ΑΘΗΝΑ
21:24
|
07.05.2024
Κίνηση εκτόνωσης της κρίσης από την πλευρά του Βελιγραδίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια σημαντική εξέλιξη που στοχεύει στην εκτόνωση της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, η Σερβία απελευθέρωσε τους τρεις Κοσοβάρους αστυνομικούς που συνελήφθησαν πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα σε σερβικό -όπως υποστήριξε- έδαφος.

Η Σερβία ισχυρίζεται ότι οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν εντός των συνόρων της στις 14 Ιουνίου και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διάφορα αδικήματα που σχετίζονται με κατοχή και διακίνηση όπλων και εκρηκτικών. Ωστόσο, το Κοσσυφοπέδιο υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί απήχθησαν από έδαφος της  επικράτειάς του και απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή τους, αίτημα που υποστήριξαν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ.

Οι αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από απόφαση σερβικού δικαστηρίου, που επιβεβαίωσε το εναντίον τους κατηγορητήριο αλλά έπαυσε την προσωρινή τους κράτησης και οι τρεις άνδρες επέστρεψαν στο Κόσοβο περνώντας τα σύνορα με αστυνομικό όχημα.

Αυτή η απόφαση ουσιαστικά επέτρεψε τη διατήρηση των κατηγοριών, ενώ επέτρεψε στους τρεις αστυνομικούς να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο, εκτός της δικαιοδοσίας του σερβικού δικαστηρίου, εκτονώνοντας με ένα μεσοβέζικο τρόπο την νέα κρίση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Η απελευθέρωση των κρατουμένων αστυνομικών θεωρείται θετικό βήμα προς αποκλιμάκωση και χαιρετίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε..Ε, Όλιβερ Βαρχέλι, τόνισε τη σημασία της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης, υπενθυμίζοντας και την ανάγκη ίδρυσης μιας ένωσης σερβικών δήμων, όπως ορίζεται από μια συμφωνία του 2013 με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, εξέφρασε ανακούφισή του για την απελευθέρωση των τριών αστυνομικών, αλλά επέμεινε στην καταδίκη της «απαγωγής» τους ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας την ανάγκη να λογοδοτήσει η Σερβία για τις πράξεις της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα