ΑΘΗΝΑ
22:58
|
03.05.2024
Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας μετά τις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Ουάσιγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν κάλεσε τον αναπληρωτή επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη χώρα, προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του για δήλωση, την περασμένη εβδομάδα, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι που καλεί  το Πακιστάν να διασφαλίσει ότι «το έδαφός του δεν θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για επιθέσεις από ένοπλες ομάδες».

Η δήλωση ΗΠΑ-Ινδίας δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Μόντι στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή και δέχτηκε κριτική από το Πακιστάν, το οποίο την χαρακτήρισε αντίθετη με τους διπλωματικούς κανόνες.

«Τονίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να απέχουν από την έκδοση δηλώσεων που μπορεί να ερμηνευθούν ως ενθάρρυνση της αβάσιμης και πολιτικά υποκινούμενης αφήγησης της Ινδίας εναντίον του Πακιστάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών από το Ισλαμαμπάντ, χθες Δευτέρα.

«Τονίστηκε επίσης ότι η αντιτρομοκρατική συνεργασία μεταξύ του Πακιστάν και των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλό δρόμο και ένα ευνοϊκό περιβάλλον, με επίκεντρο την εμπιστοσύνη και την κατανόηση, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την περαιτέρω εδραίωση των δεσμών Πακιστάν-ΗΠΑ».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μίλερ, από την πλευρά του, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι το Πακιστάν έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ένοπλων ομάδων, αλλά η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την οριστική εξάρθρωση όλων των τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Lashkar-e-Taiba [LeT] και Jaish-e-Mohammad [Jaish-e-Muhammad. ή JeM] και θίγουμε το θέμα συχνά σε Πακιστανούς αξιωματούχους», είπε.

Η LeT είναι η ομάδα που κατηγορείται για τις επιθέσεις στη Βομβάη το 2008 στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 160 άνθρωποι, ενώ η JeM ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση στο Κασμίρ που άφησε πίσω τις 40 νεκρούς Ινδούς παραστρατιωτικούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα