ΑΘΗΝΑ
09:47
|
02.05.2024
Νεκροί και τραυματίες από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε «κατοικημένες περιοχές, χώρους λατρείας, σχολεία και αγορές» σύμφωνα με την έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι έχουν καταγράψει σημαντικό αριθμό αμάχων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν – παρά τη σημαντική μείωση των απωλειών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια πολέμου και ένοπλων συγκρούσεων.

Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) ανέφερε ότι 1.095 άμαχοι σκοτώθηκαν και 2.679 τραυματίστηκαν μεταξύ 15 Αυγούστου 2021 και Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Η πλειονότητα των θανάτων –λίγο πάνω από 700– προκλήθηκαν από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των βομβιστών αυτοκτονίας σε δημόσιους χώρους όπως τζαμιά, εκπαιδευτικά κέντρα και αγορές.

Αν και οι ένοπλες μάχες μειώθηκαν δραματικά από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν καθώς κατέρρευσε ο στρατός που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις για την ασφάλεια, ιδιαίτερα από το ISIL (ISIS), ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ.

Οι Ταλιμπάν ήταν υπεύθυνοι για την πλειονότητα των επιθέσεων, σύμφωνα με την UNAMA, η οποία σημείωσε επίσης ότι οι επιθέσεις έχουν κλιμακωθεί παρά τα λιγότερα βίαια επεισόδια.

«Τα στοιχεία της UNAMA υπογραμμίζουν όχι μόνο τον συνεχιζόμενο τραυματισμό αμάχων που προκύπτουν από τέτοιες επιθέσεις, αλλά την αύξηση της φονικότητας των επιθέσεων αυτοκτονίας από τις 15 Αυγούστου 2021, με μικρότερο αριθμό επιθέσεων να προκαλούν μεγαλύτερο αριθμό απωλειών αμάχων», ανέφερε η έκθεση.

Περισσότερα από 1.700 θύματα, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμένων, αποδίδονται σε βομβιστικές επιθέσεις που ανέλαβε το ISIL, σύμφωνα με την UNAMA.

Οι κυβερνώντες Ταλιμπάν λένε ότι είναι επικεντρωμένοι στην ασφάλεια της χώρας και έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επιδρομές εναντίον πυρήνων του ISIL τους τελευταίους μήνες.

Σε απάντηση στην έκθεση του ΟΗΕ, το υπουργείο Εξωτερικών που διοικείται από τους Ταλιμπάν είπε ότι το Αφγανιστάν αντιμετώπιζε προκλήσεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια του πολέμου για δεκαετίες πριν αναλάβει η κυβέρνησή του, γνωστή ως Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, και η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισλαμικού Εμιράτου υποχρεούνται να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών και να λάβουν έγκαιρα μέτρα για την εκρίζωση των ασφαλών καταφυγίων των τρομοκρατών», ανέφερε.

Η έκθεση του ΟΗΕ σημείωσε επίσης ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω μιας εθνικής χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

Με μια απότομη πτώση στη χρηματοδότηση από τους χορηγούς τους, οι Αφγανοί αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε «ιατρική, οικονομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη» από την τρέχουσα κυβέρνηση που βρίσκεται υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν, αναφέρει η έκθεση.

Παρά τις αρχικές υποσχέσεις το 2021 για μια πιο μετριοπαθή διοίκηση, οι Ταλιμπάν επέβαλαν σκληρούς κανόνες μετά την κατάληψη της χώρας. Απαγόρευσε την εκπαίδευση των κοριτσιών μετά την έκτη δημοτικού και απαγόρευσε τις Αφγανές από τη δημόσια ζωή και την περισσότερη εργασία, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ΟΗΕ.

Τα μέτρα επανήλθαν στην προηγούμενη κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν επέβαλε επίσης την αυστηρή ερμηνεία των ισλαμικών νόμων.

Η διοίκηση των Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Θεσσαλονίκη: Μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα