ΑΘΗΝΑ
21:00
|
02.05.2024
Ολονύχτια απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε προάστιο του Παρισιού - Σφιχταγκαλιασμός της κυβέρνησης με την αστυνομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ένταση ανέβηκε κατά τη διάρκεια νέας μαζικής πορείας σήμερα στο προάστιο της Ναντέρ του Παρισιού, όπου πριν δύο μέρες ένας έφηβος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών.

Η μητέρα του δολοφονημένου εφήβου βρέθηκε στην κεφαλή της πορείας.

H αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Δεν έχουν προς το παρόν αναφερθεί τραυματισμοί.

«Δικαιοσύνη για τον Ναχέλ», φώναζαν οι συμμετέχοντες στην πορεία. Κόσμος συγκεντρώθηκε και μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Ναντέρ, όπου βρίσκεται και η νομαρχία.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο εισαγγελέας της Ναντέρ Πασκάλ Πράχε είπε ότι η αυτοψία έδειξε ότι ο έφηβος (του οποίου το «θανάσιμο αμάρτημα» φέρεται να ήταν ότι δε σταμάτησε μετά από φερόμενη παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας) πυροβολήθηκε μία φορά και η σφαίρα διέσχισε το αριστερό του χέρι και μετά τον θώρακα, από αριστερά προς τα δεξιά.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν, είπε στους δημοσιογράφους σήμερα το απόγευμα ότι 40.000 αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων 5.000 στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε όλη τη Γαλλία σήμερα το απόγευμα απέναντι σε πιθανές διαδηλώσεις.

Η δημαρχία του προαστίου του Παρισιού Κλαμάρ ανακοίνωσε πως «υιοθετεί διάταγμα για την εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 21 μ.μ. και 6 π.μ. από την Πέμπτη 29 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 3 Ιουλίου».

Τη χθεσινή και την προχθεσινή νύχτα το προάστιο του Παρισιού συγκλονίστηκε από μαζικές και οργισμένες διαδηλώσεις.

Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Λυών, της Λιλ, της Τουλούζης και της Βίρι-Σατιγιόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε σήμερα το πρωί μια διυπουργική ομάδα εργασίας με θέμα τις διαδηλώσεις που σάρωσαν τη χώρα χθες το βράδυ.

Είχε μάλιστα το θράσος να εκφράσει, σύμφωνα με τη Le Figaro, τη λύπη του για την «αδικαιολόγητη» βία κατά των γαλλικών θεσμών.

«Με τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τη δημοτική αστυνομία, που κινητοποιήθηκαν ιδιαίτερα αυτή τη νύχτα παντού στη Γαλλία. Πλήρης υποστήριξη σε αυτές τις γενναίες γυναίκες και τους γενναίους άνδρες», έγραψε στο Twitter ο Νταρμανάν.

«Είμαι στο πλευρό τους», δήλωσε για τις δυνάμεις καταστολής, μιλώντας στα ΜΜΕ το μεσημέρι. Νωρίτερα, ανακοίνωσε ότι οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 150.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα