ΑΘΗΝΑ
13:13
|
03.05.2024
Σποραδικές ταραχές σε γαλλικές πόλεις αλλά και περιορισμοί στο διαδίκτυο για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης από το υπουργείο Εσωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται οι ταραχές σε πόλεις της Γαλλίας, αλλά είναι μικρότερης έντασης σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από τα δημαρχεία αρκετών γαλλικών πόλεων, σημειώθηκαν και πάλι εμπρησμοί αυτοκινήτων, κτιρίων, αλλά και λεηλασίες, ενδεχομένως μικρότερης εμβέλειας από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες.

Τα λεωφορεία και τα τραμ στην περιοχή του Παρισιού σταμάτησαν ξανά νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να διατηρήσει μια «μαζική» αστυνομική παρουσία σε όλη τη Γαλλία προκειμένου να διασφαλιστεί η «επιστροφή στην ηρεμία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, 157 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες Δευτέρα 3/7 από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο θάνατος του Ναέλ, ενός 17χρονου αλγερινής καταγωγής, έχει προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις κατά της αστυνομίας στα φτωχά προάστια των μεγάλων γαλλικών πόλεων – γνωστών ως banlieues – όπου οι μουσουλμανικές κοινότητες όπως και άλλες μειονότητες έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό την αστυνομία για ρατσισμό και βίαιες τακτικές.

Περιορισμοί στο διαδίκτυο

Ως απάντηση στις πρόσφατες ταραχές που έπληξαν μια σειρά από περιοχές της Γαλλίας, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη θέσπιση έκτακτων μέτρων για να εγγυηθεί τη δημόσια ασφάλεια και ηρεμία. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τα μέτρα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιμακούμενης βίας και στη διατήρηση της τάξης και της σταθερότητας στις πληγείσες περιοχές.

Για την καταπολέμηση της «κατάχρησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαδικτυακών πλατφορμών για συντονισμό παράνομων δραστηριοτήτων και υποκίνηση βίας», το υπουργείο Εσωτερικών περιόρισε την πρόσβαση στο διαδίκτυο για συγκεκριμένες γειτονιές κατά τις νυχτερινές ώρες. Το μέτρο, αναφέρει το υπουργείο, είναι προσωρινό.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τις γαλλικές κυβερνήσεις για «Ισλαμοφοβία»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις εθνικές ταραχές της Γαλλίας στον «θεσμικό ρατσισμό» και το αποικιακό παρελθόν της χώρας.

Απέδωσε τις ταραχές στη Γαλλία στην «ισλαμοφοβία» που τη συνέδεσε με το αποικιακό παρελθόν της χώρας.

Σε χώρες γνωστές για το αποικιακό τους παρελθόν, ο πολιτιστικός ρατσισμός έχει μετατραπεί σε θεσμικό ρατσισμό, είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Στη ρίζα των γεγονότων που ξεκίνησαν στη Γαλλία βρίσκεται η κοινωνική αρχιτεκτονική που χτίστηκε από αυτή τη νοοτροπία. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που είναι καταδικασμένοι να ζουν σε γκέτο, οι οποίοι καταπιέζονται συστηματικά, είναι μουσουλμάνοι».

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης τις εκτεταμένες λεηλασίες που συνόδευσαν τις ταραχές. Οι διαδηλωτές, κυρίως ανήλικοι, πυρπόλησαν αυτοκίνητα, κατέστρεψαν υποδομές και συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε μια έκρηξη οργής.

«Οι δρόμοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση δικαιοσύνης. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι αρχές πρέπει επίσης να διδαχθούν από την κοινωνική έκρηξη», είπε ο Ερντογάν.

Επιθέσεις ακροδεξιών στους διαδηλωτές- Μηνύματα Λεπέν στους Γάλλους

Στη Λυόν, ομάδες ακροδεξιών βγήκαν στους δρόμους για να συγκρουστούν με τους διαδηλωτές. Ο δήμαρχος στην πόλη Εβρέ στη Νορμανδία ζήτησε με επιστολή του προς τον Μακρόν να κατεβάσει τον στρατό ενώ «προειδοποίησε» ότι οι κάτοικοι της πόλης του θα «αναγκαστούν» να υπερασπιστούν μόνοι τους τον εαυτό τους.

Μάλιστα, ο Ζαν Μεσιά, υποστηρικτής του Γάλλου ακροδεξιού πολιτικού και υποψηφίου στις γαλλικές εκλογές, Ερίκ Ζεμούρ, οργάνωσε εκστρατεία, για δωρεές υπέρ του Γάλλου αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Ναέλ, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερα από 738.718 ευρώ. Η ιστοσελίδα για τη συγκέντρωση των χρημάτων αναφέρει ότι ο αξιωματικός «έκανε τη δουλειά του και τώρα πληρώνει μεγάλο τίμημα». Μιλώντας νωρίτερα την Κυριακή, η γιαγιά του Ναέλ είπε στο BFM TV «η καρδιά της σπαράζει» για τα χρήματα που δωρήθηκαν για τον αξιωματικό.

Ομάδες ακροδεξιών βγήκαν στους δρόμους αρκετών γαλλικών πόλεων μέσα στο πλαίσιο «περιφρουρήσεων», ενώ αναφέρονται και επιθέσεις σε διαδηλωτές.

«Αποκαταστήστε την τάξη στη Γαλλία!» φαίνεται να προέτρεψε η Μαρί Λεπέν σε ένα μαζικό email που στάλθηκε την Κυριακή και προσπαθούσε να προσελκύσει νέα μέλη στο κόμμα της, Εθνική Συσπείρωση. Το μήνυμα αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Λεπέν και των συμμάχων της να κεφαλαιοποιήσουν την πρόσφατη κρίση στη Γαλλία, να επιτεθούν στην κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν και να επιδείξουν τις μακροχρόνιες σκληροπυρηνικές πολιτικές τους για το έγκλημα και τη μετανάστευση.

Συνάντηση Δημάρχων

Αργότερα το απόγευμα, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν μια συγκέντρωση στο L’Haÿ-les-Roses για την υποστήριξη του Βανσάν Ζανμπράν, του δημάρχου του οποίου το σπίτι δέχθηκε επίθεση από ταραχοποιούς που εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον της γυναίκας και των παιδιών του, σπάζοντας το πόδι της και τραυματίζοντας έναν από τους τα παιδιά.

Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα