ΑΘΗΝΑ
04:31
|
06.05.2024
Πυροβολήθηκε στο στήθος ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από αστυνομικό έλεγχο του οχήματός του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αρχικά στα δυτικά Ναντέρ, στα δυτικά και στη συνέχεια στα βόρεια προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, μετά τον θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού.

Ο νεαρός φέρεται να είχε διαπράξει σωρεία τροχαίων παραβάσεων και να μην υπάκουσε σε διαταγή των αστυνομικών να ακινητοποιήσει το όχημα. Στην προσπάθειά του να διαφύγει την ώρα που δύο αστυνομικοί του μιλούσαν από το ανοιχτό παράθυρο, δέχθηκε σφαίρα στο στήθος. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγεται η φράση «θα φας σφαίρα στο κεφάλι», χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος τη λέει.

Ο θάνατος του 17χρονου πυροδότησε ταραχές ανάμεσα σε κατοίκους της Ναντέρ, όπου και ζούσε και δυνάμεων της αστυνομίας που στη συνέχεια επεκτάθηκαν και σε άλλα προάστια στα βόρεια του Παρισιού, όπως οι περιοχές Ανιέρ, Κολόμπ, Σουρέν, Ομπεριβιλιέ, Κλισί-σου-μπουά και Μαντ-λα-Ζολί.

Διαδηλωτές κατέστρεψαν στάσης λεωφορείων, έστησαν οδοφράγματα, πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και αυτοκίνητα και εκτόξευσαν πέτρες και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών που είχαν σας αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά σε ένα ωδείο και σε κτίριο νηπιαγωγείου που έσβησε άμεσα η πυροσβεστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες γαλλικών μέσων, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 9 συλλήψεις, ενώ πηγές του BFMTV, ανέφεραν πως ένα άτομο τραυματίστηκε στο μάτι από πυροβολισμό αστυνομικών.

Ο 38χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε τον 17χρονο κρατείται, ενώ από τις αρχές διεξάγονται δύο παράλληλες έρευνες. Η μία αφορά τον αστυνομικό και την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Η δεύτερη αφορά στο θύμα που ερευνάτε για «άρνηση συμμόρφωσης» και απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος αντιπροσώπου δημόσιας αρχής, καθώς οι δύο αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι ο νεαρός προσπάθησε να τους χτυπήσει με το αυτοκίνητό του.

Άλλοι δύο άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Ο πρώτος διέφυγε, ο δεύτερος -επίσης ανήλικος- συνελήφθη επιτόπου και αφέθηκε ελεύθερος αργότερα το απόγευμα.

Μελανσόν: «Η ποινή του θανάτου δεν ισχύει πια στη Γαλλία»

Ο πρόεδρος του συντηρητικού ρεπουμπλικανικού κόμματος (Les Républicains, LR), Ερίκ Σιοτί, εξέφρασε χθες βράδυ την υποστήριξή του στην αστυνομία. «Υποστήριξη στους αστυνομικούς μας που κινητοποιήθηκαν απόψε στη Ναντέρ για να διατηρήσουν την τάξη. Η νύχτα θα είναι δύσκολη, είσαστε οι υπερασπιστές της συλλογικής ασφάλειάς μας. Τίποτε δεν δικαιολογεί αυτό το χάος», ανέφερε μέσω Twitter.

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση του αριστερού πολιτικού Ζαν-Λικ Μελανσόν: «Η ποινή του θανάτου δεν υπάρχει πια στη Γαλλία. Ουδείς αστυνομικός έχει δικαίωμα να σκοτώνει, εκτός αν βρίσκεται σε νόμιμη άμυνα», τόνισε μέσω Twitter, προσθέτοντας πως η αστυνομία δυσφημεί την κρατική εξουσία και έκρινε πως πρέπει να αναμορφωθεί εκ βάθρων.

Μετά από ένα ρεκόρ 13 θανάτων από πυροβολισμούς αστυνομικών στη Γαλλία κατά τη διάρκεια ελέγχων, το χθεσινό συμβάν ήταν το δεύτερο θανατηφόρου πυροβολισμού υπό τέτοιες συνθήκες μέσα στο 2023.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς της αστυνομίας αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν σε ελέγχους οχημάτων το 2021 και δύο το 2020. Ένας απολογισμός του Reuters με τους θανατηφόρους πυροβολισμούς το 2021 και το 2022 δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων ήταν μαύροι ή αραβικής καταγωγής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα