ΑΘΗΝΑ
06:58
|
04.05.2024
Το νομοσχέδιο του Μακρόν για τη διάθεση 413 δισ. ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες υποστηρίχθηκε και από κόμματα εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στα 413 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2024-2030. Πρόκειται για την πλέον απότομη αύξηση της αμυντικής δαπάνης της Γαλλίας εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια.

Για την εξαετία 2019-2025 το αντίστοιχο ποσό ανερχόταν στα 295 δισ. ευρώ.

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι έτσι θα διασφαλιστεί «η ελευθερία μας, η ασφάλειά μας, η ευημερία μας, η θέση μας στον κόσμο», ενώ ο υπουργός Άμυνας το συνέκρινε με την προσπάθεια της Γαλλίας τη δεκαετία του 1960 να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και να καταστεί μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στη Γερουσία, με 313 ψήφους υπέρ και 17 κατά. Χθες, η Κάτω Βουλή της χώρας, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, υιοθέτησε επίσης το νομοσχέδιο.

Αναλυτικότερα στην Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό (Renaissance, Démocrate, Horizons), από τους Ρεπουμπλικανούς (LR) και από την Εθνική Συσπείρωση, όπως ονομάζεται πλέον το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Οι βουλευτές της μικρής κεντρώας ομάδας Liot ψήφισαν επίσης υπέρ, όπως και οι Σοσιαλιστές που αποτελούν ένα μικρό κομμάτι του μετώπου NUPES.

Από τα υπόλοιπα κόμματα που απαρτίζουν τη Νέα Λαϊκή Οικολογική Κοινωνική Ένωση (NUPES), οι Οικολόγοι επέλεξαν να απέχουν, ενώ το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και η Ανυπόταχτη Γαλλία ψήφισαν κατά.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε δηλώσει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες για το 2024-2030 θα αυξηθούν σημαντικά από τον Ιανουάριο, εν μέσω επαναλαμβανόμενων τεράστιων απεργιών και διαδηλώσεων από άκρη σε άκρη της χώρας, ενάντια στο νομοσχέδιό του για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Την παραμονή της ανακοίνωσης της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, οι Γάλλοι πραγματοποιούσαν μια εντυπωσιακών διαστάσεων κινητοποίηση, ζητώντας κάτι τελείως διαφορετικό από περισσότερα όπλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα