήσει από την πυροσβεστική υπηρεσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα