ΑΘΗΝΑ
14:01
|
07.05.2024
Τα δεδομένα δείχουν πως οι γάτες μάλλον ασθενούν από μια παραλλαγή της γρίπης των πτηνών.
Ο διάσημος Πολωνός γάτος Γκάτσεκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κτηνιατρικές αρχές στην Πολωνία ερευνούν αναφορές για μεγάλους αριθμούς γατών που πεθαίνουν από άγνωστη ασθένεια και έχουν προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες να κρατούν τα κατοικίδιά τους μέσα. Οι πρώτες έρευνες διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα νεκρά ζώα είχαν τη γρίπη των πτηνών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουν σε όλη τη χώρα αναφερθεί πολλές περιπτώσεις κατά τα άλλα υγιών γατών, που αρρωσταίνουν ξαφνικά και ανεξήγητα και, σε πολλές περιπτώσεις, πεθαίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προσβεβλημένα ζώα υπέστησαν νευρολογικά και αναπνευστικά συμπτώματα, όπως επιληπτικές κρίσεις και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό έχει οδηγήσει σε ανησυχίες ότι εξαπλώνεται κάποιο είδος μεταδοτικής ασθένειας.

Σύμφωνα με την Πωλίνα Γκρελάκοφσκα, διευθύντρια της Tri-City Veterinary Clinic στο Γκντανσκ της βόρειας Πολωνίας, η ασθένεια έχει ξαφνική έναρξη και εξελίσσεται πολύ γρήγορα.

«Τα ζώα πεθαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό TVN24, προσθέτοντας ότι «επηρεάζονται γάτες όλων των ηλικιών, καθαρόαιμες και μη, εκείνες που ζουν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εκείνες που έχουν εμβολιαστεί κατά μολυσματικών ασθενειών και όσες δεν έχουν εμβολιαστεί».

Η Γκρελάκοφσκα σημείωσε ότι τα συμπτώματα που υπέστησαν τα ζώα – συμπεριλαμβανομένης της θρομβοπενίας και υψηλών επιπέδων ηπατικών ενζύμων στην κυκλοφορία του αίματος – δεν παρέχουν σαφείς ενδείξεις για το από τι ακριβώς μπορεί να πάσχουν. «Προσπαθούμε να εισαγάγουμε διάφορα θεραπευτικά σχήματα, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι αποτελεσματικό».

Οι κτηνιατρικές αρχές της επαρχίας της Πομερανίας, όπου βρίσκεται το Γκντανσκ, και το κτηνιατρικό επιμελητήριο της περιοχής αποκάλυψαν ότι, από τις 28 γάτες που μεταφέρθηκαν σε κλινικές στην ευρύτερη περιοχή του Γκντανσκ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι 25 πέθαναν.

Την Παρασκευή, η Εθνική Κτηνιατρική Επιθεώρηση, GIW, ανακοίνωσε ότι υπήρξαν παρόμοιες αναφορές σε πολλές πόλεις και ότι «παρακολουθούσε στενά την εξέλιξη της κατάστασης».

Τη Δευτέρα, η GIW ανακοίνωσε ότι, από τα 11 δείγματα από τέτοιες γάτες που είχαν μέχρι στιγμής δοκιμαστεί, τα εννέα ήταν θετικά στη γρίπη H5N1, έναν τύπο της γρίπης των πτηνών.

«Οι περαιτέρω λεπτομερείς δοκιμές του γενετικού υλικού των ιών βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε η GIW, προσθέτοντας ότι η προέλευση του ιού, που «έχει προκαλέσει ασθένεια σε γλάρους τις τελευταίες εβδομάδες», είναι ακόμα άγνωστη.

Ο Κριστόφ Ρίπουλα, καθηγητής στο τμήμα Επιζωοτιολογίας στο Πανεπιστήμιο Περιβαλλοντικών Επιστημών και Βιοεπιστημών του Βρότσλαβ, είπε στο TVN ότι η γρίπη των πτηνών έχει εντοπιστεί μόνο τρεις φορές σε οικόσιτες γάτες παγκοσμίως τα τελευταία δώδεκα περίπου χρόνια.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, η GIW συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες γατών να κρατούν τα κατοικίδιά τους σε εσωτερικούς χώρους, να πλένουν καλά με απορρυπαντικά τα μπαλκόνια και τις βεράντες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι γάτες, να αποτρέπουν την επαφή μεταξύ γατών και άγριων ζώων, να προσέχουν με τι ταΐζουν τις γάτες τους και να πλένουν τα χέρια και τα παπούτσια κατά την επιστροφή στο σπίτι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σταύρωση και Ανάσταση της Παλαιστίνης

Ο Ήλιος βίωσε μία από τις μεγαλύτερες εκλάμψεις των τελευταίων δέκα ετών

139 καταδίκες της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης σε φυλακές και Α.Τ.

Νότια Αφρική: Κτίριο καταρρέει, δεκάδες οι εγκλωβισμένοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα