ΑΘΗΝΑ
18:06
|
28.04.2024
Η καταστολή έρχεται μετά από εξέγερση που σχετίζεται με συμμορίες σε ένα γυναικείο σωφρονιστικό κέντρο η οποία άφησε νεκρές 46 κρατούμενες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στρατός της Ονδούρας άρχισε να αναλαμβάνει τον έλεγχο των βίαιων φυλακών της χώρας τη Δευτέρα, μετά από διαμάχη συμμοριών που άφησε νεκρές 46 κρατούμενες σε ένα κέντρο κράτησης γυναικών την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, ανακοίνωσε ότι τον έλεγχο του σωφρονιστικού συστήματος θα αναλάβει ο στρατός, κάτι που αποτελεί παρέκκλιση από την προηγούμενη προσπάθεια αποστρατικοποίησης της ασφάλειας, καθώς η κυβέρνησή της επιδιώκει να σταματήσει τη δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος μέσα στις φυλακές.

Το επίσημο βίντεο που διακινήθηκε από την πρώτη ημέρα της δράσης του στρατού στις φυλακές, δείχνει εκατοντάδες άνδρες κρατούμενους χωρίς πουκάμισο, πολλούς με τατουάζ και με ξυρισμένα κεφάλια, τοποθετημένους στο πάτωμα της φυλακής υψίστης ασφαλείας Ταμάρα της Ονδούρας με τα χέρια πάνω από το κεφάλι, φρουρούμενους από βαριά οπλισμένους στρατιώτες.

Οι εικόνες παρουσιάζουν ομοιότητες με αυτές που κοινοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος από τη γειτονική δεξιά κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, η οποία έχει ενισχύσει την ασφάλεια των φυλακών και έχει εγκλωβίσει περισσότερους από 62.000 φερόμενους εγκληματίες κατά τη διάρκεια μιας καταστολής συμμοριών.

«Αποστολή μας είναι να νικήσουμε το οργανωμένο έγκλημα μέσα στις φυλακές και (επίσης) να καταδιώκουμε τους ενορχηστρωτές που δρουν απ’ έξω», ανέφερε σε tweet ο υπουργός Άμυνας Χοσέ Μανουέλ Ζελάγια.

Η φυλακή Ταμάρα, όπου περίπου 4.200 κρατούμενοι είναι στριμωγμένοι σε μια εγκατάσταση με χωρητικότητα 2.500 ατόμων, είναι μία από τις δύο φυλακές, μαζί με τη Λα Τόλβα, τις οποίες ανέλαβε η στρατιωτική αστυνομία τη Δευτέρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων Αντόνιο Κοέλο.

Στην Ονδούρα, περίπου 20.000 κρατούμενοι συνυπάρχουν σε 26 υπερπλήρεις φυλακές, με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών να λέει ότι οι φυλακές της χώρας υπερβαίνουν κατά 34,2% τα όρια της χωρητικότητάς τους.

Η στρατιωτική αστυνομία κατάσχεσε τη Δευτέρα πιστόλια, πολυβόλα, πυρομαχικά, γεμιστήρες και χειροβομβίδες από μια περιοχή κοντά στη φυλακή Ταμάρα που κατείχε η συμμορία Barrio 18, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο συνταγματάρχης Φερνάντο Μουνόζ.

«Η διαφθορά στις φυλακές έχει τελειώσει. Θα την ελέγξουμε και δεν θα υπάρξουν κλήσεις από εδώ για να διατάξουν εκβιασμούς ή εκτελέσεις», δήλωσε ο αξιωματικός σε συνέντευξη Τύπου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα