ΑΘΗΝΑ
21:07
|
05.05.2024
Οι δήμαρχοι καλούν σε συγκεντρώσεις ενάντια στις ταραχές, μετά την επίθεση με φλεγόμενο όχημα στο σπίτι δημάρχου προαστίου του Παρισιού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να συναντήσει τους επικεφαλής των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, σήμερα Δευτέρα, καθώς οι βίαιες διαμαρτυρίες για τον θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού φαίνεται να υποχωρούν μετά από πέντε νύχτες αναταραχών που έχουν προκαλέσει χιλιάδες συλλήψεις και εκτεταμένες καταστροφές.

Η επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον του σπιτιού του δημάρχου παρισινού προαστίου, τα ξημερώματα της Κυριακής, κυριαρχεί στη γαλλική επικαιρότητα υπογραμμίζοντας το επίπεδο της έξαρσης στην Γαλλία, όπου η νύχτα της Κυριακής ήταν συγκριτικά πιο ήρεμη με μόνο 157 συλλήψεις έναντι 719 την προηγούμενη ημέρα.

Με αφορμή την επίθεση εναντίον του δημάρχου του παρισινού προαστίου Λ’Αΐ-Λε-Ροζ, με αυτοκίνητο φορτωμένο με εμπρηστικό υλικό που χτύπησε το σπίτι του, δήμαρχοι από όλη τη χώρα καλούν τους πολίτες να συγκεντρωθούν σήμερα στα δημαρχεία σε όλη τη Γαλλία σε μια επίδειξη μαζικής αντίθεσης στις βίαιες διαδηλώσεις.

Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, πάντως, συνεχίστηκε η κινητοποίηση τεράστιων δυνάμεων, κάπου 45.000 χωροφυλάκων και αστυνομικών με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, σε όλη τη χώρα, ενώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ένας 24χρονος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στο προάστιο Σεν-Σεν-Ντενί βόρεια της πρωτεύουσας, προσπαθώντας να σβήσει οχήματα που πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να υποδεχθεί σήμερα τους προέδρους των δυο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου και αύριο Τρίτη, τους δημάρχους 220 δήμων και κοινοτήτων που επλήγησαν από τις διαδηλώσεις. Ζήτησε επίσης από την πρωθυπουργό του Ελιζαμπέτ Μπορν να συναντηθεί σήμερα με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Σε πέντε βράδια ταραχών, ως το πρωί της Κυριακής, το υπουργείο Εσωτερικών καταμέτρησε περίπου 5.000 πυρπολημένα αυτοκίνητα, σχεδόν 1.000 δημόσια κτίρια που πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν φθορές, 250 επιθέσεις σε τμήματα της αστυνομίας ή της χωροφυλακής και περισσότερους από 700 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων επιβολής του νόμου, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και περισσότερες από 3.000 συλλήψεις.

Η Γερμανία παρακολουθεί «με ανησυχία» τις ταραχές

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες Κυριακή ότι παρακολουθεί «με ανησυχία» τις ταραχές στη Γαλλία, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε μια κρατική επίσκεψη στη χώρα του λόγω της έκτακτης κατάστασης σε όλη τη χώρα.

Η Γαλλία είναι μια «φιλική γειτονική χώρα» και το Παρίσι και το Βερολίνο μαζί «φροντίζουν ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι τόσο σημαντική για το κοινό μας μέλλον, να λειτουργεί καλά», δήλωσε ο Σολτς στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Γι’ αυτό, φυσικά, παρακολουθούμε τις ταραχές με ανησυχία, και ελπίζω, και είμαι σίγουρα πεπεισμένος, ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα βρει τρόπους να διασφαλίσει ότι αυτή η κατάσταση θα βελτιωθεί γρήγορα», ανέφερε.

Επτά συλλήψεις στη Λωζάνη

Επτά άτομα συνελήφθησαν, οι περισσότεροι έφηβοι, αφού έσπασαν πολλές βιτρίνες καταστημάτων στην ελβετική πόλη της Λωζάνης καθώς νεαροί συγκεντρώθηκαν στον απόηχο των ταραχών στη γειτονική Γαλλία, ανακοίνωσε η αστυνομία, χθες Κυριακή.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λωζάνης, στη γαλλόφωνη δυτική Ελβετία, το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αρκετές βιτρίνες και μια πόρτα καταστήματος έσπασαν, ενώ αστυνομικοί διέλυσαν νεαρούς που πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον τους, ανακοίνωσε η αστυνομία. Συνέλαβαν έξι άτομα ηλικίας 15 έως 17 ετών  – τρία κορίτσια και τρία αγόρια, με πορτογαλική, σομαλική, βόσνια, ελβετική, γεωργιανή και σερβική υπηκοότητα και έναν 24χρονο Ελβετό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα