ΑΘΗΝΑ
11:19
|
03.05.2024
Μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Τζενίν, πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από μαχητές της Γάζας στο Ισραήλ, το οποίο απάντησε με βομβαρδισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στην εκτόξευση πέντε ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές σήμερα, Τετάρτη (5/7), ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άρχισαν να αποσύρονται από την Τζενίν, έπειτα από μια διήμερη επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην περιοχή, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης που κόστισε τη ζωή σε 12 Παλαιστίνιους.

«Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε επισήμως και οι στρατιώτες αποχώρησαν από την περιοχή της Τζενίν», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα στα οποία εικονίζονται στρατιωτικά οχήματα καθώς αποχωρούν από την περιοχή και επιστρέφουν στο ισραηλινό έδαφος.

Καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα έφευγαν από την Τζενίν, εξακολουθούσαν να ακούγονται εκρήξεις στη βόρεια πόλη της Δυτικής Όχθης, εν μέσω αναφορών για συμπλοκές κοντά σε νοσοκομείο της Τζενίν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν δακρυγόνα σε νοσοκομείο όπου εργάζονταν οι ομάδες τους.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν γνώριζε ότι οι δυνάμεις του πυροβόλησαν κοντά σε νοσοκομείο, αλλά ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή εναντίον ενόπλων που είχαν πάρει θέσεις σε ένα νεκροταφείο και αποτελούσαν απειλή για τα στρατεύματα που αποσύρονταν.

Ο προσφυγικός καταυλισμός το επίκεντρο της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν

Οι επιδρομές του Ισραηλινού στρατού στη Τζενίν είχαν επίκεντρο τον καταυλισμό προσφύγων της περιοχής και ήταν ίσως η μεγαλύτερη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια καθώς κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες στρατιώτες, τεθωρακισμένα, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μηχανήματα έργου που διέλυσαν κτίρια και δρόμους.

Ο πυκνοκατοικημένος προσφυγικός καταυλισμός, όπου περίπου 14.000 άνθρωποι ζουν σε λιγότερο από μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο, αποτελεί ένα από τα κεντρικά σημεία του κύματος βίας που έχει σαρώσει τη Δυτική Όχθη για περισσότερο από ένα χρόνο, προκαλώντας αυξανόμενο διεθνή συναγερμό.

Η ισραηλινή επιδρομή προκάλεσε προχθές Δευτέρα την έξοδο περίπου 3.000 κατοίκων του καταυλισμού, σύμφωνα με τον Καμάλ Αμπού αλ Ρουμπ, τον αντικυβερνήτη της Τζενίν.

«Παραλάβαμε πολλούς τραυματίες», κυρίως «από σφαίρες», ανέφερε εξάλλου ο Κάσεμ Μπενιγάντερ, τραυματιοφορέας, 35 ετών.

«Αυτή είναι η χειρότερη επιδρομή εδώ και πέντε χρόνια», συμπλήρωσε.

Η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων είναι «καταστροφική», δήλωσε ο δήμαρχος της Τζενίν, ο Νιντάλ Αμπού Σάλεχ, κάνοντας λόγο για διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι είχε εκκενώσει 500 οικογένειες από τον καταυλισμό, περίπου 3.000 άτομα.

Ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ από μαχητές της Λωρίδας της Γάζας

Πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ προκαλώντας την ενεργοποίηση των σειρήνων προειδοποίησης της αεράμυνας, ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Όλες οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες του ισραηλινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και κατά τις ως τώρα πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα ούτε ζημιές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης από κάποιο παλαιστινιακό κίνημα μέχρι στιγμής.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ «απάντησε» βομβαρδίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας. Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ανέφερε πως χτυπήθηκε στρατιωτική εγκατάσταση της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης που έχει την εξουσία στον αποκλεισμένο θύλακα από το 2007, χωρίς να αναφερθούν πάντως τραυματισμοί.

Χθες, αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε κόσμο στο Τελ Αβίβ τραυματίζοντας επτά ανθρώπους, ενέργεια που εξήρε η Χαμάς, κάνοντας λόγο για «μια πρώτη απάντηση στα εγκλήματα σε βάρος του λαού μας στον καταυλισμό της Τζενίν».

Επιτόπου, ο αρχηγός της ισραηλινής αστυνομίας Ιακώβ Σαμπτάι δήλωσε πως «ο τρομοκράτης» στο τιμόνι του αυτοκινήτου ήταν κάτοικος Δυτικής Όχθης και πρόσθεσε ότι σκοτώθηκε από πυρά διερχόμενου ισραηλινού πολίτη.

Διεθνής ανησυχία

Οι μάχες υπογράμμισαν για άλλη μια φορά την έλλειψη οποιουδήποτε σημείου πολιτικής λύσης στη σύγκρουση που διαρκεί δεκαετίες και η διεθνής αντίδραση στην επιχείρηση ήταν ανάμεικτη.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως διεξήγαγε χθες Τρίτη κατεπείγουσα συνεδρίαση, ενώ η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αραβικές χώρες που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, κατήγγειλαν την επιχείρηση.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, έκρινε χθες πως η βία στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη «πρέπει να σταματήσει».

Το Ισραήλ έχει «δικαίωμα να αμυνθεί» αλλά πρέπει να σεβαστεί την «αναλογικότητα» όπως αυτή ορίζεται στο «διεθνές δίκαιο», έκρινε χθες το ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να «επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην επιχείρησή του και όλα τα μέρη να αποφύγουν την κλιμάκωση».

Από την αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 190 Παλαιστίνιοι, 26 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια συνδεόμενα με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασιζόμενη στις επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλο-παλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα