ΑΘΗΝΑ
14:13
|
09.05.2024
Το Νομικό Τμήμα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καταγγέλλει ότι τα σημερινά γεγονότα έλαβαν χώρα χωρίς σχετική δικαστική απόφαση, καθώς η εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων εκκρεμεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Νομικό Τμήμα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) χαρακτήρησε αυθαίρετες τις ενέργειες του Εθνικού Αποθεματικού Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ που έλαβαν χώρα σήμερα στο εμβληματικό μοναστήρι του Κιέβου, ανέφερε, σύμφωνα με την Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων, το Τμήμα Πληροφοριών και Εκπαίδευσης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το Νομικό Τμήμα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέφερε ότι στις 6 Ιουλίου 2023, περίπου στις 7 π.μ., εκπρόσωποι του Εθνικού Αποθεματικού Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ βρέθηκαν στον χώρο της Λαύρας της Αγίας Κοιμήσεως Κιέβου-Πετσέρσκ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι πήγαν εκεί ως μέλη της «επιτροπής σφράγισης».

«Πριν την άφιξη των εργατών του Αποθεματικού, μια σειρά από κτίρια της μονής περικυκλώθηκαν από αστυνομικούς και ειδικές δυνάμεις, οι οποίες απέκλεισαν τη διέλευση πιστών που βρίσκονταν στον χώρο της μονής. Στα άλλα άτομα που βρίσκονταν έξω από το μοναστήρι και προσπάθησαν να εισέλθουν στο χώρο της Λαύρας και των ναών, η αστυνομία περιόρισε την πρόσβαση και δεν τους άφησε να εισέλθουν, επικαλούμενη την εντολή του Αποθεματικού», αναφέρει το Νομικό Τμήμα της UOC.

Η UOC υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έγκυρη Συμφωνία για τη χρήση της μονής, η οποία έχει συναφθεί μεταξύ του Εθνικού Ιστορικού και Πολιτιστικού Αποθεματικού Κιέβου-Πετσέρσκ και της Λαύρας της Ιεράς Κοιμήσεως Κιέβου-Πετσέρσκ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Αυτή η συμφωνία δεν έχει λήξει. Επί του παρόντος, το Οικονομικό Δικαστήριο του Κιέβου εξετάζει μια υπόθεση που έχει κατατεθεί από τη Μονή κατά του Αποθεματικού για να ακυρώσει τη μονομερή άρνηση εκπλήρωσης της σύμβασης και μια υπόθεση που έχει κατατεθεί από το Αποθεματικό κατά της Μονής για την άρση των εμποδίων στη χρήση της περιουσίας. Αυτές οι υποθέσεις εκκρεμούν στο δικαστήριο και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί ούτε μία απόφαση επί της ουσίας της διαφοράς», ανέφερε η UOC.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με το Νομικό Τμήμα, οι ενέργειες των εκπροσώπων του Αποθεματικού μπορούν να χαρακτηριστούν ως «αυθαιρεσία», αφού «χωρίς αντίστοιχη δικαστική απόφαση, σπάσανε τις κλειδαριές και τις πόρτες στο 70ο κτίριο, το οποίο είναι η κατοικία του Προκαθήμενου της UOC και στο 69ο κτίριο, από το οποίο εισήλθαν οι εργάτες του Αποθεματικού, άλλαξαν τις κλειδαριές και σφράγισαν τα αρχεία του κτιρίου. Επίσης, με την καταστροφή της πόρτας του, σφραγίστηκε το κτίριο 71, στο οποίο οι εκπρόσωποι του Αποθεματικού δεν προχώρησαν βαθύτερα».

«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, στις 06 Ιουλίου 2023, το Αποθεματικό αυθαίρετα, χωρίς αντίστοιχη δικαστική απόφαση, περιόρισε την πρόσβαση της Μονής στα τρία κτίρια της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ», ανέφερε το Νομικό Τμήμα της UOC και πρόσθεσε ότι «σχετικά με παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πολιτών και τη διάπραξη μιας σειράς εγκλημάτων, θα υποβληθούν αναφορές για εγκλήματα στις αρχές επιβολής του νόμου.

Χθες, σε ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια των ουκρανικών αρχών να εξωθήσουν από το εμβληματικό μοναστήρι της Λαύρας του Κιέβου τους καλόγερους της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να εγκαταστήσουν εκεί μοναχούς της ιδρυθείσας το 2018-19 Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η διοίκηση του Εθνικού Αποθεματικού Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ ανακοίνωσε τον περιορισμό των ωρών κατά τις οποίες επισκέπτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μοναστήρι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Νέες επιθέσεις σε πλοία ανέλαβαν οι Χούθι της Υεμένης

ΛΑΡΚΟ: Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την απόλυση των εργαζομένων- Κινητοποίηση στο Σύνταγμα την Παρασκευή

Διαχρονικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Ουκρανία: Ρώσοι χάκερς μετέδωσαν μηνύματα για την Ημέρα της Νίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα