ΑΘΗΝΑ
06:16
|
05.05.2024
Ο πλέον εννιαμελής και οσονούπω δεκαμελής Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης δημοσίευσε ένα κείμενο που περιγράφει τις ορίζουσες αυτού που ονομάζει «δίκαιο πολυπολικό κόσμο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Διακήρυξη του Νέου Δελχί» κατέληξε η μέσω τηλεδιάσκεψης Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), η οποία ενέκρινε και την εισδοχή του Ιράν ανάμεσα στα πλήρη μέλη του οργανισμού.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είπε ότι η ένταξη θα προσφέρει στη χώρα του προϋποθέσεις για να ενισχύσει την ασφάλειά της, να διασφαλίσει την κυριαρχία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής της οικονομίας.

Το Ιράν έγινε κράτος παρατηρητής της SCO το 2005. Η διαδικασία εισδοχής της χώρας στον οργανισμό ξεκίνησε το 2021.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, στη σύνοδο κορυφής στη Σαμαρκάνδη, τα μέλη της SCO υπέγραψαν μνημόνιο σχετικά με τις δεσμεύσεις του Ιράν με στόχο την ένταξη στον οργανισμό. Τον Ιανουάριο του 2023, το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη διασφάλιση της ιδιότητας του μέλους της SCO.

Παράλληλα, η Λευκορωσία, η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή, ενημερώθηκε επίσης ότι θα γίνει πλήρες μέλος στην επόμενη σύνοδο κορυφής της SCO.

Πλην του Ιράν, πλήρη μέλη της SCO είναι η Ινδία, το Καζακστάν, η Κίνα, το Κιργιστάν, η Ρωσία, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Τέσσερις χώρες — το Αφγανιστάν, η Λευκορωσία, το Ιράν και η Μογγολία — έχουν καθεστώς παρατηρητή στην SCO και έξι χώρες — το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Καμπότζη, το Νεπάλ, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα — έχουν καθεστώς συνδιαλεγόμενου εταίρου.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης το Νέου Δελχί:

«Οι ηγέτες των κρατών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (εφεξής «η SCO» ή «ο Οργανισμός») πραγματοποίησαν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Αρχηγών Κρατών της SCO σε μορφή τηλεδιάσκεψης στις 4 Ιουλίου 2023 και δηλώνουν τα ακόλουθα:

Σήμερα, ο κόσμος υφίσταται άνευ προηγουμένου μετασχηματισμούς και εισέρχεται σε μια νέα εποχή ταχείας τεχνολογικής ανάπτυξης που απαιτεί αύξηση της αποτελεσματικότητας των παγκόσμιων θεσμών. Αυτές οι θεμελιώδεις διαδικασίες συνοδεύονται από ισχυρότερη πολυπολικότητα, αυξημένη διασύνδεση, αλληλεξάρτηση και επιταχυνόμενο ρυθμό ψηφιοποίησης. Ταυτόχρονα, οι απειλές και οι προκλήσεις γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, καταστροφικές και επικίνδυνες, οι υπάρχουσες συγκρούσεις επιδεινώνονται και νέες συγκρούσεις εμφανίζονται.

Το αυξανόμενο τεχνολογικό και ψηφιακό χάσμα, η συνεχιζόμενη αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, η παγκόσμια μείωση των επενδυτικών ροών, η αστάθεια των αλυσίδων εφοδιασμού, τα αυξημένα μέτρα προστατευτισμού και άλλα εμπόδια στο διεθνές εμπόριο, οι συνέπειες της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και η πανδημία COVID-19 προστίθενται στην αστάθεια και αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία και δημιουργούν πρόσθετες προκλήσεις για την οικονομική ανάπτυξη, τη διατήρηση της κοινωνικής ευημερίας, τη διασφάλιση της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Για τους σκοπούς αυτούς, απαιτούνται νέες προσεγγίσεις για την προώθηση μιας πιο δίκαιης και αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας».

Αρχές μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης – Ρόλος του ΟΗΕ

«Με βάση την εγγύτητα των αξιολογήσεων της τρέχουσας περιφερειακής και διεθνούς ατζέντας, τα κράτη μέλη επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για τη διαμόρφωση μιας πιο αντιπροσωπευτικής, δημοκρατικής, δίκαιης και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, βασισμένης στις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές του διεθνούς δικαίου, της πολυμερούς, ισότιμης, κοινής, αδιαίρετης, συνολικής και βιώσιμης ασφάλειας, της πολιτιστικής και πολιτισμικής πολυμορφίας, της αμοιβαία επωφελούς και ισότιμης συνεργασίας των κρατών με κεντρικό συντονιστικό ρόλο εκείνον του ΟΗΕ.

Τα κράτη μέλη επιβεβαιώνουν ότι η SCO δεν στρέφεται κατά άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών και είναι ανοιχτή σε ευρεία συνεργασία μαζί τους, σύμφωνα με τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του Χάρτη της SCO και του διεθνούς δικαίου, με βάση την εκτίμηση των αμοιβαίων συμφερόντων και των κοινών προσεγγίσεων για την επίλυση περιφερειακών και παγκόσμιων προβλημάτων.

Τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη της SCO, ακολουθούν μια πολιτική που αποκλείει μπλοκ και ιδεολογικές και συγκρουσιακές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διεθνούς και περιφερειακής ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση παραδοσιακών και μη παραδοσιακών προκλήσεων και απειλών ασφαλείας. Λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κρατών μελών, [τα κράτη μέλη] επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα των πρωτοβουλιών για την προώθηση της συνεργασίας για την οικοδόμηση διεθνών σχέσεων νέου τύπου στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, καθώς και της δημιουργίας ενός κοινού οράματος γύρω από την ιδέα της δημιουργίας μιας κοινότητας της κοινής μοίρας της ανθρωπότητας.

Τα κράτη μέλη υποστηρίζουν το σεβασμό του δικαιώματος των λαών σε μια ανεξάρτητη και δημοκρατική επιλογή των οδών της πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξής τους, τονίζουν ότι οι αρχές του αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, της ισότητας, του αμοιβαίου οφέλους. Η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις και η μη χρήση βίας ή οι απειλές για χρήση βίας, αποτελούν τη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης των διεθνών σχέσεων. [Τα κράτη μέλη] επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για ειρηνική επίλυση διαφωνιών και διαφορών μεταξύ των χωρών μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων.

Τα κράτη μέλη σκοπεύουν να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία στους τομείς της πολιτικής και της ασφάλειας, του εμπορίου, της οικονομίας, της οικονομίας και των επενδύσεων, των πολιτιστικών και ανθρωπιστικών δεσμών προκειμένου να οικοδομήσουν έναν ειρηνικό, ασφαλή, ευημερεύων και φιλικό προς το περιβάλλον πλανήτη Γη, επιτυγχάνοντας την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου και της φύσης».

Διασυνοριακή τρομοκρατία

«Τα κράτη μέλη θεωρούν σημαντικό να αναπτύξουν κοινές συντονισμένες προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων τρομοκρατικών, αυτονομιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη της εξάπλωσης της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, του επιθετικού εθνικισμού, των εθνοτικών και φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας, των ιδεών του φασισμού και του σωβινισμού.

Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για ειρήνη, κοινή ανάπτυξη και ίσες σχέσεις που βασίζονται στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της φιλίας και της καλής γειτονίας, τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να διεξάγουν εποικοδομητικό διάλογο βασισμένο στην εμπιστοσύνη, στην εμβάθυνση της αποτελεσματικής πολύπλευρης συνεργασίας, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας και για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή της SCO.

Τα κράτη μέλη θεωρούν την Κεντρική Ασία ως τον πυρήνα της SCO και υποστηρίζουν τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εξασφαλίσουν την ευημερία και την ειρήνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός χώρου καλής γειτονίας, εμπιστοσύνης και φιλίας.

Επιβεβαιώνοντας την ισχυρή τους δέσμευση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του αυτονομισμού και του εξτρεμισμού, τα κράτη μέλη είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν να λαμβάνουν ενεργά μέτρα για την εξάλειψη των συνθηκών που ευνοούν την εξάπλωση της τρομοκρατίας, για τη διακοπή των διαύλων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για την καταστολή των δραστηριοτήτων στρατολόγησης και της διασυνοριακής μετακίνησης τρομοκρατών, για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας, τη διάδοση της τρομοκρατικής ιδεολογίας, καθώς και για την εξάλειψη των “εν υπνώσει θυλάκων” και των τόπων που χρησιμοποιούνται ως ασφαλή καταφύγια τρομοκρατών.

Τα κράτη μέλη σημειώνουν το απαράδεκτο της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, καθώς και το απαράδεκτο της χρήσης τρομοκρατικών, εξτρεμιστικών και ριζοσπαστικών ομάδων για μισθοφόρους σκοπούς.

Τα κράτη μέλη θεωρούν σημαντικό να αναπτυχθούν κοινές συντονισμένες προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση των προσπαθειών εμπλοκής των νέων στις δραστηριότητες τρομοκρατικών, αυτονομιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων.

Τα κράτη μέλη σημειώνουν τις αποτελεσματικές δραστηριότητες της Περιφερειακής Αντιτρομοκρατικής Δομής (RATS) της SCO για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του αυτονομισμού και του εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του σχετικού προγράμματος για την περίοδο 2022-2024. Τονίστηκε η σημασία της εφαρμογής πρακτικών μέτρων με στόχο τη διεύρυνση των δυνατοτήτων της για την ενίσχυση της συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς.

Με την επιφύλαξη της εθνικής τους νομοθεσίας και βάσει συναίνεσης, τα κράτη μέλη θα επιδιώξουν να αναπτύξουν κοινές αρχές και προσεγγίσεις για να σχηματίσουν έναν ενιαίο κατάλογο τρομοκρατικών, αυτονομιστικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων των οποίων οι δραστηριότητες απαγορεύονται στα εδάφη των κρατών μελών της SCO.

Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών


«Τα κράτη μέλη υπογραμμίζουν τον βασικό ρόλο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των απειλών στον χώρο των πληροφοριών, δημιουργώντας έναν ασφαλή, δίκαιο και ανοιχτό χώρο πληροφόρησης που βασίζεται στις αρχές του σεβασμού της κρατικής κυριαρχίας και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Θεωρούν σημαντικό να διασφαλιστούν ίσα δικαιώματα για όλες τις χώρες για τη ρύθμιση του Διαδικτύου και το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών να το διαχειρίζονται στο εθνικό τους [αρμόδιο] τμήμα.

Τα κράτη μέλη αντιτίθενται κατηγορηματικά στη στρατιωτικοποίηση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Υποστηρίζουν την ανάπτυξη καθολικών κανόνων κι αρχών και κανόνων υπεύθυνης συμπεριφοράς των κρατών σε αυτόν τον τομέα, και ειδικότερα, χαιρετίζουν την ανάπτυξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μιας συνολικής διεθνούς σύμβασης κατά της χρήσης των ΤΠΕ για εγκληματικούς σκοπούς. Τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο εξειδικευμένων διαπραγματευτικών μηχανισμών στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλες διεθνείς πλατφόρμες».

Ναρκωτικά


«Τα κράτη μέλη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες απειλές που συνεπάγεται η αυξανόμενη παραγωγή, διακίνηση και κατάχρηση ναρκωτικών και η χρήση των εσόδων από την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ως πηγή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Τόνισαν την ανάγκη για μια κοινή και ισόρροπη προσέγγιση για την καταπολέμηση της διακίνησης παράνομων ναρκωτικών και των προδρόμων ουσιών τους, και σημείωσαν τη σημασία της εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων ελέγχου των ναρκωτικών και άλλων σχετικών νομικών ρυθμιστικών πράξεων.

Τα κράτη μέλη σημειώνουν ότι η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και η μη ιατρική κατανάλωσή τους αποτελούν απειλή για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των κρατών, την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, καθώς και την άσκηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τονίζοντας τη σημασία της ενοποίησης των δυνάμεων στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και της ευρείας συνεργασίας στον τομέα αυτό, θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη Στρατηγική της SCO για την καταπολέμηση των ναρκωτικών για την περίοδο 2018-2023 και το σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της.

Τα κράτη μέλη σκοπεύουν να διεξάγουν περαιτέρω κοινές επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών σε τακτική βάση. Υποστηρίζουν την ενεργό αλληλεπίδραση με ενδιαφερόμενα κράτη, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς στον τομέα αυτό».

Πυρηνικά όπλα


«Τα κράτη μέλη που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων τάσσονται υπέρ της αυστηρής τήρησης των διατάξεων της Συνθήκης, της συνολικής ισόρροπης προώθησης όλων των στόχων και αρχών που καθορίζονται σε αυτήν, της ενίσχυσης της παγκόσμιας πυρηνικής μη καθεστώς διάδοσης, συνέχιση της διαδικασίας πυρηνικού αφοπλισμού, καθώς και προώθηση μιας δίκαιης, αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στον τομέα της χρήσης της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

Τα κράτη μέλη επαναλαμβάνουν ότι η μονομερής και απεριόριστη επέκταση των παγκόσμιων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας από ορισμένες χώρες ή ομάδες χωρών έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Θεωρούν απαράδεκτες προσπάθειες [αυτές οι χώρες] να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια σε βάρος της ασφάλειας άλλων κρατών.

Τα κράτη μέλη τάσσονται υπέρ της απάντησης στις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις και απειλές ασφάλειας με πολιτικά και διπλωματικά μέσα σε πολυμερή βάση και θα ενισχύσουν τη συνεργασία και θα προωθήσουν ενεργά την πολυμερή διαδικασία ελέγχου των όπλων, αφοπλισμού και μη διάδοσης, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών στο πλαίσιο της Διάσκεψης σχετικά με τον αφοπλισμό».

Διάστημα


«Τα κράτη μέλη τάσσονται υπέρ της διατήρησης του διαστήματος απαλλαγμένου από όπλα κάθε είδους και δηλώνουν τη σημασία της αυστηρής τήρησης του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος, το οποίο προβλέπει αποκλειστικά ειρηνική χρήση του διαστήματος. Τονίζουν την ανάγκη σύναψης ενός διεθνούς νομικά δεσμευτικού εγγράφου που θα ενίσχυε τη διαφάνεια και θα παρείχε αξιόπιστες εγγυήσεις για την αποτροπή μιας κούρσας εξοπλισμών και δεν θα είναι τα πρώτα που θα αναπτύξουν όπλα στο διάστημα».

Βιολογικά και χημικά όπλα

«Τα κράτη μέλη τονίζουν τη σημασία της σύμβασης για την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής και αποθήκευσης βακτηριολογικών (βιολογικών) και τοξινών όπλων και για την καταστροφή τους (BTWC), ως έναν από τους πυλώνες της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Τονίζουν την ανάγκη αυστηρής τήρησης του BTWC, ιδίως μέσω της έγκρισης ενός Πρωτοκόλλου της Σύμβασης που προβλέπει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό επαλήθευσης. Αντιτίθενται στη δημιουργία μηχανισμών που αντιγράφουν τις λειτουργίες του BTWC, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπίπτουν στην εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα κράτη μέλη ζητούν πλήρη συμμόρφωση με τη Σύμβαση για την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων και για την καταστροφή τους (CWC) ως αποτελεσματικό μέσο για τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση. Τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης καταστροφής όλων των δηλωμένων αποθεμάτων χημικών όπλων. Τα κράτη μέλη επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) και συνηγορούν για συντονισμένες αποφάσεις για τη γεφύρωση των διαφορών εντός του Οργανισμού, τη διασφάλιση της ακεραιότητάς του και την αποτελεσματική λειτουργία βάσει της Σύμβασης.

Τα κράτη μέλη θεωρούν ότι η πρόωρη έναρξη της ισχύος του Πρωτοκόλλου για τις Εγγυήσεις Ασφαλείας της Συμφωνίας για Ζώνη Χωρίς Πυρηνικά Όπλα στην Κεντρική Ασία για όλα τα υπογράφοντα μέρη, θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στην περιφερειακή ασφάλεια και την ενίσχυση της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων καθεστώς».

Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

«Τα κράτη μέλη θεωρούν σημαντική τη βιώσιμη εφαρμογή του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και, σύμφωνα με το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προτρέπουν όλους τους συμμετέχοντες να εκπληρώσουν αυστηρά τις υποχρεώσεις τους για συνολική και αποτελεσματική εφαρμογή του εγγράφου.

Αφγανιστάν

«Τα κράτη μέλη πιστεύουν ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες διατήρησης και ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της SCO είναι η έγκαιρη διευθέτηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Υποστηρίζουν την οικοδόμηση του Αφγανιστάν ως ένα ανεξάρτητο, ουδέτερο, ενωμένο, δημοκρατικό και ειρηνικό κράτος, απαλλαγμένο από τρομοκρατία, πόλεμο και ναρκωτικά.

Τα κράτη μέλη θεωρούν απαραίτητη τη δημιουργία μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εθνοτικών, θρησκευτικών και πολιτικών ομάδων της αφγανικής κοινωνίας.

Τονίζοντας τη σημασία της μακροχρόνιας φιλοξενίας και της αποτελεσματικής βοήθειας που παρέχεται στους Αφγανούς πρόσφυγες από περιφερειακές και γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, τα κράτη μέλη θεωρούν σημαντικές τις ενεργές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να διευκολύνει την αξιοπρεπή, ασφαλή και βιώσιμη επιστροφή τους στην πατρίδα τους.

Ενώπιον της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, τα κράτη μέλη υποστήριξαν τις συνεχείς προσπάθειες για να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό».

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και κυρώσεις

«Τα κράτη μέλη ζήτησαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ως βασικής πλατφόρμας για τη συζήτηση της ατζέντας του διεθνούς εμπορίου και την έγκριση των κανονισμών του πολυμερούς εμπορικού συστήματος. Τονίζουν την ανάγκη για έγκαιρη εφαρμογή μιας περιεκτικής μεταρρύθμισης του οργανισμού, με επίκεντρο τα ζητήματα της ανάπτυξης και προσαρμογής του στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα, καθώς και την αποτελεσματική εφαρμογή των λειτουργιών παρακολούθησης, διαπραγμάτευσης και επίλυσης διαφορών.

Τα κράτη μέλη επιβεβαιώνουν τη σημασία της περαιτέρω βελτίωσης και μεταρρύθμισης της αρχιτεκτονικής της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης και θα υποστηρίξουν και θα ενισχύσουν με συνέπεια ένα ανοιχτό, διαφανές, δίκαιο, χωρίς αποκλεισμούς και αμερόληπτο πολυμερές σύστημα εμπορικών συναλλαγών βασισμένο στις αρχές και τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Προωθούν την ανάπτυξη μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας, διασφαλίζουν δίκαιη πρόσβαση στην αγορά, αντιτίθενται σε προστατευτικά μέτρα και εμπορικούς περιορισμούς που είναι αντίθετοι με τις αρχές του ΠΟΕ, υπονομεύουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα και απειλούν την παγκόσμια οικονομία. Τόνισαν ότι η μονομερής εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων, πλην εκείνων που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις τρίτες χώρες και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις».

Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου


Επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους στην “Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου” [“Belt and Road Initiative” (BRI)] της Κίνας, η Δημοκρατία του Καζακστάν, η Δημοκρατία της Κιργιζίας, η Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Δημοκρατία του Τατζικιστάν και η Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν σημειώνουν τις συνεχιζόμενες εργασίες για την από κοινού υλοποίηση αυτού του έργου, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών σύνδεσης της οικοδόμησης της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και του BRI».

Εθνικά νομίσματα

«[Τα κράτη μέλη] μίλησαν υπέρ της εφαρμογής του Οδικού Χάρτη για σταδιακή αύξηση του μεριδίου των εθνικών νομισμάτων στους αμοιβαίους διακανονισμούς από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη».

Εφαρμογή της Στρατηγικής Οικονομικής Ανάπτυξης SCO 2030


«Τα κράτη μέλη σκοπεύουν να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία για βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και να βελτιώσουν την ευημερία και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων στην περιοχή της SCO.

Θεωρούν σημαντικό να διασφαλιστεί η εφαρμογή της Στρατηγικής Οικονομικής Ανάπτυξης SCO 2030 που εγκρίθηκε από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, άλλα κοινά προγράμματα και έργα που αποσκοπούν στην προώθηση της συνεργασίας σε τομείς προτεραιότητας όπως η ψηφιακή οικονομία, η υψηλή τεχνολογία και η καινοτομία, η δημιουργία νέων και ο εκσυγχρονισμός στις υφιστάμενες διεθνείς διαδρομές για οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, πολυτροπικοί διάδρομοι μεταφορών και κέντρα logistics, χρηματοδότηση και επενδύσεις, ενέργεια και επισιτιστική ασφάλεια, αξιόπιστες, ανθεκτικές και διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού, βιομηχανική συνεργασία και διαπεριφερειακές σχέσεις».

Κοινωνικά ζητήματα


«Τα κράτη μέλη σκοπεύουν να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, του πολιτισμού, της υγείας, της διαχείρισης καταστροφών, καθώς και του τουρισμού, του αθλητισμού και των επαφών μεταξύ ανθρώπων, ιδίως μέσω των γυναικών και των νέων, των ιδρυμάτων δημόσιας διπλωματίας, των πολιτιστικών κέντρων και των μέσων ενημέρωσης».

Κλιματική αλλαγή

«Τα κράτη μέλη, σημειώνοντας τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, της οικολογικής ασφάλειας και της πρόληψης των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, της ανάπτυξης ειδικά προστατευόμενων φυσικών καταφυγίων και του οικοτουρισμού, συμφώνησαν να ανακηρύξουν το 2024 ως Έτος Περιβάλλοντος της SCO».

Εισδοχή του Ιράν στην SCO – Βήματα για εισδοχή της Λεκυκορωσίας

«Τα κράτη μέλη τόνισαν την ιστορική σημασία της αποδοχής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην SCO ως πλήρες κράτος μέλος. Σημείωσαν επίσης τη σημασία της υπογραφής του Μνημονίου Υποχρεώσεων από τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας για την επίτευξη του καθεστώτος κράτους μέλους της SCO».

Επόμενος πρόεδρος της SCO το Καζακστάν

«Τα κράτη μέλη εκτίμησαν ιδιαίτερα τα αποτελέσματα της προεδρίας της Δημοκρατίας της Ινδίας στην SCO την περίοδο 2022-2023, η οποία συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη πολύπλευρης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Η προεδρία της SCO για την επόμενη περίοδο παραδίδεται στη Δημοκρατία του Καζακστάν. Η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών SCO θα πραγματοποιηθεί το 2024 στη Δημοκρατία του Καζακστάν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα