ΑΘΗΝΑ
11:35
|
01.05.2024
Στη Μαδρίτη ακύρωσαν παράσταση έργου της Βιρτζίνια Γουλφ. Σε Βαστίλη, Βαλένθια, Βαλεαρίδες, Βαγιαδολίδ η σημαία-ουράνιο τόξο δεν υψώθηκε ποτέ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βοερή επιδρομή του Vox στις τοπικές κυβερνήσεις και δήμους μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου στην Ισπανία και η επιρροή που έχει αρχίσει να ασκεί το ακροδεξιό κόμμα σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας στη χώρα της Ιβηρικής έγινε ιδιαίτερα εμφανής στο φετινό Orgullo (Gay Pride). Μετά την άρνηση να αναρτηθεί η σημαία-ουράνιο τόξο, που αποτελεί το έμβλημα του κινήματος στο τοπικό Κοινοβούλιο στην Καστίλλη και Λεόν, όπου το ακροδεξιό κόμμα συγκυβερνά με τους συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) και άλλες πόλεις στη χώρα, είτε συνειδητά, είτε από φόβο για τις αντιδράσεις του Vox απέφυγαν να τιμήσουν την ημέρα τούτη για τη συμπερίληψη και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας.

Η μισαλλοδοξία που επιδεικνύει το Vox απέναντι (και) σε αυτήν την κοινότητα, έχει αναγκάσει το PP να μεταβάλλει την όποια ανεκτική στάση του απέναντι στα κινήματα των έμφυλων δικαιωμάτων, καθώς η Δεξιά έχει ανάγκη τη στήριξη του Vox, όχι μόνον για να πάρει στα χέρια της τη διοίκηση σε Δήμους και Περιφέρειες, αλλά όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, να εξασφαλίσει τη σύμπραξη της ακροδεξιάς και για να αλώσει την κεντρική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 23ης Ιουλίου.

Εξόν από την Καστίλλη και Λεόν, τη Βαλένθια (όπου «ενθρονίσθηκε» η νέα κυβέρνηση με την ακροδεξιά) και τις Βαλεαρίδες Νήσους (όπου το Vox στηρίζει εξωκυβερνητικά στο Κοινοβούλιο), μεγάλοι δήμοι όπως το Βαγιαδολίδ, το Αλκαλά ντε Ενάρες, η Μποαδίγα ντελ Μόντε κατέβασαν τις σημαίες του Gay Pride, ενώ στην Έλτσε τη στρίμωξαν σε κάποια γωνιά.

Και δεν είναι μόνον αυτό: σε μία πόλη στην περιφέρεια της Μαδρίτης ακύρωσαν την παράσταση ενός έργου της Βιρτζίνιας Γουλφ!

Αλλά το περιστατικό, που ίσως συζητήθηκε περισσότερο στο πλαίσιο των ακροδεξιών πιέσεων για το Gay Pride ήταν η παρέμβαση από αστυνομικό, που διέκοψε τη συναυλία της τραγουδίστριας Ροθίο Σάιθ για το Pride στη Μούρθια απειλώντας τη με σύλληψη, επειδή έβγαλε την μπλούζα της. Η τραγουδίστρια για πολλά χρόνια σε ένα συγκεκριμένο τραγούδι μένει γυμνόστηθη, θέλοντας συμβολικά να τονίσει το δικαίωμα των γυναικών στο σώμα τους. Μόνο που φέτος η παρεμβατικότητα του Vox  έχει αποθρασυνθεί. «Το μίσος έρχεται, η βία φθάνει» τόνισε η ίδια μετά το περιστατικό, μιλώντας στην El Pais.

Το Vox αποβλέπει σε μία πραγματική προγραφή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, με πλήρη ανατροπή του νομοσχεδίου Trans της κυβέρνησης Σοσιαλιστών Psoe/Podemos. Για το Vox πρέπει να νομοθετηθεί η απαγόρευση έμφυλων γάμων, υιοθεσίας, αλλαγή φύλου μέσα από το εθνικό σύστημα υγείας και να περισταλεί κάθε δικαίωμα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η κοινότητα αυτή, μαζί με τους Καταλανούς, Βάσκους, οικολόγους, αριστερούς, μπαίνει στο στόχαστρο του Vox και του προγράμματός του για την «προστασία» της οικογένειας, της θρησκείας, της γλώσσας, της Ιστορίας και της «ανάπτυξης». Μία ηθική «γόμωση» που δεν φαίνεται να βρίσκει και τόσο αντίθετους πολλούς βαρόνους μέσα στο ΡΡ. Αρκεί να θυμηθούμε την Περιφερειάρχη της Μαδρίτης Ισάβελ Ντίαθ Αγιούσο, η οποία έχει αναλάβει τη σχετική σταυροφορία δίχως να πιέζεται από το Vox.

Η μοναδική παραφωνία που παρ’ ολίγον να υπάρξει, αυτή της διαφωνίας της επικεφαλής του ΡΡ στην Εξτρεμαδούρα Μαρίας Γουαρδιόλα να σχηματίσει κυβέρνηση με ένα κόμμα μισαλλόδοξο, καταπνίγηκε εν τη γενέσει της. Η Γουαρδιόλα τόλμησε να ορθώσει ανάστημα και με επιστολή προς τα στελέχη, προειδοποίησε για την επικείμενη συμφωνία με ένα κόμμα με τέτοιες θέσεις σχετικά με τη μετανάστευση, τη σεξιστική βία και τις έμφυλες ταυτότητες. Εντούτοις, η πρωτοβουλία της άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και οι πιέσεις που δέχθηκε από το κόμμα, αλλά και προσωπικότητες από τον χώρο (όπως η «ιστορική» πρώην περιφερειάρχης Μαδρίτης Εσπεράνθα Αγκίρε) την ανάγκασαν να ανακρούσει πρύμναν, μόλις μέσα σε 72 ώρες. Μόνη ελπίδα, το πρώτο κόμμα στις περιφερειακές εκλογές (το Psoe) να κατορθώσει να βρει ερείσματα για να σχηματίσει εκείνο κυβέρνηση, κρηπιδώνοντας την περιοχή από τη συμμαχία ΡΡ/Vox.

Σημαντικό πάντως είναι να τονίσουμε πως στη Μούρθια -όπου το Vox απειλούσε με επανάληψη των εκλογών εάν δεν του παραχωρούσαν την προεδρία του Κοινοβουλίου- η επιμονή του Φερνάνδο Λόπεθ Μίρα του ΡΡ απέδωσε και τελικά η θέση κατελήφθη από στέλεχος του κόμματός του. Ενώ σε άλλη μία Αυτονομία, στην Καντάβρια, η τελική συμμαχία με το αυτονομιστικό PRC έδωσε στο τοπικό ΡΡ τη δυνατότητα να αποφύγει τη συμμαχία με το Vox.

Ωστόσο, στην Ισπανία ο χάρτης στις Αυτόνομες Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας αρχίζει να γεμίζει με διοικήσεις, όπου συμμετέχουν και θα κυριαρχήσουν, βάσει των θεσμικών οργάνων που διεκδικούν οι ακροδεξιοί αρνητές της κλιματικής αλλαγής, της έμφυλης βίας, των κάθε είδους δικαιωμάτων όπως η άμβλωση και άλλες φεμινιστικές κατακτήσεις. Η προπαγάνδα του Vox για το μεταναστευτικό, τον Φρανκισμό και την αναθεώρηση της Ιστορίας, έχει αρχίσει να διεισδύει στα σχολεία και τη νεολαία, θέτοντας τις βάσεις για ένα αντιδραστικό κύμα στην κοινωνία για τα επόμενα χρόνια.

Στα Κοινοβούλια και τις τοπικές κυβερνήσεις της Αραγονίας, των Βαλεαρίδων και της Βαλένθια, ήδη οι  εκπρόσωποί τους έχουν βάλει τους φαιούς χιτώνες τους και εξαγγέλλουν τα μέτρα τους. Ιδίως στη Βαλένθια, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος της Βουλής η φανατική καθολική Γιάνος Μασό, απηνής διώκτης των αμβλώσεων και μέλος του σχετικού κινήματος Hazte Oír έκανε μία πολύκροτη παρουσία στην πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου. Παρών στην τελετή ήταν και ο ηγέτης του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ (ως μη όφειλε), ο οποίος δήλωσε κατά την άφιξή του και με μία φεμινιστική διαδήλωση να τον περιμένει έξω από το κτίριο, πως ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της (διαβόητης) «αγέλης των βιαστών»! Εννοώντας -και πιστός στη λογική πως «το θύμα προκαλεί»- πως η ηθική ανεκτικότητα των «προοδευτικών» στη σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών γεννά τους βιασμούς! Η Μασό ανέλαβε τα καθήκοντα της προέδρου των Corts, μολονότι η ίδια -όπως και το κόμμα της- αντιτίθενται στο σύστημα των Αυτόνομων Περιοχών που «διαρούν» την ενότητα της «πατρίδας». Η Μασό εξόν από διαπρύσια αντίπαλος των αμβλώσεων, τάσσεται επίσης  κατά της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, κατά της «γλωσσικής δικτατορίας» της τοπικής βαλενσιάνικης καταλανικής διαλέκτου. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2023 είχε καταγγείλει από τα έδρανα του τοπικού Κοινοβουλίου τις εικόνες με πέη, που περιέχονταν στα βιβλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Η προεκλογική ρητορεία του Vox αρχίζει να ξεδιπλώνεται με ανοικτή επιθετικότητα: μόλις πρόσφατα το κόμμα αναγκάσθηκε να κατεβάσει προεκλογική γιγαντοαφίσα του, που έδειχνε ένα χέρι να πετά στον κάλαθο των αχρήστων τα σήματα της οικολογίας, του φεμινισμού, των ΛΟΑΤΚΙ, την καταλανική και την κομμουνιστική (!) σημαία, έπειτα από εντολή της εφορευτικής επιτροπής.

Είναι μεν παράδοξο, που ένα κόμμα όπως το ΡΡ που διεκδικεί ένα ευρωπαϊκό προφίλ και δηλώνει μετριοπαθές και φιλελεύθερο, μπορεί να συνεργάζεται με ένα ακραιφνώς μισαλλόδοξο κόμμα. Εάν όμως δούμε προσεκτικά και εμπειρικά τι συνέβη και τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. -πχ η Ιταλία, η Αυστρία- η Ένωση αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανεκτική σε κυβερνήσεις με ακροδεξιές θέσεις και βλέψεις. Αρκεί (όπως η Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία) να δηλώνουν πίστη στα προγράμματα των Βρυξελλών και του ΝΑΤΟ και στους «αγώνες» τους για τη… δημοκρατία!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τι θα ζυγίσει την ψήφο στις Ευρωεκλογές; Πλημμυρίδα εξώσεων, αύξηση ενοικίων, αντικειμενικών αξιών. Ισπανοί και Πορτογάλοι νιώθουν πως η καθημερινότητα διαψεύδει τις προβλέψεις των Βρυξελλών.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα