ΑΘΗΝΑ
12:32
|
07.05.2024
Αμερικανοί γερουσιαστές είπαν πως το Ισραήλ εμπόδισε τις ΗΠΑ από το να διαθέσουν το προηγμένο σύστημα αεράμυνας στο Κίεβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ ανησυχεί ότι εάν διαθέσει στο Κίεβο το υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος), μπορεί έπειτα να το βρει στα σύνορά του και μάλιστα στην κατοχή του Ιράν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε συνέντευξή του που δημοσιέυτηκε σήμερα από την Wall Street Journal.

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ μέχρι στιγμής απέχει από το να συμμετάσχει στον εξοπλισμό του Κιέβου με όπλα. επειδή η κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι δραστικά διαφορετική από αυτή των άλλων υποστηρικτών της Ουκρανίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε ξανά την εμπλοκή του Ισραήλ στη Συρία, μια περιοχή με έντονη ρωσική στρατιωτική παρουσία. Ο Νετανιάχου έχει επανηλειμμένα επικαλεστεί το πόσο κοντά επιχειρούν ισραηλινές και ρωσικές δυνάμεις στη Συρία, ως βασικό λόγο για τον οποιό προτιμά να μην εξοπλίσει με θανατηφόρα όπλα την Ουκρανία.

«Οι Ισραηλινοί πιλότοι και οι Ρώσοι πιλότοι πετούν σε απόσταση αναπνοής στον ουρανό της Συρίας», δήλωσε τον Μάρτιο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

Μιλώντας, όμως, στην Wall Street Journal, ο Νετανιάχου επισήμανε τον επιπλέον κίνδυνο, εάν τα ισραηλινά όπλα αλλάξουν χέρια στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, να δοθούν τελικά στο Ιράν, το οποίο θα τα μελετήσει και, αποκτώντας, πρόσβαση στην τεχνολογία τους, θα κατασκευάσει παρόμοια.
«Ανησυχούμε… με το ενδεχόμενο τα συστήματα που θα δώσουμε στην Ουκρανία να πέσουν στα χέρια του Ιράν και να γίνουν αντικείμενο αντίστροφης μηχανικής», ώστε να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Ισραήλ, είπε.

Ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ να στείλουν στην Ουκρανία το δικού του σχεδιασμού σύστημα αεράμυνας Iron Dome..

«Αν αυτό το σύστημα έπεφτε στα χέρια του Ιράν, τότε εκατομμύρια Ισραηλινοί θα έμεναν ανυπεράσπιστοι και σε κίνδυνο», δήλωσε.

Την Παρασκευή, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρίς βαν Χόλεν δήλωσαν, χωρίς να δώσουν περαιτέρω διευκρινήσεις, ότι το Ισραήλ εμπόδισε τη μεταφορά δύο συστημάτων Iron Dome που ανήκουν στις ΗΠΑ στο Κίεβο επικαλούμενο «σοβαρές ανησυχίες».

«Δεν ζητάμε από το Ισραήλ να μεταφέρει τα δικά του συστήματα Iron Dome που είναι κρίσιμα για τη δική του ασφάλεια, αλλά απλώς να επιτραπεί στις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν τις δικές τους συστοιχίες για να βοηθήσουν τον λαό της Ουκρανίας», έγραψαν οι γερουσιαστές.

Ενώ το Ισραήλ έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας και απέφυγε να παρέχει θανατηφόρα όπλα στο Κίεβο, εστιάζοντας στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Νετανιάχου έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες για την πιθανή διάχυση ισραηλινών όπλων. Την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι η διάδοση των όπλων «δεν είναι μια θεωρητική πιθανότητα», σημειώνοντας ότι τα δυτικά αντιαρματικά όπλα που προορίζονταν για την Ουκρανία είχαν ήδη βρει το δρόμο τους προς τη Μέση Ανατολή.

«Αυτό δεν είναι μια θεωρητική πιθανότητα. Στην πραγματικότητα συνέβη με τα δυτικά αντιαρματικά όπλα που βρίσκουμε τώρα στα σύνορά μας. Επομένως, [το Ισραήλ] πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό ως προς αυτό», είπε τότε, μιλώντας στην Jerusalem Post, ο Νετανιάχου.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε επίσης σε μια ειδική κατάσταση, όπου μπορεί να βρεθούμε στο μέλλον σε θέση να βοηθήσουμε να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί. Μπορεί να είναι εντελώς υποθετικό, αλλά θα μπορούσε να συμβεί. Οπότε, πιστεύω ότι ο ισορροπημένος τρόπος που ενεργούμε είναι ο σωστός. Πρέπει να είστε πολύ συνετοί στις διεθνείς υποθέσεις», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα