ΑΘΗΝΑ
01:32
|
08.09.2024
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και η πρωθυπουργός της Εσθονίας ερωτήθηκαν σχετικά με το τι θα «πάρει» η Ουκρανία από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Από το 2014 έχουμε ενισχύσει σημαντικά την παρουσία και την ετοιμότητά μας από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Βαλτική, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας.
Μόλις τον περασμένο μήνα, η άσκηση Spring Storm έδειξε την ικανότητά μας να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Εσθονία σε επίπεδο ταξιαρχίας», είπε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ένας δημοσιογράφος του εσθονικού μέσου Delfi ρώτησε τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και την Εσθονή πρωθυπουργό σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας στο Βίλνιους:

«Μίλησα με ορισμένους αξιωματούχους και φαίνεται ότι, αντί να πάρει έναν οδικό χάρτη για την ένταξη στο Βίλνιους, η Ουκρανία θα πάρει μια υπόσχεση για έναν οδικό χάρτη, και ότι απόφαση επί του θέματος θα παρθεί αργότερα στην Ουάσιγκτον. Ποιο είναι λοιπόν το πιο θετικότερο ρεαλιστικό σενάριο για την Ουκρανία στο Βίλνιους και πώς θα έμοιαζε ένας πραγματικός οδικός χάρτης;»

«Καταρχάς, νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να προαναγγελθεί το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους», απάντησε ο Στόλτενμπεργκ. «Υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις, καθώς πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι, στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, οι Σύμμαχοι θα βρουν κοινό έδαφος, επίσης για το πώς να αντιμετωπίσουν τις φιλοδοξίες ένταξης της Ουκρανίας. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Σύμμαχοι συμφωνούν στην πραγματικότητα σε πάρα πολλά σημαντικά μηνύματα και θέσεις σχετικά με την Ουκρανία και την ένταξη στο ΝΑΤΟ», συνέχισε, για να εξηγήσει στη συνέχεια:

«Όλοι συμφωνούμε ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή: Το αποδείξαμε πρόσφατα προσκαλώντας τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Όλοι συμφωνούμε ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος αυτής της Συμμαχίας, και όλοι συμφωνούμε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προσκαλέσουν την Ουκρανία να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Ίσως το πλέον σημαντικό πράγμα στο οποίο συμφωνούμε είναι ότι το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος στην Ευρώπη. Διότι εάν ο Πρόεδρος Πούτιν κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, τότε δεν μένει κανένα θέμα ένταξης να συζητηθεί. Επομένως, η κύρια εστίαση πρέπει να είναι [στο] πώς θα διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει, και αυτή είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την περαιτέρω ένταξη».

«Επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι ακόμη: Θα ενισχύσουμε την πρακτική υποστήριξη, η οποία θα φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Ένα πολυετές πρόγραμμα για να καταστεί η Ουκρανία πλήρως διαλειτουργική με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι ένα σημαντικό βήμα και συζητάμε επίσης πώς να ενισχύσουμε περαιτέρω τους πολιτικούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης συμφωνίας για ένα Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας», κατέληξε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

«Μια διατύπωση που να τους καλύπτει όλους»

«Δεν έχω πολλά να προσθέσω», πήρε το λόγο η Κάγια Κάλας. «Πρέπει να εργαστούμε για τη διατύπωση, ώστε να τους καλύπτει όλους, και τις ανησυχίες που έχουν ορισμένοι Σύμμαχοι σχετικά με περαιτέρω βήματα, καθώς και την ελπίδα που πρέπει να δώσουμε στους Ουκρανούς. Είμαι πραγματικά βέβαιη ότι οποιαδήποτε γκρίζα ζώνη στην Ευρώπη είναι πηγή σύγκρουσης και πολέμου και, στην πραγματικότητα, η μόνη εγγύηση ασφάλειας που λειτουργεί πραγματικά είναι το ΝΑΤΟ.

«Και μπορώ να το πω αυτό από την ιστορία της χώρας μου», υπερθεμάτισε η Εσθονή πρωθυπουργός: «Ο λόγος που δεν ζούμε μερικές πραγματικά σκοτεινές στιγμές αυτή τη στιγμή είναι επειδή είμαστε στο ΝΑΤΟ, και αυτό είναι σημαντικό. Και αυτό είναι επίσης σημαντικό για την ευημερία της ευρωπαϊκής ηπείρου, γιατί αν δεν έχεις πολέμους, έχεις επενδύσεις, έχεις οικονομική ασφάλεια. Επομένως, είναι προς το συμφέρον μας να βρούμε αυτό το μονοπάτι, αλλά η διατύπωση είναι ακόμη υπό επεξεργασία και δεν θέλουμε, με κάποιο τρόπο, να χαλάσουμε την έκπληξη της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Στόλτενμπεργκ απέκλεισε το ενδεχόμενο το Κίεβο να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη συμμαχία κατά τη διάρκεια της συνόδου του Βίλνιους. Μιλώντας στο BBC την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε: «Ο Στόλτενμπεργκ γνωρίζει τη θέση μου. Τους έχουμε πει πολλές φορές: “Μην τραβάτε το χαλί κάτω από τα πόδια μας”».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα