ΑΘΗΝΑ
12:33
|
03.05.2024
Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, επισκέφθηκε το Ναϊρόμπι, ξεκινώντας από εκεί την περιοδεία του στην ανατολική Αφρική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, έφτασε σήμερα στο Ναϊρόμπι, όπου τον υποδέχθηκε ο Κενυάτης ομόλογός του, Γουίλιαμ Ρούτο. Ο Ραϊσί πρόκειται να επισκεφθεί αυτές τις μέρες τρεις χώρες της ανατολικής Αφρικής και η Κένυα είναι ο πρώτος του σταθμός.

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα επισκεφθεί επίσης την Ουγκάντα και τη Ζιμπάμπουε, σε ένα ταξίδι που η Τεχεράνη χαρακτήρισε ως «νέα αρχή» στις σχέσεις με την Αφρική, την οποία χαρακτήρισε «ήπειρο των ευκαιριών».

Στόχοι του ταξιδιού του Ιρανού προέδρου είναι η προώθηση «στενότερης αλληλεπίδρασης με τις αφρικανικές χώρες», η «διαφοροποίηση των εξαγωγικών προορισμών για το Ιράν» και η «συγκρότηση καλύτερων βάσεων για πολιτική και εμπορική συνεργασία», σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι Ιρανού προέδρου στην Αφρική εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Το 2013 ο τότε πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επισκέφθηκε το Μπενίν, τον Νίγηρα και τη Γκάνα.

Ο Πρόεδρος της Κένυας ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη συμφώνησε να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας του στον τομέα της μεταποίησης, της υγείας και της γαλάζιας οικονομίας.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης μνημόνια κατανόησης (MoUs) στους τομείς της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών, της Άγριας Ζωής και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Μεταλλείας και της Γαλάζιας Οικονομίας και της Εκπαίδευσης.

«Η Κένυα επιθυμεί να ενισχύσει τον όγκο του εμπορίου της με το Ιράν», είπε ο Ρούτο, προσθέτοντας ότι Η Κένυα θα εξάγει γεωργικά προϊόντα και τσάι στο Ιράν, «το οποίο θα λειτουργήσει επίσης ως βασικό σημείο εισόδου προς τις χώρες της Κεντρικής Ασίας».

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας αναμένεται να επισκεφθεί τη Νότια Αφρική στο «εγγύς μέλλον», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν απέκτησε την ιδιότητα πλήρους μέλους στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα