ΑΘΗΝΑ
04:51
|
01.05.2024
Περιοδεία σε τρεις χώρες της μαύρης ηπείρου ξεκινά ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρώτη του περιοδεία στην Αφρική, ξεκίνησε σήμερα Τρίτη ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, με στόχο την εμβάθυνση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Έναν μήνα μετά το ταξίδι του στην Λατινική Αμερική, όπου υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών για την ενίσχυση των δεσμών με χώρες που έχουν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα, ο Ραϊσί περιοδεύει στην Αφρική, με πρώτο προορισμό την Κένυα και στη συνέχεια την Ουγκάντα και τη Ζιμπάμπουε.

Το πρώτο ταξίδι Ιρανού προέδρου στην Αφρική εδώ και 11 χρόνια ξεκίνησε με εκτιμήσεις της ιρανικής ηγεσίας που χαρακτηρίζουν την Αφρική ως μία «ήπειρο ευκαιριών» που επιθυμεί την εμπλοκή της με το Ιράν, πρόθεση που δεν αφήνει αδιάφορο το καθεστώς της Τεχεράνης.

«Μπορούμε να περιγράψουμε αυτό το ταξίδι ως ένα νέο σημείο εκκίνησης για την αύξηση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών παράλληλα με την ενίσχυση των πολιτικών και πολιτιστικών σχέσεων με χώρες αυτής της ηπείρου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι

Ο Αλιζερά Πέιμαν Πακ, πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Προώθησης Εμπορίου του Ιράν και τώρα αξιωματούχος του Υπουργείου Γεωργίας, ανέφερε στην κρατική τηλεόραση πριν από το ταξίδι ότι το Ιράν «παραμελούσε» ευκαιρίες στην Αφρική τα τελευταία χρόνια την ώρα που η Κίνα και αρκετοί γείτονες της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενίσχυαν ενισχύσει την παρουσία τους στην ήπειρο.

Τόνισε δε, ότι το Ιράν είχε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αξίας 1,2 δισ. δολαρίων – συμπεριλαμβανομένων πετροχημικών προϊόντων, τροφίμων, φαρμάκων και μηχανικών και τεχνικών υπηρεσιών – στην Αφρική πέρυσι, ποσό που μπορεί να μην είναι αρκετά υψηλό, αλλά είναι σίγουρα βελτιωμένο σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

«Η παγκόσμια οικονομία απαιτεί από εμάς να αλληλεπιδράσουμε με οποιεσδήποτε ευκαιρίες σε διεθνή κλίμακα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το Ιράν θα μπορούσε επίσης να ανταλλάξει αγαθά με αφρικανικές χώρες σε περιπτώσεις όπου τα τραπεζικά συστήματα είναι αδύναμα ή οι κυρώσεις δημιουργούν προβλήματα.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Ιρανός πρόεδρος είχε στην Τεχεράνη συνάντηση με ομάδα εκπροσώπων από χώρες της Δυτικής Αφρικής, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε το Ιράν ως διαφορετικό είδος εταίρου σε σύγκριση με χώρες της Δύσης που έχουν μακρά ιστορία αποικιοκρατίας στην ήπειρο.

«Η επέκταση των σχέσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν με την Αφρική δεν γίνεται με το βλέμμα προς τον πλούτο αυτής της περιοχής αλλά με στόχο την πρόοδο και την ευημερία για όλα τα έθνη», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα