ΑΘΗΝΑ
07:54
|
28.04.2024
Νίκησε την βασιλική στρατιωτική ελίτ της χώρας στις κάλπες, αλλά μία ημέρα πριν γίνει πρωθυπουργός κινδυνεύει με αφαίρεση της έδρας του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κεντρική εκλογική επιτροπή της Ταϊλάνδης ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει την εκλογή του επικεφαλής του προοδευτικού κόμματος υπό τη νεολαία που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις γενικές εκλογές του Μαΐου, συντρίβοντας την βασιλική στρατιωτική ελίτ της χώρας.

Η παραπομπή της υπόθεσης κατά του Πίτα Λιμτζαροενράτ, ο οποίος ηγείται του Κόμματος Move Forward, ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη, μια ημέρα πριν το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης συνέλθει για να ψηφίσει για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας που οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα είναι ο 42χρονος επιχειρηματίας που έχει την στήριξη οκτώ ακόμα κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η αμφισβήτηση της εκλογής του, αφορά σε καταγγελίες ότι ο επικεφαλής του ανερχόμενου κόμματος ήταν μέτοχος σε εταιρεία μέσων ενημέρωσης, κάτι που απαγορεύεται σύμφωνα με τους εκλογικούς κανονισμούς της χώρας. Ο ίδιος υποβάθμισε το θέμα, υποστηρίζοντας ότι οι μετοχές της εταιρείας, iTV, μεταβιβάστηκαν έκτοτε και η εταιρεία δεν ήταν ενεργός οργανισμός μέσων ενημέρωσης την περίοδο των εκλογών.

Σε περίπτωση που η υπόθεση προχωρήσει, ο επικεφαλής του Move Forward που έχει δεσμευθεί για μια πλατφόρμα θεσμικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πολιτικού ρόλου του στρατού, της κατάργησης των μονοπωλίων και της αναθεώρησης ενός αμφιλεγόμενου νόμου κατά της προσβολής της μοναρχίας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με 10ετή φυλάκιση και 20ετή αποκλεισμό από την πολιτική.

Παρόλα αυτά ο γενικός γραμματέας του Move Forward, ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπο ότι «ο Πίτα εξακολουθεί να έχει πλήρως το δικαίωμα να πάει στην ψηφοφορία για την πρωθυπουργία», στέλνοντας μήνυμα προς όλους «να μην ξεχάσουν την εντολή του λαού», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα