ΑΘΗΝΑ
07:55
|
05.05.2024
Ο θάνατος του υπό την επιμέλεια του Γραφείου Επανεγκατάστασης Προσφύγων παιδιού δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά το τρίτο για το 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα 6χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν – το οποίο μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εσπευσμένη αποχώρηση της Ουάσιγκτον το 2021 – πέθανε αυτή την εβδομάδα ενώ βρισκόταν υπό την επιμέλεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Πρόκειται για τον τρίτο τέτοιο θάνατο φέτος, ανέφερε, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, το CBS News.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για τον θάνατο του παιδιού, ο οποίος δεν έχει δημοσιοποιηθεί προηγουμένως, ισχυρίστηκε ότι το αγόρι είχε μια θανατηφόρα ασθένεια. Οι αρχές δήλωσαν ότι πέθανε στις 13 Ιουνίου.

Το μικρό παιδί ήταν ένα από τα εκατοντάδες Αφγανά παιδιά που μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς τους γονείς τους.

Την επιμέλεια αυτών των παιδιών ανέλαβε το Γραφείο Επανεγκατάστασης Προσφύγων.

Σε χθεσινή του δήλωση, το γραφείο επιβεβαίωσε τον θάνατο του παιδιού, υποστηρίζοντας ότι προκλήθηκε από «σοβαρή εγκεφαλοπάθεια».

Το παιδί μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και στάλθηκε αμέσως στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed. Μετά από αυτό, στάλθηκε στο Παιδιατρικό Κέντρο HSC στην Ουάσιγκτον.

«Η ιατρική περίθαλψη παρασχέθηκε σύμφωνα με τις επιθυμίες των γονέων και ευθυγραμμίστηκε με τις συστάσεις της ομάδας παρόχων υγειονομικής περίθαλψης του νοσοκομείου», ισχυρίστηκε το Γραφείο στη δήλωσή του. «Η καρδιά μας αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι με την οικογένεια».


Μη μεμονωμένο περιστατικό

Ο θάνατος του υπό την επιμέλεια του Γραφείου Επανεγκατάστασης Προσφύγων παιδιού δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά το τρίτο για το 2023.

Ένα 4χρονο παιδί από την Ονδούρα πέθανε σε Νοσοκομείο του Μίσιγκαν τον Μάρτιο αφού φέρεται να υπέστη καρδιακή ανακοπή εκεί. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση και μια ενημέρωση προς το Κογκρέσο που μπόρεσε να λάβει το CBS News, το ασυνόδευτο παιδί βρισκόταν σε ιατρικά επισφαλή θέση για καιρό.

Ο θάνατος ενός 17χρονου έφηβου από την Ονδούρα που έμενε σε ένα από τα καταφύγια του Γραφείου Επανεγκατάστασης Προσφύγων για ασυνόδευτα παιδιά στη Φλόριντα δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο. Οι αρχές σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο εξακολουθούν να ερευνούν τον θάνατο, ο οποίος ισχυρίστηκαν ότι προκλήθηκε από ένα επιληπτικό επεισόδιο.

Ένα άλλο παιδί μετανάστη, η 8χρονη Αναντίθ Αλβάρεζ, πέθανε υπό την κράτηση της Συνοριακής Περιπολίας των ΗΠΑ τον Μάιο. Ένας υψηλά ιστάμενος υπάλληλος της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων απολύθηκε ως αποτέλεσμα της ομοσπονδιακής έρευνας για τη μεταχείριση του κοριτσιού κατά το διάστημα που βρισκόταν υπό κράτηση, που ξεκίνησε μετά το θάνατο του παιδιού.

Σύμφωνα με τις πρώτες κυβερνητικές έρευνες, ιατρικοί εργολάβοι απέρριψαν επανειλημμένα τα παρακλητικά αιτήματα της μητέρας του παιδιού να μεταφέρουν την κόρη της στο νοσοκομείο. Παρά τις πολιτικές της υπηρεσίας που καθοδηγούν τους αξιωματικούς να απελευθερώσουν ή να μεταφέρουν τους κρατούμενους εντός 72 ωρών, το κορίτσι και η οικογένειά του κρατήθηκαν παρέμειναν υπό κράτηση για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ασυνόδευτα παιδιά χωρίς άδεια νόμιμης μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες στεγάζονται από το Γραφείο Επανεγκατάστασης Προσφύγων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την Τετάρτη στεγάζονταν 5.922 ασυνόδευτα παιδιά, η πλειονότητα των οποίων ήταν έφηβοι από την Κεντρική Αμερική.

Αυτοί οι ασυνόδευτοι έφηβοι είτε στεγάζονται από την κυβέρνηση μέχρι να γίνουν 18 ετών είτε μπορούν να δοθούν σε έναν ανάδοχο που είναι συγγενής τους και κατοικεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, πολλά Αφγανά παιδιά που είναι μόνα τους έχουν περάσει πολύ χρόνο σε καταφύγια, αφού οι συγγενείς τους είτε έχουν πεθάνει είτε βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα