ΑΘΗΝΑ
13:40
|
27.05.2024
Το Βατικανό έστειλε στις αρχές το ημερολόγιο ιερέα, στο οποίο ομολογεί τη σεξουαλική κακοποίηση περισσοτέρων από 80 παιδιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας που συνταράσσει τη βολιβιανή κοινωνία, ανάγκασε το Βατικανό να στείλει στοιχεία στη νοτιοαμερικανική χώρα.

Όπως ανακοίνωσε η «Εταιρεία του Ιησού» της Βολιβίας, χθες Πέμπτη 22/6, έφτασε στη χώρα από την Αγία Έδρα και παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές της πόλης Κοκαμπάμπα, αντίγραφο του ημερολογίου που ανήκε στον Ιησουίτη ιερέα Αλφόνσο Πεντράχας, που κατηγορείται για κακοποίηση δεκάδων ανηλίκων.

Μέρος του περιεχομένου του ημερολογίου του ιερέα -γνωστού και ως «πατέρα Πίκα»– που απεβίωσε το 2009, δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά από την ισπανική εφημερίδα El País τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνάς της για την ισπανική Καθολική Εκκλησία.

Ο Πεντράχας, με καταγωγή από την ισπανική πόλη της Βαλένθια, φέρεται να είχε κρατήσει λεπτομερείς σημειώσεις για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε ιδρύματα του τάγματος των Ιησουιτών όπου είχε τοποθετηθεί, με τα παλαιότερα περιστατικά να χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας προκάλεσε κατακραυγή στη Βολιβία και επίσημη αντίδραση του Βατικανού, με τον Πάπα Φραγκίσκο να υπόσχεται να διασφαλίσει την πλήρη συνδρομή της Εκκλησίας στη διερεύνηση των ισχυρισμών που αποφάσισε η βολιβιανή κυβέρνηση. Ο Ποντίφικας εξέφρασε, επίσης, τη λύπη του για τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, χαρακτηρίζοντάς τις «αξιοθρήνητες».

Ο ιερέας Τζόρντι Μπερτομέου, ερευνητής σεξουαλικών εγκλημάτων από το Βατικανό, έφτασε επίσης στη Βολιβία τον Μάιο, προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενη της σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς. Στο παρελθόν, ο ίδιος είχε διεξαγάγει έρευνες για εκκλησιαστικούς αξιωματούχους στη Χιλή και την Παραγουάη.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε, από την πλευρά του, υποσχέθηκε πως η χώρα του «θα ενισχύσει τους ελέγχους για να αποτρέψει την είσοδο στη χώρα ξένων ιερέων με ιστορικό σεξουαλικών εγκλημάτων», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους τρεις μήνες περισσότεροι από 200 άνθρωποι στη χώρα έχουν καταγγείλει ότι υπέστησαν κακοποίηση σε σχολεία που διοικούνταν από την εκκλησία.

Η έρευνα για τον Πεντράχας συνδυάζεται με τουλάχιστον 12 άλλες συνεχιζόμενες δικαστικές έρευνες που αφορούν σε καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς στη Βολιβία, με έναν ιερέα να έχει ήδη καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη, για βιασμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το πυραυλικό «αντάρτικο» της Ουκρανίας και το φλερτ με τα πυρηνικά

Παπούα Νέα Γουινέα: Ζευγάρι επιβίωσε από την κατολίσθηση που έθαψε 2.000 ανθρώπους

Ποινική δίωξη στον 33χρονο για τη φωτιά στο όρος Αιγάλεω

Συνάντηση Κασσελάκη, με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα