ΑΘΗΝΑ
09:39
|
02.05.2024
Επιζώντες της ατομικής βόμβας καταγγέλλουν τη συμφωνία Ιαπωνίας-ΗΠΑ που υπεγράφη αυτήν την εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιζώντες και επιζήσασες της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα καταδικάζουν τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, η οποία συνδέει το πάρκο Ειρήνης της πόλης τους με το εθνικό μνημείο του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη.

Η συμφωνία «αδελφοποίησης» των δύο ιστορικών τόπων μνήμης υπεγράφη από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, Ραμ Εμάνουελ και τον δήμαρχο της Χισροσίμα, Καζούμι Ματσούι. Στόχος της αμερικανοϊαπωνικής συμφωνίας είναι η προώθηση της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των δύο πρώην εχθρών του Ειρηνικού κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μνημείο Περλ Χάρμπορ

«Κανείς δεν μπορεί να πάει στο Περλ Χάρμπορ, κανείς δεν μπορεί να πάει στο πάρκο Ειρήνης στη Χιροσίμα και βγαίνοντας από την πόρτα της εξόδου να μην αισθάνεται ένας διαφορετικός άνθρωπος», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τόκιο. «Ελπίζω και εύχομαι αυτή η συμφωνία να εμπνεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία να επισκεφθούν αυτά τα δύο μνημεία για να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει το πνεύμα της συμφιλίωσης», πρόσθεσε ο Ραμ Εμάνουελ.

Πάρκο Ειρήνης, Χιροσίμα

«Η αδελφοποίηση των δύο πάρκων, τα οποία σχετίζονται με την έναρξη και και το τέλος του πολέμου, θα είναι μια απόδειξη ότι η ανθρωπότητα, παρόλο που έκανε το λάθος να διεξάγει πόλεμο, μπορεί να συνέλθει, να συμφιλιωθεί και να επιδιώξει την ειρήνη», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Χιροσίμα.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των χιμπακούσα – επιζώντες των βομβαρδισμών με ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι – καταδίκασαν τη συμφωνία κάνοντας λόγο για ένα «προσβλητικό» και «απρεπή» συμψηφισμό. Τονίζουν ότι στο Περλ Χάρμπορ έγινε μια αεροπορική επιδρομή κατά μίας ναυτικής βάσης ενώ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι οι Αμερικανοί βομβάρδισαν και σκότωσαν αδιακρίτως μόνο αμάχους.

«Το ιστορικό υπόβαθρο των δύο αυτών μνημείων δεν μπορεί να συμψηφιστεί. Θα είναι για πάντα διαφορετικό», δήλωσε στην ιαπωνική εφημερίδα Chugoku Shimbun η Χαρούκο Μοριτάκι, θύμα της ατομικής βόμβας και σύμβουλος στην Ένωση της Χιροσίμα για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei Asia αρκετές οργανώσεις ζήτησαν με επιστολή τους προς τον δήμαρχο της Χισροσίμα να μην υπογράψει τη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 23.000 Αμερικανοί μέλη του Πολεμικού Ναυτικού σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής αεροπορικής επιδρομής στη βάση του Περλ Χάρμπορ, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941. Και περίπου 80.000 άνθρωποι βρήκαν ακαριαίο θάνατο κατά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα με ατομική βόμβα, στις 6 Αυγούστου του 1945. Μέχρι το τέλος του ίδιου έτους ο απολογισμός των θυμάτων της ατομικής βόμβας είχε φτάσει τους 140.000. Έξι ημέρες μετά οι Αμερικανοί χτύπησαν το Ναγκασάκι και σκότωσαν έως και 70.000 ανθρώπους.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Θεσσαλονίκη: Μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία

Διαδηλώσεις στη Γεωργία λόγω νομοσχεδίου περί «ξένων επιρροών»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα