ΑΘΗΝΑ
02:14
|
03.05.2024
Ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά πρόκειται να κηρυχθεί πιθανά καρκινογόνο από κορυφαίο παγκόσμιο οργανισμό υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο πρόκειται να κηρυχθεί πιθανά καρκινογόνο, τον Ιούλιο, από κορυφαίο παγκόσμιο οργανισμό υγείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά διαίτης, τσίχλες και μια σειρά ακόμα προϊόντα, αναμένεται να χαρακτηριστεί «πιθανώς καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που αποτελεί ερευνητικό σκέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ασπαρτάμη έχει μπει στο στόχαστρο και της JECFA, της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα Πρόσθετα Τροφίμων, που αναμένεται και αυτή να γνωμοδοτήσει για τους κινδύνους από την κατανάλωσή της, στις 14 Ιουλίου.

Η ασπαρτάμη έχει μελετηθεί εκτενώς εδώ και χρόνια. Πέρυσι, μια μελέτη στη Γαλλία μεταξύ 100.000 ενηλίκων έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών – συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης – είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Ακολούθησε μια μελέτη από το Ινστιτούτο Ramazzini στην Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η οποία ανέφερε ότι ορισμένοι καρκίνοι σε ποντίκια και αρουραίους συνδέονται με την ασπαρτάμη.

Να σημειωθεί τέλος, ότι τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΥ δημοσίευσε οδηγίες που συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη για τον έλεγχο του βάρους. Οι οδηγίες προκάλεσαν σάλο στη βιομηχανία τροφίμων, η οποία υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι χρήσιμες για τους καταναλωτές που θέλουν να μειώσουν την ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Ένας θάνατος από covid και αύξηση κρουσμάτων γρίπης άνω του 10%

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Πώς θα αποφύγετε τη μετάδοση του Δάγκειου πυρετού από τα κουνούπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα