ΑΘΗΝΑ
07:10
|
04.05.2024
Η χώρα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα του σπάνιου μετάλλου παγκοσμίως.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων ενός νέου εργοστασίου επεξεργασίας λιθίου της κινεζικής εταιρείας Zhejiang Huayou Cobalt, στη Ζιμπάμπουε παρευρέθηκε ο πρόεδρος της χώρας Έμερσον Μνανγγκάουα.

Το νέο εργοστάσιο της γνωστής κινεζικής εταιρείας εξόρυξης, αξίας 300 εκ. δολαρίων, βρίσκεται περίπου 80 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Χαράρε και υπολογίζεται πως θα έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται έως και 4,5 εκ. μετρικούς τόνους λιθίου με σκοπό την εξαγωγή του στη διεθνή αγορά όπου είναι περιζήτητο λόγω της χρήσης του, μεταξύ άλλων, σε μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Ζιμπάμπουε, που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα του σπάνιου μετάλλου παγκοσμίως, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης επενδυτών από τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία που όμως δεν έχουν φτάσει να απειλούν την πρωτοκαθεδρία της Κίνας που παραμένει ο κύριος παίκτης στον τομέα των εξορύξεων -και όχι μόνο- στη χώρα.

«Το λίθιο είναι το ορυκτό του παρόντος και του μέλλοντος και η χώρα μας ανέρχεται ως αναδυόμενος παίκτης στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, προτρέποντας την Prospect Lithium Zimbabwe, βραχίονα της κινεζικής εταιρείας Zhejiang Huayou Cobalt, να συμβάλει στην τεχνογνωσία που θα βοηθήσει την Ζιμπάμπουε και άλλες χώρες της Νότιας Αφρικής, τελικά να κατασκευάσουν μπαταρίες λιθίου και άλλα εξαρτήματα σε τοπικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ζιμπάμπουε απαγόρευσε πέρυσι την εξαγωγή ακατέργαστου μεταλλεύματος λιθίου. Με αυτόν τον τρόπο, προσχώρησε σε χώρες όπως η Ινδονησία και η Χιλή που προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση των κοιτασμάτων λιθίου, κοβαλτίου και νικελίου που διαθέτουν απαιτώντας από ξένες εταιρίες να επενδύσουν τοπικά στη διύλιση και τη μεταποίηση πριν μπορέσουν να εξάγουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα