ΑΘΗΝΑ
10:28
|
28.04.2024
Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν τουλάχιστον μέχρι τις 24 Ιουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίπεδο επικινδυνότητας 3 με ακραίες θερμοκρασίες, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, προβλέπει η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα Πέμπτη για την Αθήνα και την Παρασκευή για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Επίσης, σήμερα στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα αναμένεται επίπεδο επικινδυνότητας 2 με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, και στην Πάτρα επίπεδο επικινδυνότητας 1 με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. 

Την Παρασκευή επίπεδο επικινδυνότητας 2 με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες θα έχει η Πάτρα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες (επίπεδο 1) τα Ιωάννινα.

Επιπροσθέτως, σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες εξαιτίας της σταδιακής επικράτησης πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμός και ξηρός καιρός), τα νεκρά δασικά καύσιμα αποβάλλουν υγρασία, ξεραίνονται και τελικά διευκολύνουν την έναρξη και την εξάπλωση της φωτιάς.

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για έξι μεγάλες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο).

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων επερχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων των έξι πόλεων. Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του, εκτός από τη θερμοκρασία, και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανθρώπινη θερμική αίσθηση, όπως η υγρασία και ο άνεμος.

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3), όπου 0 είναι οι υψηλές θερμοκρασίες με κινδύνους για τα ευάλωτα άτομα και 3 η κατηγορία με ακραίες θερμοκρασίες και σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

48 ώρες θα διαρκέσει η κορύφωση

Η κορύφωση του κύμα καύσωνα στη χώρα μας θα έχει διάρκεια 48 ωρών, το διήμερο του Σαββάτου και της Παρασκευής.

Σήμερα Πέμπτη 13 Ιουλίου θερμοκρασίες που θα αγγίζουν και θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς θα εντοπίζονται κυρίως στα ηπειρωτικά μακριά από τη θάλασσα. Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 με 39°C και στο Αιγαίο τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Ελαφρώς χαμηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες κοντά στη θάλασσα, αλλά με υψηλότερες τιμές σχετικής υγρασίας, κάτι που θα κάνει πιο δύσκολα ανεκτές για το ανθρώπινο σώμα τις συνθήκες.

Η Αττική θα έχει ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 26 με 39 βαθμούς Κελσίου. Οι παράκτιες περιοχές θα έχουν ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με το εσωτερικό της περιφέρειας.

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει και στην κεντρική Μακεδονία. Η θαλάσσια αύρα που θα πνέει θα κρατήσει τη θερμοκρασία χαμηλότερα στις ακτές από ό,τι στις υπόλοιπες περιοχές, εκεί όπου ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να φτάσει και τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή θα έρθει η κορύφωση της θερμοκρασιακής ανόδου για αυτή την εβδομάδα, ενώ οι ιδιαίτερα ξηροί άνεμοι που θα επικρατήσουν θα αυξήσουν τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζωάκια λόγω καύσωνα

Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ, ρίχνοντας τον υδράργυρο κυρίως στα νησιά. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας -της τάξης των 4 με 5 βαθμών Κελσίου- θα παρουσιάσουν και περιοχές στα ηπειρωτικά.

Τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 20 Ιουλίου δεν αλλάζει κάτι. Μάλιστα, το πιθανότερο σενάριο είναι να επανέλθει ο καύσωνας με νέα 40άρια.

Το ίδιο σκηνικό θα διατηρηθεί μέχρι και τις 22 Ιουλίου, αλλά από τις 24 Ιουλίου υπάρχουν ενδείξεις ότι θα οπισθοχωρήσει το κύμα ζέστης. Μάλιστα, στις 25-26 Ιουλίου οι συνθήκες θα επανέλθουν σε πιο κανονικές θερμοκρασίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Χιλή: Εθνικό πένθος για τον θάνατο τριών αστυνομικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα