ΑΘΗΝΑ
13:11
|
01.05.2024
Άλλη μία σύνοδος στο Παρίσι με μεγαλεπήβολα σχέδια για λύσεις που δε θα έρθουν από τους αυτουργούς των εγκλημάτων κατά φύσης και λαών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι η διήμερη σύνοδος που συγκάλεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την συμμετοχή δεκάδων ξένων ηγετών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων διεθνών οργανισμών με υποτιθέμενο στόχο ένα νέο «διεθνές οικονομικό σύμφωνο» που θα αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια και την προστασία της φύσης από τις ίδιες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις που προκαλούν τα παραπάνω ζητήματα (δηλαδή τη φτώχεια, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τις ανισότητες).

Eπί της ουσίας η προσπάθεια του Γάλλου Προέδρου δεν αναμένεται να στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς ο στόχος του δείχνει να είναι περισσότερο μία ακόμη καταγραφή ζητημάτων και προβλημάτων με λύσεις και προτάσεις που αναμένεται να μείνουν, εν πολλοίς, στα χαρτιά.

Στα λόγια, η Σύνοδος για ένα Νέο Διεθνές Οικονομικό Σύμφωνο στο Παρίσι υποτίθεται πως αναζητεί λύσεις και πιο αποτελεσματικά χρηματοπιστωτικά μοντέλα κατά της φτώχειας, της κλιματικής αλλαγής και της…προστασίας της φύσης.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Μακρόν είπε στους συμμετέχοντες πως ο κόσμος χρειάζεται ένα «διεθνές χρηματοπιστωτικό σοκ» και μία διεθνή ώθηση προς τη μεριά της καινοτομίας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ώστε να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις μίας που το σημερινό σύστημα αποδεικνύεται παρωχημένο και κατώτερο των περιστάσεων.

«Οι πολιτικοί και οι χώρες δεν θα έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα στη μείωση της φτώχειας και στην προστασία του πλανήτη» είπε ο Μακρόν.

Ακολούθησε η Ουγκαντέζα ακτιβίστρια για το κλίμα, Βανέσα Νακάτε, που ζήτησε από τους παραβρισκόμενους ενός λεπτού σιγή προς τιμήν εκείνων που υποφέρουν από καταστροφές, μέρος των οποίων απέδωσε στις πολυεθνικές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στις πολυεθνικές που υποσχέθηκαν «ανάπτυξη» σε φτωχές κοινότητες και αντ’ αυτού ρύπαναν ανήκεστα το περιβάλλον, δηλητηρίασαν πανίδα και χλωρίδα, υποθήκευσαν το μέλλον μελλοντικών γενιών ρυπαίνοντας ποτάμια, υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, χωράφια, κατοικημένες περιοχές. Όπως για παράδειγμα έκαναν επί δεκαετίες οι πολυεθνικές Shell και BP στη Νιγηρία.

«Τα λεφτά όμως πηγαίνουν στις τσέπες εκείνων που είναι ήδη απίστευτα πλούσιοι» είπε η Νακάτε, ενώ λίγη ώρα μετά η πρωθυπουργός των νησιών Μπαρμπάντος, Μία Μότλεϊ, που δρα με στόχο την αλλαγή του ρόλου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας (που επί δεκαετίες δίνουν δάνεια σε αναπτυσσόμενες χώρες με ιδιαίτερα επαχθείς όρους), ζήτησε «πλήρη μετασχηματισμό» των οργανισμών του διεθνούς κεφαλαίου ‘και όχι μεταρρύθμιση»

«Ήρθαμε στο Παρίσι για να διευκρινίσουμε πως η ανθρωπότητα μπορεί να μοιραστεί και να σώσει τον πλανήτη μας και να τον κάνει ξανά βιώσιμο» πρόσθεσε η Μότλεϊ.

Στην δική του ομιλία ο Γενικός  Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υποστήριξε ότι η σημερινή διεθνής χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική είναι παρωχημένη, δυσλειτουργική και άδικη και έχει αποτύχει στην αποστολή της να παράσχει ένα παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους κατά την έναρξη της συνάντησης κορυφής, ο Γκουτέρες υπογράμμισε επίσης ότι οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί θεσμοί είναι σήμερα πάρα πολύ μικροί και περιορισμένοι για να εκπληρώσουν την εντολή τους.

Η σημερινή συνάντηση είχε αναγγελθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) τον περασμένο Νοέμβριο ενώ τη βασική ατζέντα της συνόδου παρουσίασε στις 6 Ιανουαρίου η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών και Ευρώπης, Κατρίν Κολονά.

Τραπέζια (ατέρμονης) συζήτησης και δεκάδες εκδηλώσεις

Η πρώτη μέρα της συνόδου συμπεριλαμβάνει έξι τραπέζια συζήτησης και δεκάδες εκδηλώσεις και παράλληλες συναντήσεις μεταξύ αρχηγών κρατών και ανώτατων αξιωματούχων. Τα συμπεράσματα της διήμερης συνόδου αναμένεται να ανακοινωθούν κατά την ολοκλήρωσή της την Παρασκευή, 23 Ιουνίου.

Έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φιλίπε Νγούσι, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, κ.α. Παρόντες θα είναι και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διεθνών και περιφερειακών οργανισμών όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Μελίντα Γκέιτς από το ομώνυμο ίδρυμα που έχει φτιάξει με τον πρώην σύζυγό της, Μπιλ Γκέιτς, κ.α.

Η διήμερη σύνοδος ολοκληρώνεται αύριο, 23 Ιουνίου 2023,πιθανώς με την υιοθέτηση κάποιου κοινού ανακοινωθέντος με μεγαλόστομες υποσχέσεις και μεγαλεπήβολα σχέδια για λύσεις που δε θα έρθουν σίγουρα από τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος, της φύσης, και των αναπτυσσόμενων χωρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα