ΑΘΗΝΑ
20:34
|
02.05.2024
Κυβερνητική παρέμβαση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, περιορισμός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς - Ένας νεκρός στη Γαλλική Γουιάνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κάλεσε νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να εξεταστούν «όλες τις επιλογές» για «αποκατάσταση της τάξης» μετά την τρίτη νύχτα βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε πόλεις όπως το Παρίσι, τη Μασσαλία, τη Λυών, τη Τουλούζη και τη Λιλ.

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ Μ. στην πόλη Ναντέρ την Τρίτη από δυνάμεις της αστυνομίας που άνοιξαν πυρ εναντίον του, κάτι που συγκλόνισε τη χώρα.

Η γαλλική κυβέρνηση, στελέχη της οποίας δηλώνουν με κάθε ευκαιρία πως είναι δίπλα στην αστυνομία και τη χωροφυλακή, απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες του ΟΗΕ για ρατσισμό στους κόλπους της γαλλικής αστυνομίας.

«Οποιαδήποτε κατηγορία για ρατσισμό ή συστημικές διακρίσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις στη Γαλλία είναι εντελώς αβάσιμη», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο ο Μακρόν δήλωσε ότι θα αναπτυχθούν επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας. Επισημαίνεται ότι ήδη εχθές, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν, είπε ότι αναπτύσσονταν σε όλη τη χώρα 40.000 αστυνομικοί.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε επιπλέον ότι θα κινητοποιηθούν «πρόσθετα μέσα» από το υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των βίαιων διαδηλώσεων, οι οποίες αποτελούν «απαράδεκτη εκμετάλλευση ενός θανάτου εφήβου».

Η γαλλική χωροφυλακή θα χρησιμοποιήσει τεθωρακισμένα οχήματα για να καταστείλει τις ταραχές, δήλωσε αργότερα η πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν. «Επιπλέον κινητές δυνάμεις» θα αναπτυχθούν μαζί με τα οχήματα που ανήκουν στη χωροφυλακή της Γαλλίας, είπε η Μπορν, ανακοινώνοντας επίσης την ακύρωση «εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας που δεσμεύουν το προσωπικό και ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη».

Ο Μακρόν, βοηθός του οποίου είπε ότι προτίθεται να αντιμετωπίσει την αναταραχή «χωρίς ταμπού» κάλεσε τους γονείς να κρατήσουν τους εφήβους στο σπίτι, λέγοντας ότι πολλοί από τους συλληφθέντες είναι νέοι. «Είναι ευθύνη των γονιών να τους κρατούν στο σπίτι και επομένως είναι σημαντικό για την ησυχία όλων η γονική μέριμνα να μπορεί να ασκηθεί πλήρως», είπε.

Αύριο η κηδεία του 17χρονου Ναέλ

Αύριο, Σάββατο, προγραμματίστηκε να τελεστεί η κηδεία του 17χρονου Ναέλ που έχασε τη ζωή του άδικα από τον εν ψυχρώ πυροβολισμό αστυνομικού στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου για παράβαση της τροχαίας.

Ο δήμαρχος της πόλης Ναντέρ, Πατρίκ Ζαρί, απηύθυνε κάλεσμα αλληλεγγύης στη χαροκαμένη μάνα του εφήβου δηλώνοντας στους δημοσιογράφους:

«Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο».

Παρέμβαση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν τη βία και ότι οι κρατικές υπηρεσίες θα ζητούσαν από πλατφόρμες όπως το Snapchat και το TikTok να αφαιρέσουν το πιο «ευαίσθητο περιεχόμενο».

Αναφερόμενος στη νεολαία είπε: «Μερικές φορές έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι από αυτούς ζουν στους δρόμους τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν μεθύσει».

Απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, περιορισμός ΜΜΜ

Η πόλη της Μασσαλίας αποφάσισε την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων σήμερα, έπειτα από την χθεσινή νύκτα ταραχών σε ολόκληρη την Γαλλία, ανακοίνωσαν οι αρχές της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας.

Όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες στη Μασσαλία θα σταματήσουν επίσης από τις 19:00 τοπική ώρα σήμερα.

Τα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ στην περιοχή του Παρισιού θα σταματούν στις 21:00 κάθε βράδυ μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε η περιφερειακή αρχή μεταφορών του IDFM, μετά από τρεις νύχτες βίαιων διαδηλώσεων.

Η πρόωρη διακοπή λειτουργίας γίνεται «για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών μας», δήλωσε η IDFM μετά τις επιθέσεις στα μέσα μεταφοράς και τις δημόσιες υποδομές κατά τη διάρκεια της βίας.

Συνολικά 875 άνθρωποι συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της τρίτης νύχτας βίαιων διαδηλώσεων στη Γαλλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Συνολικά 492 κτίρια υπέστησαν ζημιές, 2.000 οχήματα κάηκαν και 3.880 πυρκαγιές ξέσπασαν, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης.

Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λυκ Μελανσόν, επέλεξε να μην κρατήσει αποστάσεις από τις κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις της λαϊκής οργής, με κάποιο «κάλεσμα για ηρεμία». Δεν κάνουμε έκκληση για ηρεμία. Κάνουμε έκκληση για δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter.

Ένας νεκρός στη Γαλλική Γουιάνα

Ένας 54χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ταραχών στη Γαλλική Γουιάνα που μπορεί να συνδέονται με τις τα τεκταινόμενα στη μητροπολιτική Γαλλία, αναφέρει η Le Monde.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το θύμα τραυματίστηκε στον λαιμό από πυροβολισμό στις 23:40 την Πέμπτη. Η αστυνομία αποσύρθηκε από την περιοχή, αφότου ήρθε σε σύγκρουση με περίπου 50 άτομα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός από τους διασώστες λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τη Le Monde, η αστυνομία δηλώνει πως εικάζει ότι ο άνδρας χτυπήθηκε από «αδέσποτη σφαίρα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα