ΑΘΗΝΑ
00:41
|
01.05.2024
Η Μόσχα δήλωσε πάντως στην οικοδέσποινα Νότια Αφρική πως δε θεωρεί τον Γάλλο πρόεδρο ευπρόσδεκτο στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι θα σήκωνε το τηλέφωνο, εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποφάσιζε να τον καλέσει για να του κάνει οποιαδήποτε πρόταση σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στο France24, ο Γάλλος ηγέτης σημείωσε, ωστόσο, ότι «δεν έχει λόγο να καλέσει πρώτος [τον Πούτιν]», καθώς η ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και ελπίζει ότι σύντομα θα διαμορφωθούν ευνοϊκότεροι για το Κίεβο όροι διαπραγματεύσεων.

«Όμως, αν με καλέσει και μου προτείνει κάτι, θα απαντήσω, γιατί η Γαλλία ήταν πάντα μεσολαβήτρια», είπε ο Μακρόν.

Δήλωσε ότι οποιαδήποτε επανέναρξη του διαλόγου είναι δυνατή μόνο «εάν υπάρξει επιστροφή στο διεθνές δίκαιο, το οποίο διασφαλίζει τη δυνατότητα να ζούμε ειρηνικά».

Ο Μακρόν ήταν ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που, παρά τις αντιδράσεις, συνέχισαν να έχουν τακτικές συνομιλίες με τον Πούτιν μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Μακρόν έχει επίσης υποστηρίξει ότι δεν μπορούν να επιβληθούν «ταπεινωτικοί» όροι ειρήνης στη Ρωσία και ότι το Παρίσι είναι ενάντια στην προσπάθεια αναγκαστικής αλλαγής καθεστώτος στη Μόσχα ή επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος.

Για να επιτευχθεί μια ειρήνη «διαρκής και δίκαιη», πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας, είπε σε συνέντευξή της στις αρχές του τρέχοντος έτους η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά. Η Κολονά δήλωσε τότε ότι η Ουκρανία έχει μια «νόμιμη φιλοδοξία να διεκδικήσει εκ νέου την κυριαρχία της», αλλά η δημιουργία «κανονικών συνθηκών για ειρήνη και ασφάλεια» στην Ευρώπη μπορεί να απαιτήσει σκέψη «πέρα από την Ουκρανία» και «θέτοντας ευρύτερα ερωτήματα» σχετικά με την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ήπειρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει, ωστόσο, δηλώσει και ότι θέλει να δει τη Ρωσία «ηττημένη στην Ουκρανία» και έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι διαδίδει αντιγαλλική προπαγάνδα σε αφρικανικές χώρες, στις οποίες το Παρίσι έχει χάσει την επιρροή του τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, συνεχίζει να στέλνει βαρέα όπλα στο Κίεβο και υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο που συνέταξε η Ουκρανία.

Αρνητική η Μόσχα στο γαλλικό αίτημα συμμετοχής του Μακρόν στη σύνοδο των BRICS

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε και επίσημα ότι το Παρίσι ζήτησε να προσκληθεί ο Μακρόν ως παρατηρητής στην σύνοδο κορυφής των BRICS που θα γίνει στο Γιοχάνεσμπουργκ τον Αύγουστο.

Η αποδέκτρια του αιτήματος, υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Πάντορ, δήλωσε πως εκτιμά ότι η συμμετοχή της Γαλλίας θα «ενίσχυε την παγκόσμια εμβέλεια του φόρουμ των BRICS».

Ωστόσο, η Μόσχα διαμήνυσε στη Νότια Αφρική ότι θεωρεί πως η παρουσία του Μακρόν στη σύνοδο κορυφής θα ήταν αταίριαστη, δεδομένης της στάσης της κυβέρνησής του απέναντι στη Μόσχα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα